Stranica: 1/1.
Heljda
Postano: 28 ruj 2007, 20:56
Postao/la Ogi
Heljda pripada porodici Dvornjača - Polygonaceae
Iako se gotovo uvijek heljda spominje uz žitarice, ona u biti, botanički gledano, spada među zeljasto povrće, kod kojeg se koristi nama poznata sjemenka, zato ju u ovoj seriji i svrstavamo među žitarice. Porijeklom je iz Azije, gdje se najviše uzgaja na području Rusije.
Zrno koje se koristi za ljudsku prehranu je trokutastog oblika, može se kuhati kao riža, oguliti i onda pripremiti u obliku heljdine kaše (za juhe i popečke), ili se može samljeti i na taj se način dobije kvalitetno brašno za pripremanje palente ili vrlo ukusnog kruha i peciva (kao dodatak brašnu drugih žitarica). Naime, kada se pšeničnom brašnu nadodaje heljdino, tijesto postaje nježnije kao da je u njemu dosta maslaca.
Zrno heljde je vrlo bogato hranjivim sastojcima, a po vitamininskom sastavu sliči žitaricama (dakle, bogato je vitaminima B skupine). Mnogi ga po prehrambenim vrijednostima cijene više od riže. Veoma je lako probavljivo, što je značajno za prehranu djece i starijih osoba, te za osobe koje imaju poremećenu probavu.

Postano: 29 kol 2013, 01:48
Postao/la Ogi
<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/0XwrK-bTyEU?rel=0" frameborder="0"></iframe>
Postano: 29 kol 2013, 01:58
Postao/la Ogi
<iframe width="480" height="360" src="//www.youtube.com/embed/7sKY9aVd33w?rel=0" frameborder="0"></iframe>
Postano: 29 kol 2013, 02:11
Postao/la Ogi
Postano: 09 sij 2015, 21:07
Postao/la Ogi
Postano: 09 sij 2015, 21:50
Postao/la Ogi
nelana je napisao/la:vezano za heljdu...
imamo na tržištu dvije vrste, tu smeđu prženu koju
poznajete svi i integralnu odnosno heljdu koja je
svijetlo krem smeđe boje sa pokojim zelenim zrnom.
ova druga se može kupiti u dućanima zdrave hrane,
te u dm-u. cijena joj je viša nego oljuštenoj heljdi, ali
vjerujte int. heljda je punija, kremastija, ukusnija!!!!
probajte!
makrobiotika ne preporučuje heljdu djeci
do 5, neki čak i do 7 godina!
oni kažu da heljda strahovito zagrijava tijelo,
i zato što je tako jaka nije preporučljiva za
djecu (vjerojatno zbog pregrijavanja i sl...)
a i zbog toga, za odrasle, nije ju preporučljivo
svakodnevno (nego tipa 1-2 tjedno) jesti zimi,
a ljeti gotovo uopće ne!
Postano: 24 lis 2015, 17:31
Postao/la Ogi
Kako oljuštiti heljdu kod kuće?
Probao sam kuhanjem u vodi i na pari, skuha se ali ljuska ostaje...
Postano: 24 lis 2015, 17:38
Postao/la Ogi
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/NL6IpizGjGw" frameborder="0"></iframe>
Postano: 25 lis 2015, 22:50
Postao/la Ogi
Postano: 27 lis 2015, 23:37
Postao/la filo
Jel to neko eko polje, čime se to tretira?
Postano: 28 lis 2015, 11:34
Postao/la Ogi
Ne znam, sliku sam stavio jer na proljeće planiram po prvi puta sijati heljdu, vjerojatno ovako u redove, samo po dva reda na manji razmak od 30cm i 50cm za hodanje, kao i grah...
Kažu da je heljda pogodna za eko uzgoj jer brzo napreduje i korov ju ne stigne prevladati.
Sjeme sam nabavio, još moram naći način za ljuštenje kod kuće...
Primijetio sam da je heljda puno ukusnija kada je svježe ljuštena, znači trebalo bi ju čuvati u ljusci i po malo ljuštiti.
Postano: 28 lis 2015, 23:55
Postao/la Harp
Postano: 29 lis 2015, 16:42
Postao/la Ogi
Hvala Harp
