Zemljani Zemljani
Priroda je Božja umjetnost
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Bob
1, 2  Sljedeća
 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Leptirnjače
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13030
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 29.9.2007. sub. 00:20    Naslov: Bob Citiraj i odgovori



Bob, nekada dosta gajenu kulturu su sa naših vrtova potisnuli "Amerikanci" (grah, krumpir, kukuruz). Za prehranu se upotrebljavaju mlade sočne mahune, nedozrelo, kao i suho zrno, a mogu i mladi listovi za salatu. Malih je zahtijeva za toplinom, jer mlade biljke izdrže temperature i do - 70C. Sije se čim vremenski uvjeti dopuštaju - što ranije. Voli teška tla bogata vapnencem, koja su o jesen bila pognojena stajnjakom. Prije sjetve povoljno je zrnje preko noći močiti u hladnoj vodi. Sije se u kučice (5 - 6 zrna) razmaka 40 x 60 cm, ili u redove razmaka 40 cm i međusobnog razmaka 25 cm, na dubinu 5 - 8 cm. Za vrijeme vegetacije, po potrebi zalijevati, jer suša uvelike smanjuje urod. Ako su biljke bujne, treba osigurati oslonac, kako ne bi polegle.

Preporuča se pinciranje vrhova iznad 10 - 14 lista, jer se time zadržava rast u visinu. Kao mahune, bere se dok su mlade i krhke i dok je zrno još slabo razvijeno

http://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4322/2


Zadnja promjena: ogi; 13.8.2013. uto. 15:26; ukupno mijenjano 2 put/a.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
nelana



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 359
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 27.11.2008. čet. 10:10    Naslov: Citiraj i odgovori

ako tko zna gdje se može nabaviti sjeme za bob.. bila bih jako zahvalna!
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Marijanči



Pridružen/a: 07. 02. 2009.
Postovi: 145

PostPostano: 21.3.2009. sub. 21:33    Naslov: Citiraj i odgovori

kod nas ima i u Konzumu sjemena

nije mi jasno jedno: bob voli siromašnu zemlju
dakle u plodoredu dolazi na iscrpljenu zemlju ,nakon zahtjevnih kultura npr.kupus, tikvice itd..

nikakvo pognojavanje steljnakom na jesen nije potrebno

moj dida je uvik sadija bob ispod maslina - dobro jednom i drugom
jeli su njegova sirova zrna dok bi bio zelen, u vrijeme okapanja vinograda (masline bi išle rubom vinograda) , pljeve itd...
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Marijanči



Pridružen/a: 07. 02. 2009.
Postovi: 145

PostPostano: 21.3.2009. sub. 21:40    Naslov: Citiraj i odgovori

ob je povrce iz reda mahunarki, oblikom je pomalo nalik grahu a bojom grasku.
Više bjelancevina ima samo u kikirikiju i soji, a sadrzi jos i lecitin, vitamine skupine B, fosfor i zeljezo. Riječ je o vrlo zdravoj namirnici koja je nedovoljno zastupljena u nasim jelovnicima. Kako djeca često ne vole variva, dobro je znati da se bob smije jesti i sirov i da je tako najzdraviji. Za jelo se koriste mlade mahune, sazreli svjezi bob ili osuseni.
Malih je zahtjeva za toplinom tako da mlade biljke izdrze temperaturu i do -7 * C i sije se sto ranije; cim vremenski uvjeti dozvoljavaju: pocetkom marta do aprila a u mediteranskim podrucjima od oktobra do aprila.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
breza



Pridružen/a: 04. 12. 2008.
Postovi: 83

PostPostano: 24.3.2009. uto. 00:04    Naslov: Citiraj i odgovori

kuhala sam nekidan smrznuti bob jel nema svježeg nigdje i nije me baš oduševio. pogotovo ona kožica Confused grašak/leća/grah su mi daleko bolji
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
aspalatus



Pridružen/a: 12. 09. 2007.
Postovi: 2575
Lokacija: Split

PostPostano: 28.4.2009. uto. 11:28    Naslov: Citiraj i odgovori

ja sam se navukla na ledov smrznuti bob koji je odlican... mlad , kozica da je ne osjetis a i puno je bizi po ukusu onom svjezem bobu... i onda odjednom skuzim da je taj ledov ( kupujmo hrvatsko ) bob zapravo iz belgije trlja oci Mad
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
SilveK



Pridružen/a: 04. 03. 2010.
Postovi: 353
Lokacija: Čakovec

PostPostano: 7.3.2010. ned. 15:23    Naslov: Citiraj i odgovori

Pred tjedan dana sam posijala bob, nisam mogla prije radi snijega i zamrznutog tla, bila mi je to prva sjetva ove godine Very Happy
Bob jako napadaju crne uši, pogotovo ako se razvija kasnije u toplijim uvjetima, zato ga je bitno čim prije sijati. Prošle godine uopće nisam imala problema s crnim ušima, baš me zanima kako ću proći ove godine Smile
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Marijanči



Pridružen/a: 07. 02. 2009.
Postovi: 145

PostPostano: 12.3.2010. pet. 20:19    Naslov: Citiraj i odgovori

moj djed kaže da se bobu treba otkinuti vrh, jer kao taj vrh privlači uši
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
SilveK



Pridružen/a: 04. 03. 2010.
Postovi: 353
Lokacija: Čakovec

PostPostano: 12.3.2010. pet. 22:40    Naslov: Citiraj i odgovori

Da, čitala sam da je preporučljivo otkidati vrh dok biljka dostigne određenu visinu baš radi ušiju, ali kad one napadnu, napadaju sve - skidala sam ih s već dosta velikih mahuna, baš su se lijepo rasporedile po njima.... ako stvarno napadnu, zanimljivi su im svi dijelovi Rolling Eyes
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
SilveK



Pridružen/a: 04. 03. 2010.
Postovi: 353
Lokacija: Čakovec

PostPostano: 16.2.2011. sri. 11:31    Naslov: Citiraj i odgovori

Vrijeme je za sjetvu boba na kontinentalnom dijelu....mislim ga posijati za vikend ako će me vrijeme poslužiti Very Happy
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13030
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 16.2.2011. sri. 20:12    Naslov: Citiraj i odgovori

SilveK je napisao/la:
Vrijeme je za sjetvu boba na kontinentalnom dijelu....mislim ga posijati za vikend ako će me vrijeme poslužiti Very Happy


Vani na vrtu?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4210

PostPostano: 17.2.2011. čet. 16:12    Naslov: Citiraj i odgovori

Da, vani u vrtu. Bob dobro podnosi niže temp. Ja se isto pripremam na skoru sjetvu.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13030
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 18.6.2011. sub. 21:11    Naslov: Citiraj i odgovori

Opis i podrijetlo

Bob se od davnina koristi u prehrani zemalja mediteranskog područja, zbog svog odličnog nutritivnog sastava i jedinstvenog okusa. Biljka naraste u visinu između 0,5 i 1,7 m. Ima dugačke zelene listove i bijele cvijetove. Tri do osam zrna boba sazrijeva u mahuni prosječne veličine 5-10 cm.

Bob ima i vrlo zanimljivu povijest, na primjer treba istaknuti da su ga stari Grci i Rimljani koristili u državne svrhe, kad god je bila potreba za glasanjem, bijeli bob je značio da, a crni ne. Osim toga otkriveno je i da su ga za 1. svibnja tradicionalno jeli s pecorino sirom tijekom dnevnih izleta u Campagnu.

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost 100 g svježeg boba iznosi 88 kcal / 370 kJ, od toga sadrži 17,6% ugljikohidrata, 8% proteina i 0,7% masti.
Bob sadrži raznolike minerale: bakar (0,4 mg), mangan (0,6 mg), fosfor (129 mg), magnezij (33 mg), kalij (332 mg), cink (1,0 mg ), željezo (1,5 mg), selen (0,8 mcg) i kalcij (37 mg).
Od vitamina u nešto manjim količinama bob sadrži vitamin C (3,7 mg), tiamin (0,13 mg), riboflavin (0,3 mg), niacin (2,25 mg), pantotensku kiselinu (0,23 mg), vitamin B6 (0,1 mg), folnu kiselinu (88,8 mcg) i vitamin A (17 mcg).
Bob u 100 g sadrži beta karotena 196 mcg i fitosterola 22 mg, od čega beta-sitosterola ima 18 mg.

Energetska vrijednost 100 g sušenog boba iznosi 341 kcal/ 1425kJ, od toga sadrži 58,3% ugljikohidrata, 26,1% proteina i 1,5% masti.
Sušeni bob sadrži nešto veći udio minerala: bakar (0,8 mg), mangan (1,6 mg), fosfor (421 mg), magnezij (192 mg), kalij (1062 mg), cink (3,14 mg ), željezo (6,7 mg), selen (8,2 mcg) i kalcij (103 mg).
Od vitamina bob sadrži vitamin C (1,4 mg), tiamin (0,5 mg), riboflavin (0,3 mg), niacin (2,8 mg), pantotenska kiselina (0,9 mg), vitamin B6 (0,3 mg), folnu kiselinu (255,6 mcg), vitamin K (9 mcg), vitamin A (3 mcg) i kolin (95,8 mg).
Sušeni bob u 100 g sadrži dijetalnih vlakana 25 g, beta karotena 32 mcg i fitosterola 124 mg.

Ljekovitost

Bob je u prehrani kao i ostale mahunarke izvor vitamina B kompleksa, dijetalnih vlakana, proteina i željeza. U kombinaciji sa žitaricama, orašastim plodovima ili sjemenkama čini odličan sastav biljnih proteina.

Zahvaljujući visokom udjelu dijetalnih vlakana ima ljekovito djelovanje na zdravlje cijelog organizma. Konzumiranjem hrane bogate dijetalnim vlaknima može smanjiti razinu kolesterola u krvi, a na taj način i rizik od oboljenja kardiovaskularnog sustava. Dijetalna vlakna mogu pomoći kod reguliranja probave, dati osjećaj sitosti što pozitivno djeluje na gubitak težine, povoljno djelovati na mikrofloru u crijevima što potiče jačanje imunološkog sustava. Bob se može preporučiti i dijabetičarima jer dijetalna vlakna uravnotežuju razinu glukoze u krvi što se povezuje sa smanjenjem rizika od pojave dijabetesa tipa 2.

Ono što bob izdvaja među namirnicama je to da sadrži vrlo zanimljivu L-DOPA aminokiselinu. Ova aminokiselina se koristi kao lijek za oboljele od Parkinsonove bolesti. L-DOPA utječe na povećanje razine neurotransmitera dopamina koji sudjeluje u važnim moždanim funkcijama kao što su spavanje, raspoloženje, učenje, ponašanje i slično. Konzumiranjem oko 250 g kuhanog boba značajno se povećava razina L-DOPA aminokiseline, ali savjetujemo umjerenost jer postoji rizik od predoziranja što za posljedicu može imati mučninu, povraćanje, mentalne i emotivne poteškoće, visoki krvni tlak, nestabilnost živčanog sustava.
Neki izvori ističu da je bob i jedna od namirnica s vrlo bogatim sadržajem prirodnog hormona estrogena, stoga ga mnogi koriste kod hormonalnih problema. Preporuka je da se proklijali sušeni bob skuha na laganoj vatri.

Kupovanje i čuvanje

Bob možete kupiti svježi, sušeni, zamrznuti i konzervirani. Svježi bob se kupuje u mahunama ili već očišćen. Ukoliko ga kupujete u mahunama, one moraju biti svježe svjetlozelene boje, čvrste i hrskave strukture, a svakako izbjegnite one koje su oštećene, mekane i sadrže džepiće zraka unutar mahune. Kod kupnje očišćenog boba obratite pažnju da je svježeg izgleda, bez znakova sušenja ili plijesni.
Svježi bob čuvajte u hladnjaku i svakako potrošite unutar nekoliko dana od kupnje.

Sušeni bob mora biti sjajne i glatke površine, a možete ga čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do godinu dana.

Priprema jela s bobom

Bob možete skuhati zajedno s mahunama ukoliko se radi o vrlo mladim i mekanim mahuna koje nisu veće od 7,5 cm. Poslužite ih na jednostavan način uz pecorino sir i kruh.
Zreliji bob treba izvaditi iz mahuna i kuhati u posoljenoj vodi dok ne bude mekan. Kada se ohladi, maknite vanjsku ljusku pritiskom zrna između palca i kažiprsta.
Ukoliko koristite sušeni bob, prelijte ga vodom i ostavite da se moči preko noći. Ukoliko želite ubrzati metodu močenja, zakipite vodu s bobom oko 2 minute, maknite s vatre i ostavite da tako stoji najmanje sat vremena, najbolje 3-4 sata. Prije kuhanja bob ocijedite i stavite u svježu vodu, a zatim ga kuhajte dok ne bude mekan.

Kuhani bob možete jednostavno poslužiti na maslacu uz dodatak luka i češnjaka ili pancete, kao samostalni obrok ili prilog. Zajedno s popečenim češnjakom na maslacu možete kuhani bob usitniti i zgnječiti u pire s dodatkom vrhnja i svježeg začinskog bilja poput kadulje ili timijana. Za pripremu pirea možete upotrijebiti i začine poput metvice, limunove korice i sušenih papričica koji onda možete poslužiti uz pečene filete bijele ribe. Bob možete kombinirati i s pirjanim gljivama, ljutikom i pancetom te ovom mješavinom preliti pečene šparoge.

Jednako tako kuhani bob možete poslužiti na pečenom kruhu (bruschette) koji ste natrljali polovicama češnja češnjaka i premazali ricottom ili ih na pečenim kriškama kruha premazanim maslinovim uljem (crostini) poslužili s namazom od tune. Kao predjelo možete poslužiti i pire od boba s dodatkom češnjaka, peršina, korijandora, oblikovanog u kuglice koje se uvaljaju u sezamove sjemenke i prže u ulju. Poznatije su pod nazivom falafel koji je specijalitet egipatske kuhinje.

Bob se izvrsno kombinira s tjesteninom, pa ga tako možete poslužiti cijelih zrna ili grubo usitnjen s tagliatellama i pecorinom, s fettuccinama u umaku od rajčice ili s njokima od ricotte i poriluka. Isto tako je zanimljiv sastojak miješanih salata u kombinaciji s rikulom, šparogama i pecorino sirom ili s kuhanom pšenicom i graškom uz dodatak rajčice i rikule.

http://www.coolinarika.com/namirnica/bob/
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13030
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 18.6.2011. sub. 23:29    Naslov: Citiraj i odgovori

Da li se bob može ostaviti da dozrije kao grah pa pospremiti za zimu?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Medo



Pridružen/a: 14. 10. 2007.
Postovi: 1281

PostPostano: 18.6.2011. sub. 23:54    Naslov: Citiraj i odgovori

ogi je napisao/la:
Da li se bob može ostaviti da dozrije kao grah pa pospremiti za zimu?

Nisam čuo da je netko to radio, ali po logici stvari vjerojatno bi moglo, isto kao i grašak.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Leptirnjače Vremenska zona: GMT + 02:00.
1, 2  Sljedeća
Stranica 1 / 2.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan