|
Zemljani Ko¹nica puna ljubavi
|
Prethodna tema :: Sljedeæa tema |
Autor/ica |
Poruka |
nelana

Pridru¾en/a: 11. 09. 2007. Postovi: 359 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 11.6.2011. sub. 15:36 Naslov: |
|
|
u ovom èlanku iz biovrta pi¹te za malèiranje, meðu ostalima je dobro i li¹æe, pa mene zanima da li bi tu spadalo li¹æe iz ¹ume? jer moja mama ima ba¹æicu odmah do ¹ume pa da li bi li¹æe bilo dobro za to i u kojoj mjeri? |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

Pridru¾en/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12598 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 11.6.2011. sub. 23:06 Naslov: |
|
|
nelana je napisao/la: | u ovom èlanku iz biovrta pi¹te za malèiranje, meðu ostalima je dobro i li¹æe, pa mene zanima da li bi tu spadalo li¹æe iz ¹ume? jer moja mama ima ba¹æicu odmah do ¹ume pa da li bi li¹æe bilo dobro za to i u kojoj mjeri? |
Navodno ¹umsko li¹æe èini kompost kiselijim pa vjerojatno i malè zemlju
E sad, da li æe to odgovarati njenoj zemlji i vrstama koje uzgaja...
Mislim da ne mo¾e pogrije¹iti sa nekim razumnim kolièinama, ja bi probao
Mislim da je novi èlan, Rami, struènjak za kompost pa mo¾da i o tome zna vi¹e  |
|
[Vrh] |
|
 |
SilveK

Pridru¾en/a: 04. 03. 2010. Postovi: 353 Lokacija: Èakovec
|
Postano: 13.6.2011. pon. 00:59 Naslov: |
|
|
Li¹æe iz ¹ume je dobar materijal za kompostiranje, samo bi trebalo biti s mje¹ovitog drveæa, i po moguænosti bez li¹æa hrata i oraha, radi tanina i juglona. I kako Ogi pi¹e, takav je kompost blago kiseli, dakle odlièan ra azaleje, rododendrone, bobièasto voæe poput jagoda, borovnica i sl. A ako se ¾eli smanjiti kiselost, dodaje se vapno. |
|
[Vrh] |
|
 |
Drug Mile

Pridru¾en/a: 02. 06. 2011. Postovi: 340 Lokacija: Gorski kotar - RIjeka
|
Postano: 16.6.2011. èet. 20:51 Naslov: |
|
|
Imam livadu prepunu svakakvog bilja, ali uglavnom obiène samonikle trave. Tu sam posadio bobièasto voæe (nisam nikad preorao tu livadu niti ¹to slièno). Imam jo¹ jednu livadu nekoliko puta veæe povr¹ine od prve koju æu sada pokositi, trava je do struka. Sijeno æu koristiti za malèiranje ove prve livade. Nisam nikad to radio.
©to mislite, koliko staviti sijena kako bih sprijeèio rast korova? Jer mislim da mi je preslabo malèiranje najgora opcija, kad je èisti travnjak mogu barem kositi, ali ako stavim debeli sloj sijena ali ne dovoljno debel, onda ne mogu kositi a imam i dalje problem s korovom. Zato bih radije stavio vi¹e nego treba, nego da stavim premalo. Ako stavljam sloj od jedno pola metra (do koljena) mislim da neæu imati dovoljno za sve, ali nema veze, odgovara mi i da dio po dio èistim od korova.
Dugoroèno, planiram ovdje uspostaviti ¹umski vrt, pa æe prestati potreba za tako intenzivnim malèiranjem, ali do tada sam mislio èistiti pomalo zemlju od korova i kroz sijeno saditi razno korisno bilje koje bi s vremenom trebalo preuzeti prostor. No to je veæ druga tema, za sada me samo zanima koliko da ja tog sijena stavim kako bih imao èistu povr¹inu sljedeæih 2 mjeseca, do sljedeæe ko¹nje i novog sloja malèa koji ide na ovaj. |
|
[Vrh] |
|
 |
SilveK

|
Postano: 17.6.2011. pet. 00:08 Naslov: |
|
|
Koliko sam èitala po literaturama, ne preporuèa se malèirati u debljem sloju od 8 cm, jer tad malè poène gu¹iti tlo i ¹tetiti prirodnim procesima, ali nisam probala malèirati u debljem sloju, pa ne mogu ni¹ta tvrditi. Sjeno prije stavljanja svakako dobro prosu¹i  |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

|
Postano: 17.6.2011. pet. 00:21 Naslov: |
|
|
SilveK je napisao/la: | A ako se ¾eli smanjiti kiselost, dodaje se vapno. |
Nadam se da postoji bolja metoda jer ova mi se ne èini u skladu sa organskim uzgojem |
|
[Vrh] |
|
 |
Drug Mile

|
Postano: 17.6.2011. pet. 08:23 Naslov: |
|
|
SilveK je napisao/la: | Koliko sam èitala po literaturama, ne preporuèa se malèirati u debljem sloju od 8 cm, jer tad malè poène gu¹iti tlo i ¹tetiti prirodnim procesima, ali nisam probala malèirati u debljem sloju, pa ne mogu ni¹ta tvrditi. Sjeno prije stavljanja svakako dobro prosu¹i  |
I ja sam to proèitao na vi¹e mjesta, ali sam i èitao da postoji tzv. clearance mulch, odnosno debeli sloj malèa kojem je funkcija oèisititi zemlju za sadnju novih kultura. Navodno je manje ¹tetan za zemlju od prekopavanja, a mo¾e biti i da ima neke nedostatke u odnosu na lagani malè. Ja æu poku¹ati na jednom dijelu, pa ako se ne poka¾e dobro neæu vi¹e.
ogi je napisao/la: |
Nadam se da postoji bolja metoda jer ova mi se ne èini u skladu sa organskim uzgojem
|
Mislim da veæina bilja bolje podnosi lagano kiselo tlo od lagano lu¾natog, osim toga li¹æe se koristi u kompostu. Koliko znam, ispod crnogoriènih stabala ne raste ni¹ta jer je tlo jako kiselo, ali ispod bjelogoriènih buja ¾ivot. Ako se poru¹i stablo u mje¹ovitoj ¹umi, odmah tu na èistini krene sve ¾ivo rasti, jer je dobilo svjetla, znaèi ne smeta mu ¹to 100 i vi¹e godina po zemlji pada li¹æe.
I ja æu malèirati li¹æem na jesen, i ne brinem se previ¹e oko kiselosti tla, ali ja imam ¹umsko voæe kojemu ionako odgovara takav malè. |
|
[Vrh] |
|
 |
SilveK

|
Postano: 18.6.2011. sub. 00:41 Naslov: |
|
|
ogi je napisao/la: | SilveK je napisao/la: | A ako se ¾eli smanjiti kiselost, dodaje se vapno. |
Nadam se da postoji bolja metoda jer ova mi se ne èini u skladu sa organskim uzgojem |
I meni je to nekako bilo odbojno na prvu pomisao, ali vapno je prirodni proizvod, nema tu kemije. A ne treba biti vapno, i drveni pepeo poveæava lu¾natost, tj smanjuje kiselost  |
|
[Vrh] |
|
 |
Drug Mile

|
Postano: 27.8.2011. sub. 23:56 Naslov: |
|
|
Malè je star 2 mjeseca. Ispoèetka je bio oko pola metra debljine, sad je 10-ak cm. Korova gotovo da i nema, sijeno je bilo polo¾eno na livadu koja nije nikad okopana pa mislim da je ovo prilièno dobro. Zemlja ispod malèa je vla¾na, kad gurnem ruku pod sijeno, izvuèem blatnu, iako nije ki¹e bilo mjesec dana.
Jo¹ uvijek razmi¹ljam prekriti sve na jesen li¹æem, da pripremim za proljetnu sjetvu povræa.
E da, ovo na slici su grm ribiza i vi¹njica, saðeni proljetos. Nisam ih nikad zalio, a kako stvari stoje, ni neæu. Ograda je za kupinu, nadam se da æe je druge godine prekriti. |
|
[Vrh] |
|
 |
Drug Mile

|
Postano: 19.9.2011. pon. 12:48 Naslov: |
|
|
Mislim si ne¹to, ako malè ostane ovako debeo do proljeæa, a ja bih rado da to bude tako, onda æu imati problema sa sijanjem direktno u zemlju. Prvo sam mislio malo razgrnuti malè tu gdje sijem. A opet ne smijem previ¹e, da ne izgubim prednosti koje malè pru¾a. Pa razmi¹ljam, da sakupim one cjevèice ¹to ostanu kad se potro¹i vc papir, ubodem ih kroz malè, i ubacim sjemenku u svaku cjevèicu. Tako bih sljedeæih dana znao gdje sam sijao, ako oznaèim cjevèice onda znam i ¹to sam sijao na to mjesto, sjemenka je istodobno u hladu i ima svjetlosti, okru¾ena je debelim malèem koji dr¾i vlagu i ¹titi od korova. To bih isprobao s puzajuæim biljkama, poput krastavaca, tikvica, bundevi i sl.
Morati æu ponovno proèitati ¹to pi¹e Ruth Stout, kako ona rje¹ava problem sa sijanjem. |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

|
Postano: 19.9.2011. pon. 12:54 Naslov: |
|
|
Prije sijanja razmakne¹ i kad poraste vrati¹ nazad, nisam probao |
|
[Vrh] |
|
 |
Drug Mile

|
Postano: 19.9.2011. pon. 13:33 Naslov: |
|
|
ogi je napisao/la: | Prije sijanja razmakne¹ i kad poraste vrati¹ nazad, nisam probao |
Probati æu! I jednu, i drugu, i treæu varijantu. Treæa bi bila sjetva pomoæu duge cijevi. Mislim da sam negdje vidio kako tip tako sije ¾itarice, ima cijev duljine mo¾da 1,5m, donja strana koso odrezana. Zabije ju u zemlju, ubaci sjeme kroz gornju rupu, izvuèe cijev i zabode na sljedeæe mjesto. Mislim da æu morati malo preraditi ideju, recimo formirati vrh cijevi poput lijevka. Tako da kad udarim ¹tapom po malèu, da ga razmakne, dovoljno da kasnije komadiæ zemlje ostane izlo¾en suncu.
Nemoj se èuditi ¹to toliko "kemijam", tra¾im naèin da u jednom danu posijem parsto kvadrata vrta, i da se biljke uspiju razviti bez zalijevanja, i da nemam okopavanja, plijevljenja itd. Vjerujem da je moguæe, samo moram naæi najbolji naèin. |
|
[Vrh] |
|
 |
zizi
Pridru¾en/a: 30. 12. 2011. Postovi: 12
|
Postano: 30.12.2011. pet. 14:44 Naslov: |
|
|
Po¹to u mom kraju nema sjena razmi¹ljam se o malèiranju morskim algama.
Ima li netko iskustva? |
|
[Vrh] |
|
 |
Luna

Pridru¾en/a: 11. 09. 2007. Postovi: 4210
|
Postano: 30.12.2011. pet. 15:06 Naslov: |
|
|
zizi je napisao/la: | Po¹to u mom kraju nema sjena razmi¹ljam se o malèiranju morskim algama. |
Ne, ali nije li morskim algama prirodno tlo morsko dno? Ne znam da li bi tlu na kopnu (svojim raspadanjem) datle adekvatne hranjive tvari. |
|
[Vrh] |
|
 |
Drug Mile

|
Postano: 30.12.2011. pet. 15:32 Naslov: |
|
|
Ja bih radije preporuèio ¾ivi malè nego branje algi i transport do vrta. Znam dasu alge popularno gnojivo, ali ako ih treba prati od soli, pa ako treba potro¹iti vrijeme na sakupljanje, prekrivanje tla njima itd. ne izgeda mi ba¹ kao praktièno rje¹enje. S druge strane sijanje lucerke, djeteline, goru¹ice i sl. mo¾e u trenu prekriti zemlju, dobro je pognojiti i odr¾avati vla¾nom, èistom od korova, spremnom za sijanje ili sadnju povræa. |
|
[Vrh] |
|
 |
|
|
Ne mo¾e¹ otvarati nove teme. Ne mo¾e¹ odgovarati na postove. Ne mo¾e¹ ureðivati svoje postove. Ne mo¾e¹ izbrisati svoje postove. Ne mo¾e¹ glasovati u anketama.
|
|