Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13030 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 28.9.2007. pet. 21:48 Naslov: Slanutak |
|
|
Slanutak potječe iz zapadne Azije i veoma je popularan u zemljama sredozemlja, gdje su mnoga nacionalna jela pripravljena od te mahunarke. Slanutak je visokovrijedna namirnica za ljudsku prehranu. Njegovo je sjeme slično sjemenu soje ili suhog graška, svijetlo smeđe boje. Kuhan se koristi za razne salate, kao dodatak ostalom povrću u varivima, od njega se spremaju popečci, kao i paštete i razni namazi koji su odlična zamjena za maslac. Pečeni i posoljeni slanutak može se koristiti za grickanje umjesto kokica. Klijanje uvelike povećava iskoristivost bjelančevina, vitamina i minerala, a smanjuje koncentraciju neprobavljivih ugljikohidrata. Slično bobu, i slanutak se može ispeći i samljeti te kao takav koristiti kao izvrstan nadomjestak za kavu. Osim toga, može se mljeti u slanutkovo brašno koje će, nadodano pšeničnom brašnu pri spremanju kruha, poboljšati ukus i mekoću kruha. Slanutak je veoma dobar izvor željeza, čak i kuhani slanutak sadrži duplo više željeza od jednake količine mesa. Količina kalcija u slanutku je također visoka i združena je s bjelančevinama koje povećavaju njegovu apsorpciju. Ako je u obroku zastupljena i žitarica, npr. riža sa slanutkom, takav obrok ima potpuni sastav potrebnih aminokiselina - bjelančevina. Budući da je nešto teže probavljiv dobro je da ga osobe s probavnim smetnjama, kao i grah koji je još "teži", koriste u umjerenim količinama. |
|
[Vrh] |
|
|
Waits
Pridružen/a: 28. 11. 2007. Postovi: 330 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 16.12.2007. ned. 21:18 Naslov: |
|
|
Koji je najbolji način pripreme slanutka? Kak da ga skuham... |
|
[Vrh] |
|
|
filo
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 2386
|
Postano: 16.12.2007. ned. 21:33 Naslov: |
|
|
pa ja ga samo skuham kak je u vodi i u salatu sa heljdom il za humus... |
|
[Vrh] |
|
|
Helena Gost
|
Postano: 16.12.2007. ned. 22:01 Naslov: |
|
|
Ma od slanutka je daleko najbolji falafel ! |
|
[Vrh] |
|
|
miumiu
Pridružen/a: 18. 09. 2007. Postovi: 2882 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 16.12.2007. ned. 23:54 Naslov: |
|
|
Waits je napisao/la: | Koji je najbolji način pripreme slanutka? Kak da ga skuham... |
Ovaj možda nije najbolji, ali je jako ukusan i jednostavan:
Curry od slanutka
šalica suhog slanutka (ili konzerva za lijene ljude)
komadic kombu alge (ako ti se nađe)
1 luk
2-3 paradajza
curry, kumin i kardamon (ako ih imas), lovorov list, bosiljak
pola vezice svježeg peršina
Slanutak ostavi u vodi preko noći. Skuhaj ga u vodi s komadicem kombu alge, lovorovim listom i malo soli. Nekoliko zrelih paradajza ostavi 5 minuta u vrucoj vodi pa oguli i usitni (ili onaj u tetrapaku i sl.). Na ulju poprzi curry, kumin i kardamon. Dodaj luk narezan na tanke polumjesece, malo posoli i pusti da malo omeksa. Zatim dodaj kuhani ocijedjeni (dio vode sačuvaj za umak, a algu narezi na trakice i pomjesaj s ostalim sastojcima) slanutak, pa paradajz (i malo te vode od kuhanja ako fali tekućcine). Neka sve malo prokrčka. Dodaj soli ako fali, ili koju kap shoyua i malo bosiljka. Kad ugasišs dodaj sjeckani peršin.
Jedi npr. uz integralnu rižu i zelenu salatu. |
|
[Vrh] |
|
|
Medo
Pridružen/a: 14. 10. 2007. Postovi: 1281
|
Postano: 17.12.2007. pon. 01:40 Naslov: |
|
|
Smislite neki raw recept za slanutak, a da bude ukusno. Naravno, dopušteno je (a i jedino moguće) da se prethodno namoči preko noći.
Za sada ga naravno jedem kuhanog, najbolje kad se skuha sam za sebe samo s osnovnim začinima, ništa mu drugo ne treba.
Iako je ovo što navodi miumiu sigurno dobro, ali za moj pojam ipak prekomplicirana procedura u smislu količine artikala.
miumiu je napisao/la: |
šalica suhog slanutka (ili konzerva za lijene ljude) |
Neka se lijeni "odlijene".
Rado ću vas snabdjeti sa slanutkom jer ga proizvodim masovno. Za drugu godinu, nije mi ga ostalo dovoljno. |
|
[Vrh] |
|
|
aspalatus
Pridružen/a: 12. 09. 2007. Postovi: 2575 Lokacija: Split
|
Postano: 17.12.2007. pon. 02:39 Naslov: |
|
|
medo? to je tvoj slanutak? trebam li pitati jel sve po standardima? nisam skuzila sta si reka...ehm jel nemas sad za prodaju pa dogodine ce bit ili sta? ja bi 7 kg za pocetak ako moze |
|
[Vrh] |
|
|
Luna
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 4210
|
Postano: 17.12.2007. pon. 09:55 Naslov: |
|
|
Waits je napisao/la: | Koji je najbolji način pripreme slanutka? |
Ja ga obožavam na "salatu". Nakon kuhanja, samo ga pomiješam sa lukom i bučinim uljem. To mi je preeefino |
|
[Vrh] |
|
|
Waits
Pridružen/a: 28. 11. 2007. Postovi: 330 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 17.12.2007. pon. 10:27 Naslov: |
|
|
Hvala na prijedlozima! |
|
[Vrh] |
|
|
filo
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 2386
|
Postano: 17.12.2007. pon. 12:39 Naslov: |
|
|
aspalatus je napisao/la: | medo? to je tvoj slanutak? trebam li pitati jel sve po standardima? nisam skuzila sta si reka...ehm jel nemas sad za prodaju pa dogodine ce bit ili sta? ja bi 7 kg za pocetak ako moze |
7 kil samo?? uzmi bar 5x više, pa tu siću mu se uopće ne isplati ni prodavat
(medo za nagovaranje oću 5% posto zarade )
nego jel ti to prodaješ onak old school po puli? na trakturu brum brum i slaaanuuuttkaaa!! |
|
[Vrh] |
|
|
aspalatus
Pridružen/a: 12. 09. 2007. Postovi: 2575 Lokacija: Split
|
Postano: 10.1.2008. čet. 12:56 Naslov: |
|
|
nista ne valja ovaj medin slanutak nemojet ga slucajno narucivat ...skroz je bezveze
ja bi narucila jos 3 kila ako moze hehehe |
|
[Vrh] |
|
|
Medo
Pridružen/a: 14. 10. 2007. Postovi: 1281
|
Postano: 29.5.2011. ned. 12:39 Naslov: |
|
|
|
|
[Vrh] |
|
|
namaste
Pridružen/a: 09. 02. 2012. Postovi: 8
|
Postano: 23.2.2012. čet. 21:39 Naslov: |
|
|
mogu li posijati kupovni slanutak, iz neke bio trgovine npr? jel bi bilo šta od toga? |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13030 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 23.2.2012. čet. 21:57 Naslov: |
|
|
namaste je napisao/la: | mogu li posijati kupovni slanutak, iz neke bio trgovine npr? jel bi bilo šta od toga? |
Probaj klijati u kući, kao da radiš klice, ako klije onda će vjerojatno uspjeti uzgoj
www.zemljani.com/forum/viewforum.php?f=56 |
|
[Vrh] |
|
|
Medo
Pridružen/a: 14. 10. 2007. Postovi: 1281
|
Postano: 11.3.2012. ned. 19:54 Naslov: |
|
|
namaste je napisao/la: | mogu li posijati kupovni slanutak, iz neke bio trgovine npr? jel bi bilo šta od toga? |
Ja isprobao prošle godine posijati nešto malo kupovnog slanutka, nikao vrlo visok postotak, možda i 100%, i dobiveno 5,5 puta više zrnja od posijanog.
Od tog uroda opet posijao dalje ove godine, pa ćemo vidjeti, jedino postoji mala sumnja da se možda ne radi o kakvom hibridu pa da kako godine budu išle postotak nicanja i urod budu sve slabiji, zato sam ga za svaki slučaj - kako ne bi došlo do kakvog križanja - posijao na izoliranoj lokaciji daleko od mjesta gdje raste stara domaća provjerena sorta. |
|
[Vrh] |
|
|
|