Zemljani Zemljani
Zasadimo prvo ljubav
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Koraba

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Krstašice
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11089
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 24.12.2011. sub. 01:29    Naslov: Koraba Citiraj i odgovori



Koraba spada u porodicu kupusnjača, otporna je dvogodišnja biljka koja se najčešće uzgaja kao jednogodišnja biljka. Zadebljala stabljika s korijenom sliči repi i može biti bijele, ljubičaste ili zelene boje s tamnozelenim listovima.

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost 100 g svježe korabe iznosi 27 kcal/113 kJ. Od toga sadrži 6,2% ugljikohidrata, 1,7% proteina i 0,1% masti.

Od minerala u korabi se nalaze kalcij (24 mg što čini 3% RDA), željezo (0,4 mg što čini 28,5% RDA), magnezij (19 mg što čini 5% RDA), fosfor (46 mg što čini 6% RDA), bakar (0,13 mg što čini 13% RDA) i mangan (0,14 mg što čini 7% RDA).

Od vitamina koraba je odličan izvor vitamina C (62 mg što čini 78% RDA), osim toga sadrži i tiamin (0,05 mg što čini 4,5% RDA), niacin (0,4 mg što čini 2,5% RDA), pantotensku kiselinu (0,17 mg što čini 3% RDA), vitamin B6 (0,2 mg što čini 14% RDA), folnu kiselinu (9,6 mcg što čini 5% RDA) i kolina (12,3 mg).
Od ostalih nutrijenata koraba sadrži dijetalna vlakna 3,6 g/100 g svježeg ploda.

Ljekovitost

Za maksimalno iskorištenje nutritivnih prednosti korabe odaberite manje plodove, s cijelim listovima i mekanim plodom, koji imaju i bolji okus, tvrdi izvor Iowa State University Extension. Zanimljivo je da koraba u svježem, pirjanom ili pečenom obliku sadrži vrijedne nutrijente.
Iz nutritivnih podataka vidljivo je da je koraba odličan izvor dobro nam poznatog i vrlo moćnog antioksidanta vitamina C. On je najbolje iskoristiv u svježoj korabi, jer je topiv u vodi i razgrađuje se dužom termičkom obradom hrane. Konzumiranjem štapića svježe korabe pojačavate u organizmu apsorpciju željeza koji poboljšava opskrbu kisika u krvi, čime se povećava energija. Konzumiranje korabe povoljno djeluje na zdravlje kostiju, probavnog i limfnog sustava, vezivnog tkiva, zubi i desni. Konzumiranjem voća i povrća bogatog flavonoidima i vitaminom C pomaže se očuvanju strukture kapilarnog sustava.

Koraba se pokazala kao vrlo učinkovito povrće za ublažavanje problema u slučaju edema, kandide ili virusnih zaraza. S obzirom da stabilizira razinu šećera, preporučuje se kod hipoglikemije i dijabetesa. Redovitim konzumiranjem korabe može se potencijalno smanjiti rizik od bubrežnih kamenaca te sniziti krvni tlak zahvaljujući prisutnom kaliju.

U korabi se nalaze fitonutrijenti kao što su indoli, sulforafani i izotiocijanati koji pokazuju antikancerogeno djelovanje. Istraživanja Medicinskog centra pri Sveučilištu Maryland pokazuju da izotiocijanati štite od nekih oblika raka. Ovi spojevi sudjeluju u reakcijama s estrogenom i na taj način djeluju protiv hormona povezanih s rakom dojke i prostate.

Koraba je dobar izvor dijetalnih vlakana vrlo važnih za zdravlje našeg organizma. Ljekovito djeluju na srčano-krvožilni sustav jer smanjuju količinu ukupnog i LDL kolesterola, pomažu kod konstipacije, daju osjećaj sitosti i reduciraju apetit, snižavaju razinu šećera u krvi, a mogu pomoći i u prevenciji raka debelog crijeva.
Kontrolirane studije potvrdile su da čestim konzumiranjem voća i povrća s folnom kiselinom, beta-karotenom i vitaminom C značajno je snižen homocistein čije nakupljanje u krvnom serumu ukazuje na bolest srčano-krvožilnog sustava.

Kupovanje i čuvanje


Odaberite korabu tvrdog tkiva, ujednačene boje, dok je kora čvrsta i bez nabora. Okruglog je i spljoštenog jabučastog korijena i obično je zelene ili ljubičaste boje. Ako kupujete korabu s listovima, oni trebaju biti svježi i ujednačene lijepe zelene boje. Izbjegavajte kupovati oštećene i mekane korabe, a ako imaju listove, neka ne budu uvenuli i žuti jer je to znak dugog stajanja.

Uz korabu postoji i korabica koja je okruglog zadebljanja korijena. U nadzemnom dijelu je ljubičaste, a podzemnom bijele do blijedožute boje. Korabica je tipično sezonsko povrće, jestiva je samo dok je mlada. Uz korijen upotrebljavajte peteljke i mlade listove. Korabice su sočnije od koraba, no mogu se čuvati samo konzerviranjem.

Korabe su najbolje mlade, manje, zimske ispod osam centimetara promjera, a proljetne oko pet centimetara, one veće mogu biti suhe i drvenaste strukture.
Svježe ubrane korabe možete skladištiti na hladnom, tamnom i prozračnom mjestu kraće vrijeme.
Korabe je najbolje potrošiti nakon kupnje, a čuvajte ih u perforiranoj plastičnoj vrećici do dva tjedna, ali prije odstranite peteljke i listove.

www.coolinarika.com
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Krstašice Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan