Zemljani Zemljani
Priroda je Božja umjetnost
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Slanutak
1, 2  Sljedeća
 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Leptirnjače
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13030
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 28.9.2007. pet. 21:48    Naslov: Slanutak Citiraj i odgovori



Slanutak potječe iz zapadne Azije i veoma je popularan u zemljama sredozemlja, gdje su mnoga nacionalna jela pripravljena od te mahunarke. Slanutak je visokovrijedna namirnica za ljudsku prehranu. Njegovo je sjeme slično sjemenu soje ili suhog graška, svijetlo smeđe boje. Kuhan se koristi za razne salate, kao dodatak ostalom povrću u varivima, od njega se spremaju popečci, kao i paštete i razni namazi koji su odlična zamjena za maslac. Pečeni i posoljeni slanutak može se koristiti za grickanje umjesto kokica. Klijanje uvelike povećava iskoristivost bjelančevina, vitamina i minerala, a smanjuje koncentraciju neprobavljivih ugljikohidrata. Slično bobu, i slanutak se može ispeći i samljeti te kao takav koristiti kao izvrstan nadomjestak za kavu. Osim toga, može se mljeti u slanutkovo brašno koje će, nadodano pšeničnom brašnu pri spremanju kruha, poboljšati ukus i mekoću kruha. Slanutak je veoma dobar izvor željeza, čak i kuhani slanutak sadrži duplo više željeza od jednake količine mesa. Količina kalcija u slanutku je također visoka i združena je s bjelančevinama koje povećavaju njegovu apsorpciju. Ako je u obroku zastupljena i žitarica, npr. riža sa slanutkom, takav obrok ima potpuni sastav potrebnih aminokiselina - bjelančevina. Budući da je nešto teže probavljiv dobro je da ga osobe s probavnim smetnjama, kao i grah koji je još "teži", koriste u umjerenim količinama.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Waits



Pridružen/a: 28. 11. 2007.
Postovi: 330
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 16.12.2007. ned. 21:18    Naslov: Citiraj i odgovori

Koji je najbolji način pripreme slanutka? Kak da ga skuham... Smile
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
filo



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 2386

PostPostano: 16.12.2007. ned. 21:33    Naslov: Citiraj i odgovori

pa ja ga samo skuham kak je u vodi i u salatu sa heljdom il za humus...
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Helena
Gost





PostPostano: 16.12.2007. ned. 22:01    Naslov: Citiraj i odgovori

Ma od slanutka je daleko najbolji falafel ! palac
[Vrh]
miumiu



Pridružen/a: 18. 09. 2007.
Postovi: 2882
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 16.12.2007. ned. 23:54    Naslov: Citiraj i odgovori

Waits je napisao/la:
Koji je najbolji način pripreme slanutka? Kak da ga skuham... Smile


Ovaj možda nije najbolji, ali je jako ukusan i jednostavan:

Curry od slanutka
šalica suhog slanutka (ili konzerva za lijene ljude)
komadic kombu alge (ako ti se nađe)
1 luk
2-3 paradajza
curry, kumin i kardamon (ako ih imas), lovorov list, bosiljak
pola vezice svježeg peršina
Slanutak ostavi u vodi preko noći. Skuhaj ga u vodi s komadicem kombu alge, lovorovim listom i malo soli. Nekoliko zrelih paradajza ostavi 5 minuta u vrucoj vodi pa oguli i usitni (ili onaj u tetrapaku i sl.). Na ulju poprzi curry, kumin i kardamon. Dodaj luk narezan na tanke polumjesece, malo posoli i pusti da malo omeksa. Zatim dodaj kuhani ocijedjeni (dio vode sačuvaj za umak, a algu narezi na trakice i pomjesaj s ostalim sastojcima) slanutak, pa paradajz (i malo te vode od kuhanja ako fali tekućcine). Neka sve malo prokrčka. Dodaj soli ako fali, ili koju kap shoyua i malo bosiljka. Kad ugasišs dodaj sjeckani peršin.
Jedi npr. uz integralnu rižu i zelenu salatu.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Medo



Pridružen/a: 14. 10. 2007.
Postovi: 1281

PostPostano: 17.12.2007. pon. 01:40    Naslov: Citiraj i odgovori

Smislite neki raw recept za slanutak, a da bude ukusno. Smile Naravno, dopušteno je (a i jedino moguće) da se prethodno namoči preko noći.

Za sada ga naravno jedem kuhanog, najbolje kad se skuha sam za sebe samo s osnovnim začinima, ništa mu drugo ne treba. palac
Iako je ovo što navodi miumiu sigurno dobro, ali za moj pojam ipak prekomplicirana procedura u smislu količine artikala.

miumiu je napisao/la:

šalica suhog slanutka (ili konzerva za lijene ljude)

Neka se lijeni "odlijene". Very Happy
Rado ću vas snabdjeti sa slanutkom jer ga proizvodim masovno. Za drugu godinu, nije mi ga ostalo dovoljno. Sad
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
aspalatus



Pridružen/a: 12. 09. 2007.
Postovi: 2575
Lokacija: Split

PostPostano: 17.12.2007. pon. 02:39    Naslov: Citiraj i odgovori

medo? to je tvoj slanutak? trebam li pitati jel sve po standardima? nisam skuzila sta si reka...ehm jel nemas sad za prodaju pa dogodine ce bit ili sta? ja bi 7 kg za pocetak ako moze Smile
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4210

PostPostano: 17.12.2007. pon. 09:55    Naslov: Citiraj i odgovori

Waits je napisao/la:
Koji je najbolji način pripreme slanutka?

Ja ga obožavam na "salatu". Nakon kuhanja, samo ga pomiješam sa lukom i bučinim uljem. To mi je preeefino Gladan Djedmraz
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Waits



Pridružen/a: 28. 11. 2007.
Postovi: 330
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 17.12.2007. pon. 10:27    Naslov: Citiraj i odgovori

Hvala na prijedlozima!
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
filo



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 2386

PostPostano: 17.12.2007. pon. 12:39    Naslov: Citiraj i odgovori

aspalatus je napisao/la:
medo? to je tvoj slanutak? trebam li pitati jel sve po standardima? nisam skuzila sta si reka...ehm jel nemas sad za prodaju pa dogodine ce bit ili sta? ja bi 7 kg za pocetak ako moze Smile

7 kil samo?? uzmi bar 5x više, pa tu siću mu se uopće ne isplati ni prodavat
(medo za nagovaranje oću 5% posto zarade plazi jezik )
nego jel ti to prodaješ onak old school po puli? na trakturu brum brum i slaaanuuuttkaaa!!
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
aspalatus



Pridružen/a: 12. 09. 2007.
Postovi: 2575
Lokacija: Split

PostPostano: 10.1.2008. čet. 12:56    Naslov: Citiraj i odgovori

nista ne valja ovaj medin slanutak Very Happy nemojet ga slucajno narucivat Very Happy ...skroz je bezveze Very Happy

ja bi narucila jos 3 kila ako moze hehehe Very Happy
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Medo



Pridružen/a: 14. 10. 2007.
Postovi: 1281

PostPostano: 29.5.2011. ned. 12:39    Naslov: Citiraj i odgovori









[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
namaste



Pridružen/a: 09. 02. 2012.
Postovi: 8

PostPostano: 23.2.2012. čet. 21:39    Naslov: Citiraj i odgovori

mogu li posijati kupovni slanutak, iz neke bio trgovine npr? jel bi bilo šta od toga? Very Happy
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13030
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 23.2.2012. čet. 21:57    Naslov: Citiraj i odgovori

namaste je napisao/la:
mogu li posijati kupovni slanutak, iz neke bio trgovine npr? jel bi bilo šta od toga? Very Happy


Probaj klijati u kući, kao da radiš klice, ako klije onda će vjerojatno uspjeti uzgoj

www.zemljani.com/forum/viewforum.php?f=56
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Medo



Pridružen/a: 14. 10. 2007.
Postovi: 1281

PostPostano: 11.3.2012. ned. 19:54    Naslov: Citiraj i odgovori

namaste je napisao/la:
mogu li posijati kupovni slanutak, iz neke bio trgovine npr? jel bi bilo šta od toga? Very Happy

Ja isprobao prošle godine posijati nešto malo kupovnog slanutka, nikao vrlo visok postotak, možda i 100%, i dobiveno 5,5 puta više zrnja od posijanog.

Od tog uroda opet posijao dalje ove godine, pa ćemo vidjeti, jedino postoji mala sumnja da se možda ne radi o kakvom hibridu pa da kako godine budu išle postotak nicanja i urod budu sve slabiji, zato sam ga za svaki slučaj - kako ne bi došlo do kakvog križanja - posijao na izoliranoj lokaciji daleko od mjesta gdje raste stara domaća provjerena sorta.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Leptirnjače Vremenska zona: GMT + 02:00.
1, 2  Sljedeća
Stranica 1 / 2.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan