Klice od graha

Znanost, osobna iskustva i životne mudrosti
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13072
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Klice od graha

Post Postao/la Ogi »

slika

Slikano nakon 12h namakanja i 48h klijanja
Nekoliko sati je bilo izlozeno suncu ali klice su tek sasvim malo pozelenile

Sirove su dovoljno mekane za jesti ali okus je malo preintezivan
Nakon 15min. kuhanja na pari okus i miris je bio savrsen
Nikad nisam pojeo ukusniji grah! :skace:
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Opa, pa ti si već pravi klica_majstor! :respekt:
Avatar
Phoenix
Postovi: 533
Pridružen/a: 12 ruj 2007, 11:35
Lokacija: Samobor

Post Postao/la Phoenix »

hmm kako mislis da je preintezian okus? sto okus je klasicnog graha samo jako? sto se okus promjenio kad si ga opario ili je samo izgubio na intezitetu?
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13072
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Sirov je nekako ljut i ima miris slican kao kiselo mlijeko
Nakon 15min. pare i okus i miris su postali odlicni
Avatar
Phoenix
Postovi: 533
Pridružen/a: 12 ruj 2007, 11:35
Lokacija: Samobor

Post Postao/la Phoenix »

da ali onda je mrtav nakon sto se opari. znaci nista od jedenja sirovog graha :) mislim nije da je i potreban ali eto mozda okusa radi.
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13072
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Nemoj tako brzo odustat od graha..prebogat je aminokiselinama ;)

Probaj klice, napravi neku salatu..mozda ce tebi biti OK sirov
Avatar
Phoenix
Postovi: 533
Pridružen/a: 12 ruj 2007, 11:35
Lokacija: Samobor

Post Postao/la Phoenix »

ma nista sto ne mozes naci u bilo cemu drugom ;)
znaci jedino da je ukusno. no u svakom slucaju mogu probati u salatu. tko zna mozda se meni svidi. cudan sam ja :D
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13072
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Esencijalnih amino ( sa tockicama ) ima u svemu ali usporedi:

slika slika

Vrijednosti u 100g
Avatar
breza
Postovi: 83
Pridružen/a: 04 pro 2008, 21:39

Post Postao/la breza »

Nekidan sam otkrila ovaj forum, bas trazeci iskustva s uzgojem klica. Ja sam pocela ovaj tjedan s azuki grahom i proklijao je! koristila sam staklenku s gazom na vrhu. Od 500g graha bit ce puno klica!
Sad cekam subotu da ih :kuhar:
Je li netko isto klijao azuki? Recepti?
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13072
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Dobro dosla Breza! :)

Ja klijem obican domaci grah
Za razliku od zitarica, on ima tezi miris i okus kada je sirov
Obavezno se mora prokuhati nekih 15min.
filo
Postovi: 2386
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:32

Post Postao/la filo »

nisam ga klijal a mos ga pojest na domaci varazdinski nacin kak sam ja neki dan hehe.
grah (ja sam iz konzerve al aj), povrće (paprika, luk, mrkva), bučino ulje, tu jos i ocat al ga ja nisam stavil. ide jos nekaj al se nemrem zmislit kaj..
Avatar
breza
Postovi: 83
Pridružen/a: 04 pro 2008, 21:39

Post Postao/la breza »

Hvala na dobrodoslici! :)
A sta mislite na spremanje u woku,ako dobro isklija? ima na youtubeu filmica na tu temu! zao mi ih je kuhati, cine mi se dosta ranjive te klice
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13072
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

breza je napisao/la:zao mi ih je kuhati, cine mi se dosta ranjive te klice
I meni, ali sirove klice mahunarki jednostavno nisu jestive
Avatar
miumiu
Postovi: 2882
Pridružen/a: 18 ruj 2007, 15:33
Lokacija: Zagreb

Post Postao/la miumiu »

ogi je napisao/la:
breza je napisao/la:zao mi ih je kuhati, cine mi se dosta ranjive te klice
I meni, ali sirove klice mahunarki jednostavno nisu jestive
Klice mungo graha/zelene soje dovoljno je blanširati, tj. staviti u uzavrelu vodu i prokuhati 5 minuta. Pretpostavljam da to vrijedi i za klice domaćeg graha.
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13072
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

miumiu je napisao/la: Klice mungo graha/zelene soje dovoljno je blanširati, tj. staviti u uzavrelu vodu i prokuhati 5 minuta. Pretpostavljam da to vrijedi i za klice domaćeg graha.
Neznam kako je sa zelenom sojom, zuta je tvrda i nakon sat vremena kuhanja
I izlazi neprobavljena, kao zdrobljeni kikiriki :D
Odustao sam od soje..mogao bi probat jos tu zelenu

Klicama domaceg graha treba 15-20min. laganog kuhanja
Odgovori