Zemljani Zemljani
Košnica puna ljubavi
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Stare sorte

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Organski uzgoj općenito
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
miumiuPridružen/a: 18. 09. 2007.
Postovi: 2882
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 17.10.2007. sri. 00:03    Naslov: Stare sorte Citiraj i odgovori

Postoji jedna udruga koja se zove Rustica, a bavi se skupljanjem, čuvanjem i dijeljenjem sjemena starih sorata bilja. Znam da barem jednom godišnje organiziraju razmjenu sjemena, obično u prostorijama Zelene akcije u Frankopanskoj.
Znate li za njih? Ja sam jednom pričala sa Božicom koja je zapravo ta udruga, ako me razumijete.
Meni je to jako fora jer volim stare sorte i bilo bi mi ful žao da nestanu. Npr. grašak šećerac je jako fin. Jabuke s okusom i mirisom. Žuti mali paradajzići...http://www.rustica.hr/
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12477
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 17.10.2007. sri. 02:24    Naslov: Citiraj i odgovori

I ja..nastojat cu uzgajati samo stare vrste skace od srece
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
miumiuPridružen/a: 18. 09. 2007.
Postovi: 2882
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 30.10.2007. uto. 22:04    Naslov: Citiraj i odgovori

ogi je napisao/la:
I ja..nastojat cu uzgajati samo stare vrste skace od srece


Mislim da je jabuka *vrsta* (voća), a jonatan *sorta* (jabuka). Ispravite me ako sam u krivu.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
aspalatusPridružen/a: 12. 09. 2007.
Postovi: 2575
Lokacija: Split

PostPostano: 31.10.2007. sri. 19:23    Naslov: Citiraj i odgovori

ogi je napisao/la:
I ja..nastojat cu uzgajati samo stare vrste skace od srece


da li i zlata nanic ima takvo sjeme?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12477
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 31.10.2007. sri. 19:32    Naslov: Citiraj i odgovori

aspalatus je napisao/la:
ogi je napisao/la:
I ja..nastojat cu uzgajati samo stare vrste skace od srece


da li i zlata nanic ima takvo sjeme?

To moras nju pitati..ili cu ja kada odem u BioZrno Wink
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Tirith AenilPridružen/a: 19. 09. 2009.
Postovi: 15

PostPostano: 1.5.2011. ned. 15:32    Naslov: Citiraj i odgovori

Mislim da ću se i ja opskrbiti starim autohtonim vrstama, sortama, kako god.. i što više domaćih divljih biljnih vrsta također.. očuvanje naše izvorne biološke raznolikosti je jako bitno, kako za nas, tako i za raznolikost životinjskih vrsta koje se njima hrane..
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12477
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 6.5.2011. pet. 02:29    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.glas-slavonije.hr/vijest.asp?rub=4&ID_VIJESTI=130222

POŽEGA - Požežanka Trudi Boršoš, koja je sa suprugom Stjepanom nakon tridesetak godina života u Švicarskoj odlučila živjeti u Hrvatskoj, ima poseban, vrlo zanimljiv hobi - prikupljanje i čuvanje autohtonih sorti rajčice. Godinama se time bavi kako bi ih sačuvati od križanja, kloniranja i upotrebe herbicida.
Unatrag tri godine, od kada živi u Požegi, Trudi je u vrtu, uz ostale vrste povrća, uspjela uzgojiti čak 270 prikupljenih vrsta rajčice, od kojih je svaka posebna po svojoj boji, veličini i okusu. Uzgojene plodove za jelo najradije priprema svježe, no postoji i niz načina pripreme rajčice kao ukuhani ekstrakt ili dodatak soli za kuhanje, pa čak do spravljanja kruha u kojemu je rajčica glavni sastojak.
- Sjeme sam počela skupljati još u Švicarskoj, gdje sam trinaest godina radila na organizaciji u biološkom vrtu BIO TERRA, kojemu je osnovna djelatnost skupljanje starih vrsta vrtnih biljaka kako bi ih se sačuvalo od zaborava i hibridnih križanja. Svaka vrsta ima posebnu boju, veličinu i okus, a većinu sam skupila surađujući i mijenjajući se s ostalim uzgajivačima iz raznih zemalja. Primjerice, zelena rajčica, koja i u punoj zrelosti ostaje iste boje, sadrži izuzetno sladak sok, dok je bijela rajčica dobra za liječenje probavnih tegoba. Imam uobičajene sorte crvene rajčice pa čak i one sorte ljubičaste boje. Sjeme sam uspjela dobiti i iz daleke Kine, dok sam vrlo mnogo vrsta skupila iz zemalja bivšeg SSSR-a. Primjerice, rajčica iz Sibira slatkog je okusa, ima prilično tvrdu pokoricu i nije tako osjetljiva na vremenske uvjete poput vrsta iz južnih krajeva ili s područja Mediterana. Dosta starih sorti imam iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje žive komune amiša koji su svojim načinom života što podsjeća na život s kraja 19. stoljeća uspjeli sačuvati mnoge stare sorte voća i povrća. Stare sorte sačuvane su i u bivšem DDR-u, koji zbog “željezne zavjese” svojevremeno nije imao posebnu komunikaciju sa zapadnim svijetom. Zatvorenost granica imala je, eto, i neku svoju pozitivnu stranu, tako da su stare vrste povrća i voća ostale sačuvane - ispričala je Trudi Boršoš.

DAN SADNICA MLADOG BILJA
Trudi ističe da namjerava na ranču izvan grada organizirati Dan sadnica mladog bilja, popularno zvanih “flanaca”, kada će ih svatko zainteresiran moći posjetiti radi razmjene biljaka ili iskustava oko uzgoja autohtonih sorti rajčice i drugog povrća. Navodi da želi i dalje proširivati svoju “zbirku” rajčica pa svi koji žele razmjenjivati sadnice mogu joj se javiti na broj mobitela 098/43 34 99.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
bioistraPridružen/a: 03. 03. 2012.
Postovi: 11

PostPostano: 6.3.2012. uto. 11:35    Naslov: Citiraj i odgovori

mene zanima jel ima ko sadnice oraha, stara sorta..hvala
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 12477
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 25.3.2012. ned. 15:44    Naslov: Citiraj i odgovori

Biološko nasljeđe vrijednih ekopopulacija povrća

Spontanim križanjima, prirodnom selekcijom pod utjecajem okoline i pažljivim odabirom uzgajivača u mnogim su našim krajevima stvorene brojne vrijedne ekopopulacije povrća. Depopulacijom ruralnog prostora i nestajanjem tradicionalnih seoskih vrtova s jedne strane, kao i komercijalizacijom povrćarske proizvodnje, razvojem novih tehnologija, uvođenjem hibridnog sjemena introduciranih stranih sorti te postupnim gašenjem organizirane domaće proizvodnje sjemena povrća s druge strane, značajan dio hrvatskog vrijednog genfonda povrća je trajno izgubljen, a velikom dijelu to prijeti. Za razliku od drugog kulturnog i duhovnog nasljeđa koje ako se o njemu ne vodi sustavna briga, propada sporije, biološko nasljeđe brzo propada te jednom izgubljenu sortu ili ekopopulaciju nemoguće je rekonstruirati. Zbog tog su razloga brojne nacije razvijene društvene svijesti odavno formirale nacionalne banke biljnih gena u kojima se od trajnog nestajanja čuvaju najugroženije sorte i ekopopulacije biljnih vrsta.

Genetski fond i biološka raznolikost povrtnih vrsta na području Hrvatske izrazito su ugroženi i prijeti im trajno nestajanje.
Iako se godinama zna da su mnoge vrijedne domaće sorte i ekopopulacije nestale, a velikom broju to prijeti, u Hrvatskoj je tek prije par godina formirano Povjerenstvo za zaštitu biljnih genetskih resursa čiji je prioritetni zadatak bio izrada Nacionalnog programa očuvanja, zaštite i održivog korištenja biljnih genetskih resursa.

U sklopu projekta na nacionalnoj razini formirane su radne skupine za pojedine biljne vrste čiji je zadatak napraviti prioritete zaštite, identificirati od gubitka najugroženije sorte, regenerirati ih te pripremiti sjeme za deponiranje u banku biljnih gena.

Domaćim sortama prijeti trajno nestajanje


Radna grupa za povrće koju čine gotovo svi vodeći hrvatski znanstvenici i stručnjaci koji se bave povrćarstvom s Agronomskog fakulteta iz Zagreba, Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka, Visokog gospodarskog učilišta iz Križevaca, Instituta za jadranske kulture iz Splita, Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, Povrtlarskog centra iz Zagreba te Podravke iz Koprivnice prioritetima u očuvanju i zaštiti odredila je stare domaće sorte i ekopopulacije povrća čije se sjeme ne komercijalizira, a upisane su u Hrvatsku sortnu listu.

Domaćim sortama povrća prijeti trajno nestajanje zbog više razloga. Sve manje je tradicionalnih obiteljskih gospodarstava koja povrće za vlastite potrebe ili za tržište proizvode iz vlastito reproduciranog sjemena već ga kupuju, a ono je uglavnom stranog podrijetla. U Hrvatskoj je organizirana proizvodnja sjemena povrtnih kultura drastično smanjena, uzdržna selekcija i očuvanje sortnosti starih sorti komercijalno već dugo nikome nije zanimljiva, a većina domaćih sjemenskih tvrtki u promet stavlja uglavnom uvozno sjeme.

Tijekom provođenja projekta članovi radne grupe za povrće uspjeli su sakupiti većinu sorti i ekopopulacija s liste prioriteta. Prikupljeno sjeme i reprodukcijski materijal uzgajani su na kolekcijskom polju Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima gdje je napravljena deskripcija, karakterizacija i evaluacija prikupljenog materijala.

U Hrvatskoj se nijedna institucija sustavno ne bavi oplemenjivanjem i stvaranjem novih sorti povrća tako da se u komercijalnoj proizvodnji povrća za tržište gotovo iskljucivo koriste strane sorte i hibridi.

Ugroženost biljnih genetskih resursa na području jugoistočne Europe prepoznala je i švedska Agencija za međunarodni razvoj koja je tijekom zadnjih pet godina u Hrvatskoj provodila projekt SEEDNet s ciljem da do realizacije nacionalnih programa pomogne u očuvanju, zaštiti i održivom korištenju biljnih genetskih resursa.

Za materijale za koje se utvrdila sortna pripadnost deklariranom nazivu napravila se regeneracija te je sjeme, odnosno reprodukcijski materijal pripremljen za trajno čuvanje u nacionalnoj banci biljnih gena i u aktivnoj kolekciji pri Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima.

Dva projekta prikupljanja sjemena

Radna grupa za povrće Povjerenstva za biljne genetske resurse bila je aktivna i na dva druga regionalna projekta. Jedan je prikupljanje starih domaćih sorti i ekopopulacija povrća pomoću učenika osnovnih i srednjih škola na području Koprivničko- križevačke županije, a drugi je prikupljanje, karakterizacija i regeneracija lokalnih ekopopulacija raštike istočnojadranskog obalnog područja. Tijekom akcije prikupljanja sjemena starih domaćih sorti povrća učenici svih osnovnih i srednjih škola na području Koprivničko- križevačke županije prikupili su 9.536 uzoraka sjemena povrća. Prikupljeni reprodukcijski materijal i sjeme posađeni su u kolekcijsko polje Visokoga gospodarskog učilišta u Križevcima gdje se provodio njegov opis i valorizacija. Najvrjedniji dio prikupljenog materijala je regeneriran i pripremljen za trajno čuvanje u nacionalnoj banci biljnih gena.

U drugom provedenom projektu cilj je bio prikupljanje, karakterizacija i regeneracija lokalnih ekopopulacija raštike istočnojadranskog obalnog područja. Osim Hrvatske, u projekt je bila uključena Bosna i Hercegovina te Crna Gora. Naime, raštika je autohtona biljna vrsta koja se uzgaja na otocima i širem obalnom području istočne strane Jadranskog mora. Kao ekstenzivna vrsta povrća uzgaja se isključivo u kućanstvima i reproducira se vlastito uzgojenim sjemenom, što je zasigurno razlogom velike biološke raznolikosti. U komercijalnom smislu nije ekonomski značajno povrće, nema selekcioniranih sorti i sjeme se ne može nabaviti u trgovinama. Depopulacijom ruralnih područja gubi se vrijedna biološka raznolikost koja se ovim projektom želi sačuvati. S istočnojadranskog područja od Istre na sjeveru do Crnogorskog primorja na jugu kroz tri godine provođenja projekta sakupljeno je 139 primki sjemena raštike koje su posijane u Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu gdje je na prikupljenom materijalu napravljena deskripcija i vrednovanje gospodarskih svojstava.

Pozitivna iskustva iz ovog pilot-projekta nastojat će se iducih godina prenijeti u druge županije jer osim velike vrijednosti prikupljenog materijala značajna je vrijednost projekta i u podizanju svijesti mlade populacije o potrebi očuvanja biološke raznolikosti.

Najvrjedniji prikupljeni materijal je regeneriran, a njegovo sjeme pripremljeno za trajno čuvanje u nacionalnoj banci biljnih gena. Na žalost, s prošlom je godinom završio projekt SEEDNet, a ni iz Državnog proračuna nisu za ovu godinu planirana nikakva sredstva za očuvanje biljnih genetskih resursa, tako da su aktivnosti na daljem prikupljanju i valorizaciji biljnih genetskih resursa zaustavljene, a ako se to nastavi i u idućem razdoblju i prikupljenom materijalu prijeti opasnost od trajnog gubitka.

Autor: Dr. sc. Zdravko Matotan
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Organski uzgoj općenito Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan