Zemljani Zemljani
Zasadimo prvo ljubav
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Fermentacijom do B12 vitamina

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Vegan SOS
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10640
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 20.4.2009. pon. 12:29    Naslov: Fermentacijom do B12 vitamina Citiraj i odgovori

Vitamin B12 cannot be made by plants or animals as only bacteria have the enzymes required for its synthesis. The total synthesis of B12 was reported by Robert Burns Woodward and Albert Eschenmoser, and remains one of the classic feats of organic synthesis.

Species from the following genera are known to synthesize B12: Aerobacter, Agrobacterium, Alcaligenes, Azotobacter, Bacillus, Clostridium, Corynebacterium, Flavobacterium, Micromonospora, Mycobacterium, Nocardia, Propionibacterium, Protaminobacter, Proteus, Pseudomonas, Rhizobium, Salmonella, Serratia, Streptomyces, Streptococcus and Xanthomonas. Industrial production of B12 is through fermentation of selected microorganisms. Streptomyces griseus, a bacterium once thought to be a yeast, was the commercial source of vitamin B12 for many years. The species Pseudomonas denitrificans and Propionibacterium shermanii are more commonly used today


Zadnja promjena: ogi; 24.12.2009. čet. 21:22; ukupno mijenjano 3 put/a.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10640
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 20.4.2009. pon. 12:55    Naslov: Citiraj i odgovori

Mozemo kupiti B12 tvornicu Very Happy

http://www.vitaminb12production.ch/
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4198

PostPostano: 20.4.2009. pon. 22:47    Naslov: Citiraj i odgovori

KISELO ZELJE & B12
Citat:
Kiselo zelje ima izuzetno vrijedno svojstvo (kao i npr. bio-jogurt) jer fermentacijom nastaje aktivan kobalamin (vitamin B12), kojeg inače nema u biljnoj hrani.
Citat:
Važno je napomenuti da je kiselo zelje jedina namirnica gdje je čovjek uspio poboljšati prirodu. Jednako kao što naša crijevna flora može iz određenih namirnica (jogurt ili alge) fermentacijom proizvesti dragojeni vitamin B12 (koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porijekla) tako i zelje kroz procese kiseljenja razvija složene i neophodne molekule kobalamina, koji se oblikuje u kompliciranu strukturu oko atoma kobalta.

http://www.uppt.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=842:kiselo-zelje&catid=34:namirnice&Itemid=52
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10640
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 21.4.2009. uto. 09:46    Naslov: Citiraj i odgovori

B12 proizvode iskljucivo bakterije..OK

Koje bakterije? Sve bakterije?
Kako napraviti fermentaciju odredjenim bakterijama kod kuce?
Da li je fermentacija jedini nacin za uzgoj bakterija?
Kako se zatititi od otrovanja opasnim bakterijama?
Kako mozemo biti sigurni da bakterije nisu proizvele i neke otrove?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10640
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 24.12.2009. čet. 23:25    Naslov: Citiraj i odgovori

http://en.wikipedia.org/wiki/Fermentation_%28food%29
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10640
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 24.12.2009. čet. 23:33    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.wildfermentation.com/index.php

http://www.wildfermentation.com/forum/index.php
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4198

PostPostano: 26.12.2009. sub. 22:54    Naslov: Citiraj i odgovori

Stručni članci:
http://aem.asm.org/cgi/reprint/74/10/3291.pdf
http://kasetsartjournal.ku.ac.th/kuj_files/2008/A0805152039321435.pdf
http://www.biochemj.org/bj/052/0389/0520389.pdf

Knjiga on line:
http://www.fao.org/docrep/x0560E/x0560e00.htm#con

Razno:
http://www.treelight.com/health/nutrition/Fermentation.html
http://pygmalionproject.tripod.com/true.html
http://www.livingfoods.co.uk/pages/articles/fermentation.php
http://womenshealthacademy.typepad.com/womens_health_academy/2008/10/fermented-foods.html
http://www.alternativa-forum.com/ljekovito-bilje/197-kombuha-gljiva.html
http://www.freedomtek.org/zdrava_prehrana/kombucha.php
http://www.kombu.de/cr-anl2.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Rejuvelac
http://www.vals.hr/products.php?id=10
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10640
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 30.12.2009. sri. 22:42    Naslov: Citiraj i odgovori

Luna je napisao/la:
Stručni članci:
http://aem.asm.org/cgi/reprint/74/10/3291.pdf
http://kasetsartjournal.ku.ac.th/kuj_files/2008/A0805152039321435.pdf
http://www.biochemj.org/bj/052/0389/0520389.pdf

Knjiga on line:
http://www.fao.org/docrep/x0560E/x0560e00.htm#con

Razno:
http://www.treelight.com/health/nutrition/Fermentation.html
http://pygmalionproject.tripod.com/true.html
http://www.livingfoods.co.uk/pages/articles/fermentation.php
http://womenshealthacademy.typepad.com/womens_health_academy/2008/10/fermented-foods.html
http://www.alternativa-forum.com/ljekovito-bilje/197-kombuha-gljiva.html
http://www.freedomtek.org/zdrava_prehrana/kombucha.php
http://www.kombu.de/cr-anl2.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Rejuvelac
http://www.vals.hr/products.php?id=10


Dobre vijesti! plese

Cini se da nema sumnje da se moze fermentacijom dobiti B12
Sad trebamo vidjeti sto je najpogodnije za koristiti kao bazu i kao izvor pogodne bakterije?
Koji je najsigurniji nacin da se izbjegne mogucnost razvoja nepozeljnih bakterija i zaraze?
Da li se na kraju sve to moze prokuhat za dodatnu zastitu bez da se B12 previse unisti?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Marijanči



Pridružen/a: 07. 02. 2009.
Postovi: 145

PostPostano: 4.1.2010. pon. 20:47    Naslov: Citiraj i odgovori

pa kuhanje ne bi trebalo uništiti B12 jer 99% mesa se kuha ili peče
isto vrijedi i za ribu, jaja i mlječne proizvode

trebaju im vlakna
zato B12 ima u crnom vinu a nema ga u bijelom

inače, ovo su super vijesti
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10640
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 12.2.2010. pet. 21:36    Naslov: Citiraj i odgovori

B12 vitamin i tempeh

Kad smo već kod nutritivne vrijednosti tempeha red je da čuvenom vitaminu B12 posvetimo posebnu pozornost.
I to s pravom ako znamo koliko je važan B12 vitamin i da ga u biljnoj hrani uopće nema, i da ga trebamo vrlo malo i da ga je vrlo, vrlo teško pouzdano mjeriti, i da mu vrijednosti variraju i da ga ima u različitim formama... A za tempeh je poznato da je najbogatiji (usudio bih se reći (nakon što su alge najnovijim istraživanjima definitivno otpale) možda i jedini) biljni izvor B12 vitamina.
Iako sam osobno uvjeren da u tempehu ima pravog, aktivnog B12 vitamina dodatna istraživanja su neophodna. Zato bi bilo dobro da se mi vegetarijanci, vegani, makrobiotičari i ostali još za sada ne oslonjamo samo na tempeh kao na jedini izvor tog vitamina.

Od kuda zapravo dolazi B12 vitamin u tempehu

Plijesan Rhizopusa sama ne proizvodi B12, već ga stvaraju bakterije. U tempeh on dolazi od bakterije Klebsiella pneumoniae koja prirodno postoji svuda oko nas i u različitim fazama proizvodnje tempeha slučajno ulazi u tempeh. Ova bakterija razvija se dalje u sinergiji s Rhizopusom. Upravo zbog toga je logično očekivati da domaće fermentiran tempeh ima više B12 vitamina od komercijalnog tempeha pripravljenog u strože kontroliranim uvjetima. Izmjerene količine B12 vitamina u tempehu različitih proizvođača kreću se od 1,5 do 6 ug/100g dok je dnevni RDA 2 ug. Svijet još s nestrpljenjem čeka na prvi komercijalno dostupan starter koji bi u sebi imao namjerno dodanu bakteriju Klebsiellu. Preliminarni eksperimenti pokazuju da bi takav tempeh imao i do 14 ug/100g vitamina B12.
Do sada objavljene analize B12 vitamina u tempehu koristile su Lactobacilus leichmanii metodu koja baš nije najbolja jer često mjeri i aktivni i neaktivni B12. Još uvijek čekamo na detaljne i sveobuhvatne analize različitih vrsta tempeha pomoću analitičkih metoda koje mjere samo aktivni oblik B12.

http://tempeh-miso.blog.hr/2009/11/index.html
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10640
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 14.2.2010. ned. 11:56    Naslov: Citiraj i odgovori



http://www.tempeh.info/starter/what-is-tempeh-starter.php
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10640
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 5.6.2010. sub. 21:19    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.veganforum.com/forums/showthread.php?t=4093 Wink
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10640
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 5.6.2010. sub. 21:26    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.nutritiondynamics.com/Catalog/Products/PureEncapsulationsProductView.rails?productid=1885

Citat:
Vitamin B12 (methylcobalamin): fermentation of corn
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10640
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 5.4.2013. pet. 00:45    Naslov: Citiraj i odgovori

Citat:
Kefirna zrnca, koja izgledom podsjećaju na kuhanu cvjetaču, po sastavu su mješavina bjelančevina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida te sadrže simbiozu između velikog broja dobrih, mliječno-kiselih bakterija, octenih bakterija i sojeva kvasaca.


Možda bi kefirnim zrncima mogli dobiti B12 iz veganskih namirnica?
Ta kultura se hrani šećerima, vjerojatno bi voćni sokovi bili ok
Nabavio sam kefirna zrnca, sada su u mlijeku, napravit ću test sa sokom od jabuka
Ako će im jabuka biti prekisela sredina, pokušati ću sa mlijekom od oraha
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Vegan SOS Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan