Zemljani Zemljani
Priroda je Božja umjetnost
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Grah

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Leptirnjače
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13028
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 29.9.2007. sub. 00:23    Naslov: Grah Citiraj i odgovori



Mahune i grah su biljke istog roda - razlika je samo u sortama. Za mahune se upotrebljavaju sorte koje u poluzrelom stanju daju sočnu - jestivu mahunu sa poluzrelim zrnjem, kao ukusnu i hranjivu namirnicu.

Energetska vrijednost im je u odnosu prema grahu vrlo niska i iznosi oko 170 kJ/100 g. Od hranjivih sastojaka sadrže ugljikohidrate, bjelančevine i nešto masti. Od mineralnih sastojaka sadrže kalcij, fosfor i željezo. Ne treba podcjenjivati ni njihov vitaminski sadržaj.

Sadrže i ljekovite tvari: Arginin koji ima slično djelovanje kao inzulin, pa ih se preporuča u ishrani diabetičara, kao i inozitol, koji jača srce i regulira metabolizam kalcija. Mahune djeluju i kao diuretik.

Tu treba napomenuti da se mahune ne bi smjelo uživati u sirovom stanju, jer sadrže otrovne supstance, no te se termičkom obradom odmah raspadnu.

Mahune se dijele na niske i visoke, okrugle i plosnate te po boji na zelene, žute i ljubičaste. Zbog osjetljivosti na niske temperature, siju se kada je prošla opasnost od mrazeva. Niske mahune se siju u redove razmaka 50 cm i razmaka u redu 5 - 6 cm na dubinu 2 - 3 cm. Mogu se sijati i u kućice razmaka 30 cm po 5 - 6 sjemenki. Kada narastu na visinu od cca. 20 cm, potrebno ih je nagrnuti. Visoke mahune siju se uz oslonac, sa razmakom redova od 1,5 m po 5 -6 sjemenki u kućicu.

Niske:
Autan: Duga vitka okrugla zelena mahuna, odlična za zamrzavanje. Stabljika je robusna i otporna na bolesti paleža i "masnih" mrlja. Preporučljivo je sijati svaka 3 tjedna, kako bi se urod svježih mahuna produljio. Siju se od početka maja pa do sredine jula. Razmak redova treba biti oko 60 cm, a rastojanje u redu 6 - 7 cm. Sjeme zagrnuti sa cca 3 cm zemlje i dobro zaliti. Dok biljke nisu isklijale, ne više zalijevati. Malčiranjem ili prekrivanjem poroznom folijom pospješuje se klijanje i smanjuje opasnost od grahove mušice. Nakon 2 - 3 tjedna biljke nagrnuti uz potkopavanje komposta. U cvatnji održavati povišenu vlažnost.

Winnetou: Ljubičasta okrugla mahuna, kod koje mahune rastu sa vanjske strane grma, pa je vrlo olakšano branje. Mahune kod kuhanja poprime tamno zelenu boju i ostanu konzistentne. Vrlo dobre za konzerviranje i zamrzavanje.
Siju se u maju - julu, svaka 3 tjedna, kako bi se dobio kontinuirani urod. Razmak redova 60 cm, razmak u redu 6 cm na dubinu od 3 cm. Za vrijeme klijanja ne zalijevati. Malčiranjem ili prekrivanjem perforiranom folijom ubrzava se klijanje i smanjuje opasnost od štetočina. Dva do tri tjedna nakon klijanja biljke nagrnuti. Prilikom sijanja odnosno nagrinjanja pognojiti kompostom. Za vrijeme cvatnje i formiranja mahuna održavati visoku vlagu tla. Odlične!

Starozagorski: Rodi svijetlo zelene duge, ravne plosnate mahune. Sjeme mu je crne boje.

Top Crop: Rodi okrugle zelene, dugačke mahune. Sjeme mu je šareno, kestenasto - smeđe boje. Dobar!

Groffy: Rodi zelene okrugle mahune duljine 12 - 13 cm, koje se vrlo lako beru. Sjeme je bijele boje.

Berggold: Rodi okrugle mahune žute boje, duljine 12 - 13 cm. Vrlo dobrog je ukusa. Sjeme je bijelo. Vrlo dobar!

Dorina: Rodi okrugle mahuna tamnije žute boje, duljine mahuna 9 - 12 cm. Je izuzetno rodna sorta.

Early Wax: Rodi okrugle mahune žute boje. Sije se maja - jula na razmak 40 x 40 cm po 3 - 5 zrna na dubinu od 2 cm. Naraste do 40 cm. Osjetljiv je na mraz i ne treba ga sijati dok srednja dnevna temperatura ne postigne 12 - 18oC. Traži plodnu, duboko obrađenu vapnenastu zemlju, toplu legu sa dosta vlage, posebno u vrijeme cvatnje i formiranja mahuna, čime se sprečava "odrvenjivanje" mahune. Ubire se kada je zrno postiglo veličinu leće.

Procesor: Rodi zelene mahune ovalnog presjeka. Sije se od maja do jula na razmak 40 x 40 cm po 3 - 5 zrna na dubinu od 2 cm. Optimalna temperatura klijanja cca 25oC. Traži plodnu, duboko obrađenu vapnenastu zemlju, toplu legu sa dosta vlage, posebno u vrijeme cvatnje i formiranja mahuna, čime se sprečava "odrvenjivanje" mahune. Ubire se kada je zrno postiglo veličinu leće.

Visoke:
Čudo Venecije: (Ptujski maslenac, Jeruzalemac) je žuta široka plosnata mahuna sa vrlo mesnatom mahunom, duljine do 20 cm. Sjeme je olovno sivo-smeđe boje. Sije se u maju - junu a dozrijeva u augustu - oktobru. Odličan!

Goldmarie: Rodi široke plosnate mahune žute boje, duljine do 22 i širine do 2,5 cm. Je izrazito rodna sorta. Mahune su ujednačene žute boje, bez konca i vrlo dobrog ukusa. Sjeme je bijele boje.

Mago: Rodi žute okrugle prilično duge mahune Je srednje rana sorta , robusna i vrlo rodna.

Necores: Rodi zelene mahune okruglog presjeka, duljine mahune do 20 cm. Sjeme je bijelo.

Procores: Rodi plosnate zelene mahune duljine do 25 i širine do 2,5 cm. Sjeme je bijelo.

Goldelfe: Je vrlo rodna sorta sa dugim uskim, plosnatim žutim mahunama Sije se krajem maja - početkom juna na dubinu od 4 cm. Uz svaki kolac po 4 - 5 zrna. Vrijeme klijanja 8 -12 dana. Vole laganu, vlažnu humusnu zemlju. Kada narastu na cca 15 cm, biljke treba nagrnuti. Ubire se augusta - oktobra.

Nekarska kraljica: Rodi vrlo mesnate okrugle mahune lijepe zelene boje, koje su dugo nježne strukture. Je vrlo rodna sorta i povoljna za zamrzavanje..Sije se krajem maja - početkom juna na dubinu od 4 cm. Uz svaki kolac po 4 - 5 zrna.. Voli laganu, vlažnu humusnu zemlju. Kada naraste na cca 15 cm, treba biljke nagrnuti. Ubire se augusta - oktobra. Odličan!

Plava Hilda: Rodi dugačke okrugle ljubičaste mahune, koje prilikom kuhanja pozelene. Meso je čvrsto i nježne strukture. Je vrlo rodna sorta i povoljna je za zamrzavanje. Sije se krajem maja - početkom juna na dubinu od 4 cm. Uz svaki kolac po 4 - 5 zrna. Voli laganu, vlažnu humusnu zemlju. Kada naraste na cca 15 cm, treba biljke nagrnuti.. Ubire se augusta - oktobra. Odličan!

Super Marconi: Rodi plosnate kratke, savinute zelene mahune. Sije se od aprila pa do augusta. Stabljika je vrlo bujna i visoka - do 4 m, pa je dosta otežano branje. Mahune su vrlo nježne strukture i dobrog ukusa. Rodi vrlo dugo, praktički do mrazeva.

Plavi maslenac: Rodi nježne srednje - duge plosnate ljubičaste mahune bez konaca. Naraste do visine od 2,5 m. Sije se po 6 - 7 sjemenki okolo kolca na dubinu od 2 cm. Kada su izbojci dosta dugi ih treba omotati oko kolca, pri čemu treba voditi računa, da su lijevovojni. Za vrijeme cvatnje i tvorbe mahuna treba redovito održavat potrebnu vlažnost.. Sije se u maju - junu, jer je optimalna temperatura klijanja oko 26oC. Ubire se od augusta pa do novembra.


Zadnja promjena: ogi; 20.2.2011. ned. 00:49; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13028
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 2.10.2007. uto. 22:56    Naslov: Citiraj i odgovori



Mahune - najhranjivije povrće

Mahune će vas kvalitetno i bogato nahraniti godeći vam i gastronomski i nutricionistički.

Mahune su povrće iz skupina mahunarki, baš kao grah, grašak, leća, slanutak. Povrće iz te skupine posebno je hranjivo zbog velikog udjela ugljikohidrata i bjelančevina.

Više je vrsta mahuna koje se razlikuju po obliku (uske i okrugle ili široke i plosnate), po veličini (najduže vrste dosežu i 25 cm) i po boji (od blijedožutih, preko zelenih, pa sve do pjegavih smeđe - ljubičastih).

Sto grama svježih mahuna sadrži čak 90 g vode, a ostatak su uglavnom ugljikohidrati, proteini i vlakna. Zbog takva sastava i malo kalorija, čest su sastojak redukcijskih dijeta. Jedu se mlade mahune kojima se nije razvilo zrno graha. U našim je krajevima sezona svježih mahuna od lipnja do rujna.

Pri kupnji obratite pažnju na izgled : kora treba biti glatka i čvrsta, bez točkica i oštećenja, a kad ih prelomite trebaju puknuti, a ne uvijati se. Svježe mahune u hladnjaku možete čuvati tri dana, ali ih nemojte prati prije spremanja, piše Tena.

Mahune dobro podnose zamrzavanje

Prije spremanja u zamrzivač, u kojem mogu trajati i do dvije godine, odrežite mahunama krajeve, narežite ih i blanširajte tri minute. Ohlađene i posušene, spremite u plastične vrećice. Izvan sezone jedite konzervirane mahune, koje ne gube puno na kvaliteti.

Prije pripremanja mahune uvijek operite, nožem im odrežite krajeve i povucite "konce" pa narežite. Najčešće se kuhaju ili pirjaju, a mogu se i peći, obično u složencima. Na varivo (kuhajte ih u malo vode) su izdašno glavno jelo, a kuhane su mahune odlične i kao sastojak juha, variva s više vrsta povrća, salata. Odlično se slažu s različitim vrstama mesa, gljiva, a od začina s češnjakom, koprom i kimom.

Osvježavajuća salata od mahuna :

Za četiri će vam osobe trebati :
500 g mahuna

vezica rotkvica
150 g mini rajčica za preljev
50 ml maslinova ulja
žlica kopra
2 mlada luka
2 žlice limunovog soka
sol

Mahune očistite i narežite, pa kuhajte u slanoj vodi do 20 min. Ocijedite ih, isperite hladnom vodom i ohladite. Narežite rotkvice i mini rajčice i dodajte ih mahunama. Prelijte preljevom od navedenih sastojaka, dobro ohladite i poslužite.

Mahune s mrvicama :

Za četiri osobe :
250 g mahuna (svježih ili zamrznutih)

40 g krušnih mrvica
sojin umak
mažuran ili drugo začinsko bilje prema ukusu
češnjak
ulje, papar

Priprema :

Mahune skuhajte i ocijedite. Popržite na ulju krušne mrvice, prelijte ih po mahunama, začinite češnjakom, sojinim umakom, mažuranom, paprom (odnosno začinima po želji) i sve dobro promiješajte. Na navedeni način možete brzo i ukusno pripremiti brokulu ili cvjetaču, piše Tena.

Izvor: http://www.fitness.com.hr
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
SilveK



Pridružen/a: 04. 03. 2010.
Postovi: 353
Lokacija: Čakovec

PostPostano: 9.5.2011. pon. 23:46    Naslov: Citiraj i odgovori

Vrijeme je za sjetvu graha, ja sam jučer završila s sjetvom mahunarki Very Happy
S obzirom da se križaju, ove sam godine jako pazila pa sam pojedinačne vrste sijala udaljene jedne od druge.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Drug Mile



Pridružen/a: 02. 06. 2011.
Postovi: 354
Lokacija: Gorski kotar - RIjeka

PostPostano: 23.8.2011. uto. 15:30    Naslov: Citiraj i odgovori

Tko se s čime križa? Misliš da treba razdvojiti grah od drugih mahunarki (npr. graška) ili ako se sije više sorti graha, nije dobro da su pomješane? I je li taj oprez radi ukusa samog ploda, ili radi toga što čuvaš sjeme za drugu sezonu pa da se ne izgube karakteristike sorti?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Medo



Pridružen/a: 14. 10. 2007.
Postovi: 1281

PostPostano: 3.9.2011. sub. 23:42    Naslov: Citiraj i odgovori

Drug Mile je napisao/la:
Misliš da treba razdvojiti grah od drugih mahunarki (npr. graška) ili ako se sije više sorti graha, nije dobro da su pomješane?
I je li taj oprez radi ukusa samog ploda, ili radi toga što čuvaš sjeme za drugu sezonu pa da se ne izgube karakteristike sorti?

Ono što je iskustvo prilično nedvojbeno pokazalo je da do križanja dolazi kod različitih vrsti tikvi koje rastu blizu. Možda kod mahunarki to i ne funkcionira na taj način ili ne u toj mjeri, ali i ja čisto za svaki slučaj pazim da ne miješam različite sorte iste mahunarke. Mislim da apsolutno nema potrebe međusobno razdvajati različite mahunarke u pogledu mogućeg križanja, eventualno u smislu toga da netko nekome možda nije dobar susjed, ali to je druga priča.

Meni bez problema raste grah pored graška, grašak pored slanutka, jari grah pored slanutka itd.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
SilveK



Pridružen/a: 04. 03. 2010.
Postovi: 353
Lokacija: Čakovec

PostPostano: 8.9.2011. čet. 10:14    Naslov: Citiraj i odgovori

Prema literaturi koju sam našla, grah i grašak nije dobro saditi blizu jer se navodno ne podnose (Biovrt, Marie Luise Kreuter).
A što se tiče graha mahunara i zrnaša, svi se oni između jako vole križati, pa ih zato sadim odvojeno po vrstama, daleko koliko mogu.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13028
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 28.8.2013. sri. 23:01    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.healthaliciousness.com/nutritionfacts/nutrition-comparison.php?o=16043&t=16081&h=16038&s=171.00&e=202.00&r=182.00
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13028
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 9.8.2015. ned. 15:24    Naslov: Citiraj i odgovori

Citat:
Pearl Barley—Love

Split Peas—Joy

Black Beans—Peace

Red Beans—Patience

Pinto Beans—Kindness

Navy Beans—Goodness

Lentils—Gentleness

Black-eyed Peas—Self-control
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13028
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 11.8.2015. uto. 21:44    Naslov: Citiraj i odgovori

Citat:
Cultivation of beans in Europe during the Middle Ages was of enormous importance, "saving" the Europeans from the tragic fate of malnutrition and possible extinction. Without beans, the European population would not have duplicated itself in just a few centuries, and we would not be the hundreds of millions that we are today.

http://www.legumechef.com/en/historia/history-of-legumes

http://www.ctahr.hawaii.edu/bnf/Downloads/Training/BNF%20technology/Legumes.PDF

https://www.usaemergencysupply.com/information-center/all-about/all-about-beans-and-legumes
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Leptirnjače Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan