Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13028 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 28.9.2007. pet. 20:54 Naslov: Ječam |
|
|
Postoji mnogo vrsta ječma koje se već stoljećima koriste, i koje su predstavljale izvor hrane još kod drevnih civilizacija Kine, Egipta, Grčke i Rima, a u zemljama hladnijeg podneblja i danas se obilato koriste. Ječam je poznat po svom "zagrijavajućem učinku" tj. u osobe koja ga koristi proizvodi takav osjećaj. Koristi se u juhama, u kuhanim jelima kao riža, te za doručak, u obliku pahuljica. Može se također koristiti i za razna pečenja, gdje onda obogaćuje ukus i spriječava sušenje jela. Ukoliko ostavimo ječam da proklija, njegova je nutritivna vrijednost još veća. Cijelo zrno ječma, prženo i samljeveno u mlincu za kavu, sa dodatkom cikorije može zamijeniti pravu kavu i baza je tzv. bijele "Kneippove" kave. To je zdravi napitak, za razliku od crne kave, jer ne sadrži kofein. Pogodan je i za dječju prehranu. Iz ječma se proizvode još i pivo, fermentirani ječmeni slad i mnogi drugi proizvodi.
Ječam se lako probavlja i kao i ostale žitarice bogat je vitaminima B kompleksa. Posebno se ističe vitamin B5 koji je neophodan za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina. Budući da taj vitamin ulazi u strukturu koenzima A, koji je zadužen za oslobađanje energije iz ugljikohidrata te igra važnu ulogu u metabolizmu masti, zbog čega ječam i ima onaj poznati učinak zagrijavanja. Sadrži veliki postotak nezasićenih masnih kiselina, i time doprinosi snižavanju kolesterola u krvi.
Zadnja promjena: ogi; 7.8.2010. sub. 12:20; ukupno mijenjano 1 put. |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13028 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 11.10.2009. ned. 20:35 Naslov: |
|
|
Luna je napisao/la: | ogi je napisao/la: | Probao bi neku novu zitaricu iduce godine, imate koji prijedlog?! |
Ječam.
Citat: | Od ječmenog slada, koji se upotrebljava u proizvodnji piva, dobiva se brašno visoke hranjive vrijednosti, osobito bogato vitaminom B12 koji je rijedak u namirnicama biljnog podrijetla. |
http://www.coolinarika.com/namirnica/jecam
Citat: | Sadrži dosta vitamina A, vitamina D, vitamina E, veće količine Vitamina B12 (koji je inače rijedak u biljkama)... |
http://hr.wikipedia.org/wiki/Je%C4%8Dam |
Mislim da cu posijati jecam u 2010! Mozda i zob! Hvala Luna! |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13028 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 7.8.2010. sub. 12:20 Naslov: |
|
|
Tako izgleda jecam nakon zetve
Prije kuhanja se mora nekako odstraniti ljuska jer inace nije jestiv
Od ovakvog u ljusci je navodno dobar caj za zglobove |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13028 Lokacija: Zagreb
|
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13028 Lokacija: Zagreb
|
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13028 Lokacija: Zagreb
|
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13028 Lokacija: Zagreb
|
|
[Vrh] |
|
|
Lea
Pridružen/a: 28. 09. 2019. Postovi: 326
|
Postano: 31.1.2020. pet. 13:39 Naslov: |
|
|
Sviđa mi se jako ova žitarica, možda najviše zbog toga što je stvorila
obrambeni mehanizam.
Nemojte da vas to obeshrabri, jer u tome je tajna:
da bi osjetili puno njezinih dobrobiti trebate iskusiti i neznatne zdrave nuspojave, koje se daju ublažiti jabučnim octom i kimom.
Srećom upornost je naš saveznik.
Redovito konzumiranje ječma:
snižava kolesterol,
štiti od raka,
sprječava nagle promjene glukoze u krvi,
daje organizmu velike količine prirodnog vitamina E,
liječi upale,
čisti organizam,
pomlađuje, čisti i štiti kožu od starenja,
pomaže pri mršavljenju ...
https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/jecam |
|
[Vrh] |
|
|
|