 |
Zemljani Košnica puna ljubavi
|
Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12920 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 3.2.2012. pet. 15:26 Naslov: Bubrežni kamenci i oksalna kiselina |
|
|
Zeleno lisnato povrće kao špinat, blitva, peršin, vlasac i listovi cikle sadrže oksalnu kiselinu koja je vrlo iritirajuca za probavni trakt. Takodjer blokira absorpciju željeza i kalcija u tijelu i moze doprinjeti stvaranju bubreznih kamenaca. |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12920 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 11.2.2012. sub. 16:44 Naslov: |
|
|
Česte upale mokraćnog sustava i česte promjene krvnog pritiska s naglim porastima, nakon kojih slijedi značajan pad, dokaz su da s bubrezima nešto nije onako kao bi trebalo biti.
Treba više pažnje posvetiti ovom jedinstvenom organu koji nas oslobađa raznih otrova i pomaže cjelokupnom organizmu u uspješnijem održavanju acidobazne ravnoteže. Treba pri tome pripaziti na prehranu jer ona igra vrlo važnu, ako ne i glavnu ulogu u održavanju zdravlja bubrega. Oksalatni kamenci su najčešći kamenci koji se nakupljaju u bubrezima. To su kristali organskog podrijetla i oštećuju bubrege fizičkim pritiskom na glomerule, a uz to sprečavaju izlučivanje mokraće - što je vrlo opasno i može dovesti do intoksikacije organizma i zaluživanja mokraće. Uzimanjem namirnica biljnog podrijetla (vegetarijanci imaju visok pH urina) ili uzimanjem vitamina C uz dodatak sode bikarbone (natrijevog hidrogenkarbonata) tope se postojeći i sprečava nastanak novih oksalatnih kristalića.
Pacijenti oboljeli od ove bolesti moraju uzimati mnogo tekućine tijekom cijelog dana, barem tri litre tekućine dnevno. Većina znanstvenih radova govori u prilog tome da skloni nastanku oksalatnih kamenaca trebaju smanjiti ili gotovo izbaciti sljedeće namirnice: blitvu, špinat, rabarbaru, voćne sokove, suho voće, jagode i čokoladu. Pojedina istraživanja pokazala su da hrana bogata kalcijem dovodi do smanjenja sklonosti nakupljanja bubrežnih kamenaca. Primijećeno je na jednoj studiji provedenoj na Harvardu da je rizik dobivanja oksalatnih kamenaca u muškaraca koji su dnevno uzimali namirnice s ukupno 600 mg kalcija, 34% manji u odnosu na one koji su bili na prehrani s minimalnim sadržajem kalcija. Razlog je taj što kalcij vezuje oksalate iz hrane u crijevima i sprečava njihov ulazak u cirkulaciju. Najbolje je uzimati acidofilno mlijeko u međuobrocima (jutarnji i poslijepodnevni «snack»), te doručak započeti s velikom čašom mlijeka. Treba jesti hranu koja sadrži mnogo vlakana. Rižine i kukuruzne mekinje se preporučuju, kao i visokovlaknasto povrće (kelj, kupus, raštika). Pacijenti trebaju smanjiti konzumaciju soli i smanjiti unos bjelančevina životinjskog podrijetla na oko 0,8 gram/kg tjelesne mase. Jednostavno rečeno, smanjiti konzumaciju mesa na minimum (oko 100 grama dnevno treba biti maksimum za odrasla čovjeka koji ima sklonost nakupljanju oksalata).
www.plivazdravlje.hr/centar/prehrana/7/Bubrezni-kamenci.html |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12920 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 28.9.2015. pon. 14:39 Naslov: |
|
|
Citat: | The following plants have Oxalic Acid in them and should be avoided!
Chenopodium album. -- Lambsquarter; 140,000 - 300,000 ppm in Plant;
Fagopyrum esculentum. -- Buckwheat; 111,000 ppm in Leaf;
Averrhoa carambola -- Carambola, Star Fruit; 50,000 - 95,800 ppm in Fruit
Piper nigrum -- Black Pepper, Pepper; 4,000 - 34,000 ppm in Fruit;
Byrsonima crassifolia -- Nance; 27,300 ppm in Bark
Portulaca oleracea -- Purslane, Verdolaga; 1,679 - 16,790 ppm in Plant
Papaver somniferum -- Opium Poppy, Poppyseed Poppy; 16,200 ppm in Seed;
Rheum rhabarbarum -- Rhubarb; 4,400 - 13,360 ppm in Plant;
3,000 - 11,000 ppm in Leaf;
Camellia sinensis -- Tea; 2,192 - 10,000 ppm in Leaf;
Lactuca virosa -- Bitter Lettuce; 10,000 ppm in Latex Exudate;
Spinacia oleracea -- Spinach; 6,580 ppm in Leaf;
Murraya sp -- None; 22 - 5,240 ppm in Fruit;
Musa x paradisiaca -- Banana, Plantain; 22 - 5,240 ppm in Fruit;
Theobroma cacao -- Cacao; 1,520 - 5,000 ppm in Seed;
Zingiber officinale -- Ginger; 5,000 ppm in Rhizome;
Prunus dulcis -- Almond; 4,073 ppm in Seed;
Anacardium occidentale -- Cashew; 3,184 ppm in Seed;
Rumex acetosa -- Garden Sorrel; 3,000 ppm in Leaf;
Tamarindus indica -- Kilytree, Tamarind; 1,960 ppm in Leaf;
Colocasia esculenta -- Taro; 1,334 ppm in Root;
Brassica juncea -- Mustard Greens; 1,287 ppm in Leaf;
Capsicum annuum Bell Pepper, Cherry Pepper, Cone Pepper, Green
Pepper, Paprika, Sweet Pepper; 257 - 1,171 ppm in Fruit;
Moringa oleifera -- Ben Nut, Drumstick Tree, Horseradish Tree; 1,010 ppm in Fruit; 1,010 ppm in Leaf
Ipomoea batatas -- Sweet Potato; 1,000 ppm in Root;
Glycine max -- Soybean; 770 ppm in Seed;
Physalis ixocarpa. -- Tomatillo; 109 - 536 ppm in Fruit;
Beta vulgaris subsp. subsp. vulgaris -- Beet, Beetroot, Garden Beet,
Sugar Beet; 404 ppm in Root;
Avena sativa -- Oats; 400 ppm in Plant;
Cucurbita pepo -- Pumpkin; 400 ppm in Juice;
Brassica oleracea var. capitata -- Cabbage, Red Cabbage, White
Cabbage; 59 - 350 ppm in Leaf; |
http://www.herbnet.com/ask%20the%20herbalist/asktheherbalist_kidney_problems.htm |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12920 Lokacija: Zagreb
|
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12920 Lokacija: Zagreb
|
|
[Vrh] |
|
 |
|
|
Ne možeš otvarati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš glasovati u anketama.
|
|