filo
|
Postano: 5.11.2008. sri. 12:34 Naslov: Vlasac |
|
|
Vlasac je mala do 30 cm visoka biljka koja spada u porodicu ljiljana kao luk i češnjak. Ispod zemlje razvija male, nježne lukčiće iz kojih niknu brojni uski cjevasti listovi. Od svibnja do kolovoza razvija cvjetne stapke koje nose glavičaste cvasti sastavljene od brojnih crvenkastih ili ljubičastih cvjetova. Čitava biljka jako miriše na luk. Vlasac se uzgaja u Europi, srednjoj Aziji i Sjevernoj Americi. Nalazimo ga i u prirodi kao samoniklu biljku na vlažnim livadama i travnjacima, riječnim obalama i na močvarnom tlu. Uzgajati ga možemo u svom vrtu, ali će vrlo dobro uspijevati i u posudi za cvijeće na vašem prozoru. Za uspješan uzgoj potrebna mu je dobra humusna i vlažna zemlja te obilje sunčeve svjetlosti. Najbolje se razmnožava dijeljenjem starih biljaka, a može se i sijati. Moći ćete ga vrlo lako uzgajati nekoliko godina u istom običnom loncu na prozoru vaše kuhinje.
KARAKTERISTIKE I SASTOJCI
Vlasac po okusu podsjeća na luk, samo nešto blažeg okusa. Karakteristčni miris po luku biljci daju spojevi sumpora, koji su sastavni dio eteričnog ulja. Svježi listovi sadrže i puno vitamina A i C, nešto vitamina B te fosfor i željezo.
LJEKOVITA VRIJEDNOST
Pojačava apetit, pospješuje probavu, otkljanja vjetrove, jača krv, spriječava razvoj bakterija. Prevelika uporaba vlasca može i štetiti.
Kao začin poznat je od davnina, čak su pronađeni 3000 godina stari kineski zapisi o njegovoj uporabi u kuhinji a smatra se da ga je u Europu iz Kine donio Marko Polo. Postoji legenda prema kojoj su Romi koristili vlasac pri proricanju sudbine, a u nekim vjerovanjima dobro je oko kuće objesiti vezice suhog vlasca kako bi se otjerale bolesti i zli duhovi.
Vlasac je kako se pripovijeda, u drevnom Rimu mogao da odgodi čak i izvršenje smrtne kazne; točnije, ukoliko bi posljednji obrok bio spremljen bez vlacca, sticalo bi se pravo na odlaganje pogubljenja.
ja ga često znam gricnut u prolazu, stavil sam ga na kuhinjski prozor na sjevernoj strani kuće al mi se malčice osušil |
|