Zemljani Zemljani
Zasadimo prvo ljubav
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Maslačak / divlji radič

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Glavočike
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11167
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 26.12.2011. pon. 22:28    Naslov: Maslačak / divlji radič Citiraj i odgovori



http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2441/2


Maslačak (Taraxacum officinalis) u rano proljeće i tijekom jeseni nudi divlja samonikla biljka koja se prodaje pod nazivom “divlji radič”. U Dalmaciji je ta biljka poznata pod nazivom “žučenica”. Ne radi se ni o radiču niti o cikoriji, to je jednostavno - maslačak! On spada u naše najraširenije korove i livadne biljke. Upotrebljava se u medicini i za jelo. Maslačak se bere dok biljka još ne cvate jer su tada listovi manje gorki. Izrazito je bogat sadržajem vitamina C (u mladom lišću ima ga čak do 60 mg). Bolje je ubrati lišće biljke koja raste u hladu jer je sočnije i manje gorko u odnosu na lišće one biljke koja je tijekom rasta izložena suncu. Ljekovitost ove biljke je višestruka: djeluje na poboljšanje metabolizma (izmjene tvari) i čišćenje (detoksikaciju) krvi. Koristi se u liječenju smetnji u radu jetre i žuči, za reguliranje probave, protiv kostobolje i reumatizma i u pospješivanju izlučivanja mokraće. Olakšava izlučivanje znoja i općenito jača i osvježava organizam.


Zadnja promjena: ogi; 14.1.2013. pon. 18:41; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
pkristo



Pridružen/a: 01. 12. 2010.
Postovi: 544
Lokacija: ZG

PostPostano: 27.12.2011. uto. 11:14    Naslov: Re: Maslačak / divlji radič Citiraj i odgovori

ogi je napisao/la:
Koristi se u liječenju smetnji u radu jetre i žuči...

Dakle mogao bi biti prirodni lijek za dijabetes tipa 2, koji je povezan upravo s poremećajem u radu ova dva organa (jetra izlučuje glukozu kad je ima premalo u krvi, a žuč inzulin kad pak glukoze ima previše u krvi). To bi trebalo malo proučiti.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Drug Mile



Pridružen/a: 02. 06. 2011.
Postovi: 340
Lokacija: Gorski kotar - RIjeka

PostPostano: 27.12.2011. uto. 12:20    Naslov: Citiraj i odgovori

Kod nas se uvijek spominje list maslačka. U nekoj stranoj literaturi gotovo uvijek spominju korijen kao najjestiviji dio, negdje onako usput spomenu da je i list jestiv. Zanimljivo.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
SilveK



Pridružen/a: 04. 03. 2010.
Postovi: 353
Lokacija: Čakovec

PostPostano: 3.1.2012. uto. 22:30    Naslov: Citiraj i odgovori

korijen se bere na jesen, list na proljeće, radi sastava aktivnih tvari u njima po godišnjim dobima

http://www.naturala.hr/maslacak-u-ritmu--detoksikacija-korijenom-maslacka/428/
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11167
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 26.1.2013. sub. 23:00    Naslov: Citiraj i odgovori

Taraxacum officinale L.
Drugi nazivi: radić, žutinica, mljekača, mliječnjak

Maslačak je trajna biljka iz porodice glavočike, a svima mama dobro znana trava koja se može pripremati za jelo, kao salata ili varivo.

Njegove listove možemo naći u različitim oblicima, obično su složeni u prizemnu rozetu,duguljasti su, nepravilno nazubljeni ili urezani. Do 25cm visoka stabljika nosi po jednu žutu glavicu, promjera 3-5 cm, koje se razvijaju od travnja do listopada. Poslije cvatnje na cvjetištu ostaju sitne svilenkaste sjemenke koje raznosi vjetar pa se biljka na taj način razmnožava. U svim dijelovima biljke nalazi se mliječni sok gorkog okusa.

Maslačak je jedan od naših najrasprostranjenijih korova i livadnih biljaka. Ima ga u cijeloj našoj zemlji po travnjacima, livadama, parkovima, vrtovima, uz putove i živice. Uspijeva i u visokim planinama, ali ondje mu je rozeta mnogo manja. Izgled biljke se uvelike mijenja ovisno o staništu.

Maslačak je oduvijek bio pučki lijek za mnoge bolesti pa se i danas zadržao u medicini. I kod nas se prodaje kao ukusna proljetna salata koja jača apetit. U zadnje se vrijeme i kultivira pa su dobiveni i novi oblici, s većim listovima.

Mlade rozete maslačka najbolje je brati prije cvjetanja, od ožujka do svibnja. Starenjem listovi postaju pregorki. Maslačak pospješuje izlučivanje mokraće, a to se djelovanje može primijetiti pri češćem uzimanju salate. Treba izbjegavati jesti starije korijenje koje je gorko. Mladi su listovi sasvim bezopasni.

www.lovacnabilje.com
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11167
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 20.2.2013. sri. 16:55    Naslov: Citiraj i odgovori

Dobročinitelj maslačak Smile

Priroda je u svojoj mudrosti učinila maslačak jednom od najraširenijih biljaka. On je kod kuće u umjerenim i hladnim područjima ove zemaljske hemisfere: u Evropi, centralnoj Aziji, sjevernoj Americi i u Arktičkim južnim umjerenim zonama. Svuda bujno raste na livadama, oranicama, zelenim poljima, uličnim jarcima, sporednim putovima i skoro na svim mjestima na kojima dobiva malo sunca. Skoro da ga nije moguće istrijebiti. Tko je to pokušao, možda je i mislio da se priroda zabunila, kad je tom "dosadnom" korovu dozvolila da se širi preko Zemlje. No ipak svemudri Bog, koji je stvorio toliku vrstu korova, ipak mora voljeti taj ponizni maslačak i imati na umu njegovu posebnost. Maslačak je u stvari kralj biljnog svijeta i pripada porodici glavočika, "najviše stojećoj biljnoj obitelji, vrhuncu biljnog carstva". Tko naginje nisko gledati tog princa u prosjačkim haljinama, u njemu bi mogao ovaj članak izazvati poštovanje.

Maslačak kao hrana

U teškim vremenima čovjek uzima hranu gdje god je nalazi. Kako maslačak posvuda raste, on je jedino prirodno sredstvo za stalno osiguravanje zaliha hrane čovjeka, životinja, ptica i čak pčela. Njegovo znanstveno ime je TARAXACUM, arapska promjena grčke riječi TROGEMON, što znači jestivo. Kad su jednom insekti uništili cjelokupnu žetvu na otoku Minorca, stanovnici su umjesto kruha jeli korijenje maslačka. Kao prehrambeno sredstvo ne zaslužuje on samo pohvalu u lošim vremenima. U mnogim zemljama stoljećima je on sastavni dio obroka, jer se spoznala njegova vrijednost.

Upotrebljavaju se divlje i kultivirane vrste. Mlado lišće puno je vitamina i minerala i neobično je ukusno za pravljenje zelene salate. Često se kuha kao špinat i stavlja na stol začinjen maslacem ili octom. Sa drugim zelenilom nema tako gorak okus. Sitno izrezano lišće se stavlja i u namaze na kruh. Slijedeći su razlozi zašto prehrambene znanosti savjetuju dnevno ga koristiti.

Različita istraživanja su otkrila da se u mnogim biljkama nalazi vrlo malo željeza, ali u velikoj količini u maslačku i potočarki. Željezom se bori protiv osjećaja umora i osjećaja teškog disanja. Znamo da je željezo potrebno za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Mnogi liječnici i iscjelitelji su mišljenja, da je nedostatak željeza jedan od najvećih zdravstvenih problema uopće. Usprkos modernog vremena tzv. "bolji život" i jednostavna prehrana čine nedostatak željeza sve većim problemom.

Anemija je medicinski izraz za nedostatak željeza u ljudskom tijelu. Ako u zdravim danima stalno uzimamo maslačak, preventivno sprečavamo anemiju. Čovjek na taj način prima novu energiju i ostaje zdrav i aktivan.

O željezu ovisi i pravilna proizvodnja biljnog klorofila, koji stvara uz pomoć svjetla hranu za biljku. Ako ona nema dovoljno željeza, lišće joj požuti i nema više vrijednost za ljudsku prehranu. Drugi uzrok za izvanredno visoki udio vitamina i minerala u maslačku, je njegovo špicasto korijenje, koje duboko ulazi u zemlju i tako on prirodno dolazi do određenih razina u zemlji. Razna ispitivanja su pokazala da neke biljke uzimaju minerale samo iz određenih slojeva, kao npr. što kikiriki uzima kalcij u blizini površine zemlje. Tako je korijen maslačka jedinstveno hranjivo sredstvo za čovjeka. Tanko izrezan može se upotrebljavati u salatama kao i juhama, povrću i u prozirnim juhama. Korijen se može upotrebljavati kod pravljenja sokova od povrća i kao dodatak kavi, tako da se korijenje osuši, melje i prži. Utječe na okus kave poput cikorije.

Korijen skuplja energiju, što maslačku pogoduje da rano niče u proljeće. S toga se smatra da je korijen maslačka snažna hrana. Grčka mitologija kaže da je Tezej, koji je imao snagu da savlada bika od Maratona kao i čudovište Minotaura, Hekata, tajnovita božica Mjeseca hranila ga je sa maslačkom.

Moderna znanost naziva korijen maslačka "Čarobna supstancija", prehrambeno sredstvo, koje se ne sastoji niti iz škroba niti šećera. U nekom smislu sliči obima, jer iako posjeduje značajke škroba ipak je topljiv kao šećer. Brzo se pretvara u fruktozu, jednu vrstu šećera.

Proces disanja se odvija uz pomoć željeza opremljenog hemoglobina, koji daje krvi crvenu boju. Veliko otkriće kemije je bila kemijska formula za hemoglobin, vrlo srodnog s zelenom tvari klorofil u biljkama. Hemoglobin ima u središtu strukture željezo, a klorofil ima magnezij. Strukture podsjećaju i na kvadrat.

Svaki dio biljke maslačka može se smatrati da je jestiv, jer je ona okrepljujuća i također hranjiva. I sam cvijet se upotrebljava kod pravljenja vina ili se može dodati salatama zbog poboljšanja prehrambene vrijednosti.

Medicinske osobine


Maslačak se upotrebljava i u medicini, kao sredstvo za povećanje unutarnjeg izlučivanja i otpuštanja urina iz tijela, za jačanje želuca i pospješivanje rada žući. Odlično je sredstvo za sprječavanje i za liječenje skorbuta, koji se uglavnom javlja nedostatkom C vitamina. Maslačak je jedna od najkorisnijih biljaka kod smetnji jetre, također je vrlo vrijedan i za srce.

Nizozemski liječnik i kemičar, Hermann Boerhaave (1668. - 1738.) rekao je, da dnevna uporaba maslačka najozbiljnije i najtvrdokornije lišava zastoje u probavnim organima. To je dakle vrlo staro sredstvo za liječenje probavnih smetnji, koje dolaze zbog trome jetre. Noviji istraživači smatraju da je maslačak dijetalno sredstvo, koje otapa tipične naslage reumatičnog artritisa.

Prema Macmillan Medical Encyclopedia upotrebljava se svježa mliječna supstancija iz cvjetnih stručaka također i za liječenje bradavica. Najmudrija medicinska upotreba je preventivne prirode.

Industrijska vrijednost

Maslačak ispunjava i uvjete moderne proizvodnje. U Rusiji i Argentini uzgaja se posebna vrsta maslačka zbog mliječnog soka (latex). On se prerađuje u gumu. U zemljama gdje se proizvodi svila, često se listovi maslačka koriste kao nadomjestak dudovog lišća za hranu dudovog svilca.

Možda je jedna od najvažnijih, ali i najnepoznatijih zadaća maslačka za vrijeme kritičnog proljetnog vremena, staviti na raspolaganje pčelama velike količine polena i nektara. Tada ga pčele trebaju za izgradnju svojeg legla. U rano proljeće je on od velikog značenja za pčelare i trgovce medom.

Nešto o dualitetu

Ne začuđuje ako, kod te biljke, koja toliko služi za dobrobit i tako neprimjetno raste, pronalazimo jedinstvena obilježja. Tako je na pr. maslačak "odustao" od oplodnje svojeg sjemena. Njegovo sjemenje se uopće ne oplođuje. Svako sjeme i svaka generacija su isključivo rezultat neke vrste partenogeneze "djevičanska oplodnja". Bez spolne oplodnje nije moguće ni miješanje nasljednih čimbenika. Stoga, objašnjavaju nam znanstvenici, da će maslačak i nakon miliona godina biti isto biće kao i danas.

Izgleda kao da je priroda kod maslačka rekla: "Ti si dobar, kakav jesi. Ne moraš se mijenjati ili se usavršavati. Ja s am s tobom zadovoljna." Tako priroda uvijek iznova dokazuje da joj je neobično važno da ta savršena biljka preživi.
Iz arhiva R.C.

Izdavač
A.M.O.R.C. * Lange Str. 69 * 76527 Baden-Baden
- Sva prava pridržana -
http://www.amorc.hr/newsletter/kolovoz_2006.htm
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
pkristo



Pridružen/a: 01. 12. 2010.
Postovi: 544
Lokacija: ZG

PostPostano: 11.4.2013. čet. 11:45    Naslov: Citiraj i odgovori

Evo još hvalospjeva maslačku:
http://sirovahrana.hr/clanak/maslacak-115
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11167
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 30.8.2015. ned. 08:59    Naslov: Citiraj i odgovori

Uzgoj maslačka: http://www.agroportal.hr/eko-i-hobi/ljekovite-biljke/18417
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11167
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 16.12.2015. sri. 13:42    Naslov: Citiraj i odgovori

Biljka koju nalazimo na ravnicama kao dosadni korov za bolesne je ljude nadasve dragocjena i ljekovita. Cvjeta u travnju i svibnju na livadama i travnjacima. Izbjegava jako vlažne površine. Ima dva istaknuta svojstva: pomaže kod oboljenja žuči i jetre. Sakupljamo listove prije cvjetanja, korijenje u proljeće ili jesen, stabljike za vrijeme cvjetanja. Cijela je biljka ljekovita. Dijabetičari bi trebali svaki dan jesti do deset stabljika maslačka dok je u cvatu. Stabljiku operemo zajedno s cvijetom, zatim prvo odstranimo cvjetnu glavicu i polako sažvačemo. Stabljika je u početku malo gorka, hrskava i sočna i jede se kao endivija. Stalno bolesni ljudi, koji se osjećaju slomljeni i umorni, trebali bi provesti 14-dnevnu kuru sa svježim stabljikama maslačka. Bit će iznenađeni s izvrsnim uspjehom. Stabljike pomažu i kod drugih tegoba. Otklanjaju kožni svrab, lišajeve i osipe, poboljšavaju želučane sokove i pročišćuju želudac od svih nepoželjnih tvari. Svježe stabljike mogu bezbolno rastvoriti žučne kamence, te potiču rad jetre i žuči. Pored mineralnih tvari maslačak sadrži još i važne ljekovite i gradbene tvari koje su jako značajne za otklanjanje poremećaja u metabolizmu. Svojim pročišćavajućim djelovanjem pomaže kod gihta i reume; oteknuća žlijezda splasnu ako tri do četiri tjedna provodimo kuru sa svježim stabljikama. Maslačak s uspjehom koristimo i u liječenju žutice i kroničnih oboljenja slezene. Korijenje maslačka, sirovo, ali i osušeno, upotrijebljeno kao čajni iscjedak pročišćuje krv, pospješuje probavu, znojenje i mokrenje te djeluje okrepljujuće. Čini krv žitkom i odlično je sredstvo protiv grušanja krvi.

Čaj od maslačka: 1 vrhom punu čajnu žličicu korijenja ostavimo tijekom noć u 1/4 litre hladne vode, sljedeći dan zagrijemo do ključanja i procijedimo. Tu količinu podijelimo i popijemo gutljaj po gutljaj pola sata prije i pola sata nakon doručka.

Maslačak u kuhinji: mlade listove srežemo umiješamo u salatu, napravimo salatu s kuhanim jajima i listovima maslačka. Od cvjetova radi se juha …
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Glavočike Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan