Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ogi Site Admin
|
Postano: 15.11.2013. pet. 18:42 Naslov: |
|
|
|
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
|
Postano: 27.11.2013. sri. 10:35 Naslov: |
|
|
|
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
|
Postano: 27.4.2014. ned. 23:39 Naslov: |
|
|
|
|
[Vrh] |
|
|
pkristo
|
Postano: 29.4.2014. uto. 10:18 Naslov: LCHF? |
|
|
Najnovija studija s University of California koja se bavila proučavanjem utjecaja naših navika na dužinu telomera (mali dio DNA, na krajevima svakog kromosoma, čija dužina ukazuje na starenje stanica) došla je do zaključka da je najbolja prehrana ona koja je bogata bjelančevinama biljnog porijekla, voćem i povrćem te siromašna prerađenim ugljikohidratima i mastima (10 % ukupne kalorijske vrijednosti - baš kao kod 80-10-10 - ups! Svi već znamo da je 80-10-10 daleko od savršenstva) najbolji model za produženje telomera i sprečavanje bolesti:
http://www.naturalnews.com/044900_telomeres_longevity_anti-aging_diet.html#
Smanjenje stresa te tjelesna aktivnost su također korisni, a ne samo ishrana - baš kako bi čovjek i pretpostavio. |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
|
Postano: 29.4.2014. uto. 11:04 Naslov: |
|
|
Kakva je prehrana 80/10/10 se najbolje vidi na onima koji ju prakticiraju, počevši od Douglas Grahama
c/p s linka koji si stavio:
Citat: | A diet rich in DHA and EPA, along with turmeric, ginger, green tea, resveratrol, zinc, magnesium and folic acid, as well as vitamins B12, C and D, can go a long way in preventing injury to telomeres through antioxidant and anti-inflammatory actions. |
DHA, EPA, B12...nema u veganskoj 80/10/10 prehrani |
|
[Vrh] |
|
|
pkristo
|
Postano: 29.4.2014. uto. 12:35 Naslov: |
|
|
80-10-10 sam spomenuo jer se on zalaže za samo 10 % masti. Dakle suprotno učenjima LCHF dijeta. Štima?
Dobra, uravnotežena prehrana bi trebala imati što više masti i bjelančevina biljnog porijekla (grahorice, voće, povrće, orašasti plodovi) uz nešto morske hrane. Recimo dagnje su najbolji izvor B12. Znatno bolji i od goveđe jetre koja je drugi najbogatiji izvor. Uz nešto lososa, srdelu ili neku sličnu ribu bogatu Omega 3, može se biti prilično zdrav, kako zaključuje ova studija. Bitno je da je unos životinjskih masti i bjelančevina sveden na što manju mjeru. |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
|
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
|
|
[Vrh] |
|
|
pkristo
|
Postano: 30.5.2014. pet. 10:44 Naslov: |
|
|
ogi je napisao/la: | Moor coming soon! |
Who is Moor? Roger Moore? |
|
[Vrh] |
|
|
Vedran87
|
Postano: 7.2.2015. sub. 09:30 Naslov: |
|
|
pkristo je napisao/la: | 80-10-10 sam spomenuo jer se on zalaže za samo 10 % masti. Dakle suprotno učenjima LCHF dijeta. Štima?
Dobra, uravnotežena prehrana bi trebala imati što više masti i bjelančevina biljnog porijekla (grahorice, voće, povrće, orašasti plodovi) uz nešto morske hrane. Recimo dagnje su najbolji izvor B12. Znatno bolji i od goveđe jetre koja je drugi najbogatiji izvor. Uz nešto lososa, srdelu ili neku sličnu ribu bogatu Omega 3, može se biti prilično zdrav, kako zaključuje ova studija. Bitno je da je unos životinjskih masti i bjelančevina sveden na što manju mjeru. |
Slažem se..
I po meni svi ekstremi koji skroz isključuju jedno od navedenog ( ugljikohidrata,masti ili proteina) pogotovo kao što dotična Anita Šupe propagira lchf vodi u propast...jedno je smanjiti unos od navedenih u zagradi zbog raznoraznih razloga ali poptuno izbaciti je neodgovorno..
A što mi je smješno i oni imaju facebook stranicu i svi članovi su pretile žene..bez uvrede..lakše je izbaciti ugljikohidrate i izgubiti vodu i misliti da si nešto napravio..ali dugoručno je zajeb!Di je kiselost tijela, toliko masti i mesnih proteina,di je oksidacija/starenje?Mogu oni dodavati koliko žele povrća!Ali umjesto da usklade sve namirnice oni ih izbjegavaju jer je kratkoročno tako lakše!
Ne postoji ni jedan sportaš koji je na low carb prehrani a ako i je prije ili poslje treninga jede ugljikoh!Jer ima i takvih sportaša jako malo ali priznaju da jedu ugljikohidrate!I opet me to dovodi do toga da jedeš ovisno o potrebi i cilju!
Gospođa nije nikakva stručnjakinja koja je sve to pokupila od nekoga stranca kao i što svi naši hrvatski stručnjaci i pametnjakovići!
Jednostavno ovdje u Hrvatskoj teško je postati struučnjak u nutricionizmu jer nemamo takav mentalitet kao zapad..a i sami "stručnjaci" naši nemaju praksu i ako je imaju sastoji se od 100njak ljudi i samim time su kompententni isto kao i jako dobro učen laik!A o financijskim sredstvima kojima se služe da potvrde u to šta vjeruju i uče neću ni govoriti i jedino šta im preostaje je kopirati tuđi rad...isto kao i mi..
Eventualno mogu priznati nekolicini stručnjaka naših ali dotičnoj nikako.
Jedno je teorija drugo praksa..ja ću rađe da vjerujem i vi možete vjerovati nekome kroz koje ruke je prošlo na tisuće ljudi a to samo možeš prema većim zemljama gledati jer je jednostavna matematika..ima više bolesnih ljudi, bolja oprema i novca više za istraživanja..a i mi balkanci smo malo zaostali za zapadom i zna se da šta je na zapadu in kod nas dolazi za 10 godina min!=)
i više ću vjerovati dugotrajnim studijama koja HRANA je najbolja i još bolje pratiti ću najdugvjećnije narode i njihov način života a to lchf sigurno nisu!=)
Jedino obranu što lchf imaju jesu eskimi pa sam se bi odlučio pozabaviti i tom temom samom da im imam za lijepo objasniti..i ne samo njima nego i ostalim okorjelim mesojedima..
Prvo i osnovno eskimska prehrana je većinom riba..i jedino što ih spašava jesu omega 3 iz ribe i jako hladna klima di troše 5 puta više kalorija nego mi u ovim predjelima pa to što pojedu brzo sagorijeva..
U svakoj od riba šta pojedu u njihovoj utrobi se nalazi brdo morske trave koju oni konzumiraju jer ugl jedu velike ribe!=)
Ali to nije ništa još...
Eskimi koji unose dnevno od 250-400 grama proteina po toj logici bi trebali i unositi 5 puta više kalcija od nas a imaju jednu od najvećih stopa osteoporoze na svijetu!!Zašto??=)
Zato jer kalcij koji unose iz mesa nije upotrebljiv..tj zbog kiselosti mesa naše/njihove kosti izvlače kalcij iz kostiju da bi vratile ravnotežu u tijelu i samim time urinom luče puno više kalcija nego ga unesu!=)
Ironično zar ne?=)
I na kraju jedan dokaz za kraj..baš drmcdougal u svojoj knjizi govori o dvije žene eskima što su našli zaleđene pod ledom zbog neke nesreće koja se dogodila prije par sto godina.
Te dvije dame=) su poslane na obdukciju i ustanovljeno da je pate od teške arteroskleroze i osteoporoze!A zna se ljudi koji žive u ekstremno hladnim klimama i planinama imaju šire artertije tako da mogu bolje podnositi začepljenja i njihove posljedice.
Ajmo reći nešto slično lchf dijeti..mada se oni opravdavaju sa mastima i da je to njihov cilj!Smjeh!!=)) |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
|
Postano: 7.2.2015. sub. 17:20 Naslov: |
|
|
Mislim da su ograničavajući faktori "stručnjaka" više njihove dvije ruke i 24h dnevno nego broj raspoloživih pacijenata
Svi gradimo znanje i stavove na temelju tuđih i vlastitih radova.
Od financijskih sredstva, ponekad je mir i čisti zrak korisniji
Možda eskimi imaju loše kosti jer nisu dovoljno izloženi suncu?
Kako životinje koje su isključivo mesojedi rješavaju problem kiselosti i gubitka kalcija? |
|
[Vrh] |
|
|
Vedran87
|
Postano: 7.2.2015. sub. 17:32 Naslov: |
|
|
Problem sunca rjesavaju tako sto jedu ribu kao sta je losos i sl ribe koje sadrze dovoljno vitamina d da se nebi stvorio neki deficit!
To stoji..ucimo od drugih i usavrsavamo se ali doticna recimo propagira tu prehranu ko pijana plota!
Rekao sam vec..ni jedan ekstrem nije bas produktivan nego bas obrnuto.Dali kratkorocno ili dugorocno.
Zadnja promjena: Vedran87; 7.2.2015. sub. 17:37; ukupno mijenjano 1 put. |
|
[Vrh] |
|
|
Vedran87
|
Postano: 7.2.2015. sub. 17:37 Naslov: |
|
|
A sto se tice zivotinja mesojeda oni nemaju problema sa kalcijem jer jedu svoju izvornu hranu i to su zivotinje koje imaju zelucanu kiselinu masu puta jacom od nase..od zubiju pa nadalje i samim time imaju sasvim drugaciji organizam!A i zive jako kratko..nasprem zivotinja biljojeda i spavaju 20 sati na dan jer im tijelo mora svo to meso probaviti za razliku od biljojeda. |
|
[Vrh] |
|
|
Vedran87
|
Postano: 7.2.2015. sub. 17:39 Naslov: |
|
|
Ne brini imam odgovor na svako pitanje:)
Sa toliko informacija baratam!
A ono pitanje za vodu cu ti odg malo kasnije jer nemam sad bas volje jer ta tema zahtjeva poduzi clanak. |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
|
Postano: 7.2.2015. sub. 18:04 Naslov: |
|
|
Ajnštajn!
Voda mi je goruća tema koje se bojim ozbiljnije primiti, ali morati ću jer zbog lošeg okusa vode iz pipe pijem premalo vode |
|
[Vrh] |
|
|
|