Zemljani Zemljani
Košnica puna ljubavi
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Gluten

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Prehrana
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12015
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 22.5.2011. ned. 14:15    Naslov: Gluten Citiraj i odgovori



http://advancedhealthinstitute.com/about/


Zadnja promjena: ogi; 6.10.2011. čet. 23:34; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12015
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 6.10.2011. čet. 23:33    Naslov: Citiraj i odgovori

Osjetljivost na gluten iz zitarica – ucestalija nego sto smo mislili

Neznam uopce da li u hrvatskom postoji ovaj izraz Non Celiac Gluten Intolerance – ”necelijakijska nepodnosljivost glutena”? Ova autoimuna bolest uopce nema klinicko ime i zanemarena je u medicini iako je prisutna kod vrlo velikog broja ljudi. Lijecnici ne priznaju osjetljivost na gluten ili nepodnosljivost glutena ako nije dijagnosticirana celijakija, najtezi oblik osjetljivosti na gluten.

Kod celijakije ili alergije na gluten pretrage ce pokazati antitijela na gluten ili ostecenje crijevne sluznice i resica. Ako pretrage ovo ne pokazuju, nece se dijagnosticirati celijakija ili alergija na gluten jer lijecnici da bi nesto dijagnosticirali moraju imati laboratorijski dokaz. Iako nepriznata od medicine, necelijakijska osjetljivost na gluten ili nepodnosljivost glutena je uzrok mnogih kronicnih bolesti kod velikog broja ljudi.

Postoji cijeli spektar tezine osjetljivosti na gluten i cak i najblaze forme uzrokuju kronicne simptome osjetljivosti, koji nazalost najcesce nikada nisu dijagnosticirani. Najcesci probavni simptomi su bolovi u trbuhu, nadutost, proljev, opstipacija, plinovi, gastritis, grcevi itd. Ovi simptomi su cesti i kod mnogih drugih bolesti i rijetko se pripisuju osjetljivosti na gluten. Ali cak i kad se pacijentima sa kronicnim probavnim smetnjama nemoze naci uzrok, rijetko se sumnja na osjetljivost na gluten. Cak i dijagnosticirane bolesti probavnog sustava kao to su IBS (iritabilno crijevo) i Crohnova bolest mogu imati komponente osjetljivosti na gluten i/ili biti potpuno pogresno dijagnosticirana celijakija!

Ali o cemu onda pricamo i da li postoje dokazi za osjetljivost na gluten – ”necelijakijsku nepodnosljivost glutena”? Dokaza zapravo ima puno vise nego sto smo vjerovali. Evo sto pokazuje znanstveno istrazivanje.

Gluten Reactions: Ten Times the Celiac Problem "Mnoga djeca sa gastrointestinalnim i alergijskim stanjima imaju visoku razinu IgG antitijela na gliadin. Ovi rezultati su uglavnom bili zanemareni. Ali kad su djeca stavljena na bezglutensku dijetu, vecini djece je bilo bolje – pokazalo se da su bila osjetljivi na gluten. Visoke razine antitijela na gliadin mogu identificirati ovu djecu. Osjetljivost na gluten je deset puta ucestalija od celijakije." Dakle u navedenom istrazivanju, kad su znanstvenici uzeli u obzir poboljsanje zdravstvenih uvjeta kao ishod istrazivanja umjesto dijagnostickih markera, dosli su do zakljucka da je necelijakijska osjetljivost na gluten deset puta cesca nego celijakija! A buduci da je priblizan broj ljudi sa celijakijom u populaciji 1 na svakih 100 ili 1 na svakih 200, znaci da je broj ljudi sa necelijakijskom osjetljivoscu na gluten 1 na svakih 10 ili 1 na svakih 20 ljudi! Ovo je ogroman broj ljudi sa kronicnim zdravstvenim stanjem koje lijecnici nece potvrditi a kojima bi se stanje dramaticno poboljsalo jednostavnom promjenom prehrane i izbjegavanjem jedne tvari – glutena.

From the Neolithic Revolution to Gluten Intolerance: Benefits and Problems Associated with the Cultivation of Wheat Ova studija potvrdjuje teoriju 1 na 10 osjetljivih na gluten tako sto se pronaslo da 1 od 10 ljudi imaju gene za celijakiju. Dok vecina vjeruje da oni koji imaju gene za bolest takodjer i obolijevaju od te bolesti, geni zapravo daju samo predispoziciju za bolest. Da li ce se geni za neku bolest izraziti ovisi o nacinu zivota i cemu se izlazemo. I to je razlog sto i u slucaju da imamo gene za celijakiju, necemo razviti bolest niti znati da imamo takve gene ako smo odrasli na prehrani bez zitarica ili sa malim udjelom zitarica.

Gluten sensitivity masquerading as systematic lupus erythematosus Ova studija je utvrdila da je velikom broju ljudi kojima je dijagnosticiran lupus zapravo trebala biti dijagnosticirana necelijakijska nepodnosljivost glutena. A ima jos jako puno istrazivanja (na kraju posta) i mnogih drugih aspekata osjetljivost na gluten da je zaprepascujuce da je ovaj zdravsteni problem tako zanemaren i nepriznat!

Kako i zasto gluten uzrokuje zdravstvene probleme? Ukratko receno, gluten ima inflamatorno djelovanje (izaziva upalne procese). Postoje namirnice koje su inflamatorne (izazivaju upalne procese) i namirnice koje su anti-inflamatorne (suzbijaju upalne procese). Primjer antiinflamatornih namirnica koje djeluju antiupalno su npr plava riba zbog svog bogatog sastava omega 3 masnih kiselina, kurkuma, bijeli luk, djumbir. No namirnice kao sto su gluten iz zitarica te polinezasicene masne kiseline iz biljnih ulja i margarina su izrazito inflamatorne i izazivaju upalne procese u tijelu. A upravo upalni procesi su uzrok velike vecine bolesti. Gluten aktivira imunoloski sistem, a uvijek kad se aktivira imunoloski sistem dolazi do upalnog procesa.


Gluten je protein prisutan u zitaricama kao sto su psenica, raz, pir, jecam, bulgur, griz, kuskus, graham i durum brasno. Nepodnosljivost glutena ili osjetljivost na gluten znaci da ne mozemo probaviti glutenski dio proteina. Ovaj nesvareni dio stvara naslage na stijenkama crijeva koje tijelo prepoznaje kao strano tijelo i salje imunoloski sustav u to podrucje da ”ubije” stranog napadaca. To znaci da imunoloski sistem stvara antitijela na protein gluten koji senzitiraju tijelo tako da slijedeci put kad gluten dospije u probavni sistem, tijelo ga opet prepoznaje kao strano tijelo i napad imunoloskog sustava se aktivira svaki put kad jedemo gluten, a to je 3-6 puta dnevno ako se hranimo ”normalno”, znaci ako nam se prehrana bazira na zitaricama. Ovaj imunoloski odgovor tijela pokrece cijeli niz lancano povezanih reakcija u tijelu i uzrokuje poremecaje ne samo u probavnom tratku vec i cijelom tijelu. Zato je osjetljivost na gluten uvijek povezana i sa drugim kronicnim bolestima, o tome vise u slijedecem postu.

Kod onih ljudi koji nisu osjetljivi na gluten, se radi o tome da oni jednostavno bolje podnose gluten, ili ga jednostavno manje ili rijedje jedu sto izaziva manje problema. Ali, smatra se da gluten uvijek i kod sviju izaziva neki stupanj aktivacije imunoloskog sistema a time i upalni proces. Zbog toga se tako veliki broj ljudi puno bolje osjecaju na LCHF prehrani kad izbace gluten (zitarice) iz prehrane, te se lose osjecaju kad ga ponovo uvedu u prehranu.

Najbolji nacin da otkrijete da li ste vi osjetljivi na gluten tj da li imate necelijakijsku nepodnosljivost glutena, je da isprobate bezglutensku dijetu tj izbacite iz prehrane psenicu, raz, jecam, zob i pir/spelt ili da isprobate LCHF gdje se izbacuju sve zitarice na 2 – 3 mjeseca i onda pratite kako se osjecate. Ako su vase tegobe nestale znaci da ste osjetljivi na gluten. Ako nisu nestale znaci da ili niste bili striktni sa prehranom (treba voditi racuna o skrivenom glutenu koji se nalazi u velikom broju kupovnih namirnica) ili to znaci da niste osjetljivi na gluten.

http://istineilaziohrani.blogspot.com/2011/03/osjetljivost-na-gluten-iz-zitarica.html
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Drug Mile



Pridružen/a: 02. 06. 2011.
Postovi: 340
Lokacija: Gorski kotar - RIjeka

PostPostano: 6.10.2011. čet. 23:44    Naslov: Citiraj i odgovori

Glutena nema u kukuruzu?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12015
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 7.10.2011. pet. 00:03    Naslov: Citiraj i odgovori

Drug Mile je napisao/la:
Glutena nema u kukuruzu?


Nema ni jedna od ovih žitarica: http://www.zemljani.com/forum/viewforum.php?f=95
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12015
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 7.2.2012. uto. 00:43    Naslov: Citiraj i odgovori

[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12015
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 21.8.2013. sri. 18:07    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.doctoroz.com/episode/are-you-addicted-wheat?video=15895
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12015
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 8.5.2014. čet. 20:49    Naslov: Citiraj i odgovori



Very Happy
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Vedran87



Pridružen/a: 06. 02. 2015.
Postovi: 47
Lokacija: PULA

PostPostano: 7.2.2015. sub. 10:34    Naslov: Citiraj i odgovori

Za ljude koji nemaju problema sa glutenom i koji su aktivni i kreću se i održavaju svoje tijelo čistim ostalom zdravom hranom i drže probavni sustav čistim.. oni neće i nemaju nikakvih problema.
I hunze i okinawci jedu pšenicu i njoj srodne. Samo ne pretjerivati sa takvim žitaricama.

I normalno da će danas biti tolko problema sa pšenicom kad to niti nije više ona pšenica koja je nekad bila nego sva neka izmutirana i gmoizirana..
I pogotovo još kad naš narod i cijela planeta je jedu svaki dan za sva tri obroka skoro!!!
Bilo koju namirnicu da jedeš konstantno godinama..pogotvo ne iz kvalitetnog izvora... stvoriti češ nekakvu intoleranciju prema toj istoj hrani..
A da ne pričam gdje se sve još nalazi pšenica..od čokolada, kolača,keksa,sokova i svega..ona ili njeni ekstrakti... i opet ponavljam i to ne ona prastara i zdrava pšenica nego ovo smeće špricano i izmutirano gdje ljudi ko moja baba =) kupuju 5 kila brašna za 5 kuna po plodinama i kauflandima!=)
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12015
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 7.2.2015. sub. 14:29    Naslov: Citiraj i odgovori

Pšenica je danas špricana pesticidima, raste na nekoliko osnovnih elemenata iz umjetnih gnojiva, genetski tko zna kako sve izmijenjena, melje se na brzinu i pri tome zagrijava, tko zna kakve još aditive stavljaju i na kraju mjesecima stoji u skladištima.

Umjesto da se organski uzgoji na humusnoj zemlji, čuva u zrnu i namoči prije upotrebe kao i svo sjemenje.
+ono što si rekao, koristi se u prevelikim količinama.

Pšenicu, ječam i slično nije lako ručno uzgojiti tako da sam siguran da su ljudi prije poštivali svako zrno, nisu se razbacivali kruhom i jeli ga iz dosade.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Vedran87



Pridružen/a: 06. 02. 2015.
Postovi: 47
Lokacija: PULA

PostPostano: 7.2.2015. sub. 14:37    Naslov: Citiraj i odgovori

ogi je napisao/la:
Pšenica je danas špricana pesticidima, raste na nekoliko osnovnih elemenata iz umjetnih gnojiva, genetski tko zna kako sve izmijenjena, melje se na brzinu i pri tome zagrijava, tko zna kakve još aditive stavljaju i na kraju mjesecima stoji u skladištima.

Umjesto da se organski uzgoji na humusnoj zemlji, čuva u zrnu i namoči prije upotrebe kao i svo sjemenje.
+ono što si rekao, koristi se u prevelikim količinama.

Pšenicu, ječam i slično nije lako ručno uzgojiti tako da sam siguran da su ljudi prije poštivali svako zrno, nisu se razbacivali kruhom i jeli ga iz dosade.


Tako je!:)Sve vazi!Smile
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12015
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 9.2.2015. pon. 13:48    Naslov: Citiraj i odgovori

Vedran87 je napisao/la:
Za ljude koji nemaju problema sa glutenom i koji su aktivni i kreću se i održavaju svoje tijelo čistim ostalom zdravom hranom i drže probavni sustav čistim.. oni neće i nemaju nikakvih problema.


Znam čovjeka koji je živio 102g., u 97g. se penjao po dugačkim ljestvama na tavan kao od šale, pouzdano znam jer sam ga ja bezuspješno odgovarao od toga Very Happy
Čovjek je cijeli život jeo kruh/gluten kada ga je bilo palac
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Vedran87



Pridružen/a: 06. 02. 2015.
Postovi: 47
Lokacija: PULA

PostPostano: 9.2.2015. pon. 17:08    Naslov: Citiraj i odgovori

ogi je napisao/la:
Vedran87 je napisao/la:
Za ljude koji nemaju problema sa glutenom i koji su aktivni i kreću se i održavaju svoje tijelo čistim ostalom zdravom hranom i drže probavni sustav čistim.. oni neće i nemaju nikakvih problema.


Znam čovjeka koji je živio 102g., u 97g. se penjao po dugačkim ljestvama na tavan kao od šale, pouzdano znam jer sam ga ja bezuspješno odgovarao od toga Very Happy
Čovjek je cijeli život jeo kruh/gluten kada ga je bilo palac


Pa eto..o tome i govorim...i nađe se i danas domaće pšenice..ima je..
dali pšenice...pira..raži..zobi..ječma..
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Pošalji e-mail
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12015
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 27.1.2016. sri. 20:30    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.foodsmatter.com
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Prehrana Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan