Zemljani Zemljani
Priroda je Božja umjetnost

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Sadnja drveća
Prethodna  1, 2, 3

Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Drveće
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Magnovey
Gost

PostPostano: 5.10.2007. pet. 23:48    Naslov: Citiraj i odgovori

Pretpostavljam jer ne znam da li se kod vas kaze isto. Imas li ubaciti neki link ili text mozda?
[Vrh]
Janis Joplin
Gost

PostPostano: 10.10.2007. sri. 21:37    Naslov: Citiraj i odgovori

aspalatus je napisao/la:
Magnovey je napisao/la:
A zasto to? Lako je skinuti sa neta, zar nije bolje da dajemo savete iz lichnog iskustva?

110 % te podrzavam...u knjiugama se ne moze naci bas sve a ni na netu..a osim toga tvoje licno iskustvo se ne moze mjeriti s nicim

SOKRAT: kada knjigu pitaš za odgovor ona samo šuti... zato je on preferirao dijaloge... i nikada nije ništa pisao...
bio je malen i gabor... hodao je ulicom i pitao ljude... bio je ironičan... ---> idea na koga me to podsjeća... Ogledalo
[Vrh]
Janis Joplin
Gost

PostPostano: 10.10.2007. sri. 21:40    Naslov: Re: Sadnja drveća Citiraj i odgovori

nelana je napisao/la:
Janis Joplin je napisao/la:
kako presaditi i odakle brezu, kesten, orah, šipak, lješnjak, badem, jagode, voćke (dunja, jabuka, kruška), grožđe? kakvo tlo treba biti, preorano, prekopano? pelcaju li se te biljke? koliko im dugo treba da se ''uhvati'' u zemlju, a koliko da daju plod?
mi smo doma otkinuli sa žalosne vrbe grančicu pa smo ju samo tako zabili u zemlju i dobro zaljevali (po starom receptu) i svaka nam je uspjela! a to je zbilja poetično drvo...

volim se leći pod jednu vrbu uz Koranu rijeku... paralelno s rijekom... glavom okrenutom nizvodno... ležim na prašnjavom podu prekrivenom lišćem... pola kose mi liže vodu... nije me briga... gledaju me, mene infantkinj... nije me briga...
znam da ima ljudi koji bi poželjeli napraviti to što ja radim...
[Vrh]
Janis Joplin
Gost

PostPostano: 10.10.2007. sri. 21:43    Naslov: Citiraj i odgovori

Magnovey je napisao/la:
Pa ja se redovno bavim rasadnjom i uskoro cu poceti jer krece jessen. Trenutno crtam planove i dizajniram svoj novi vrt. Mada moram da se bacim na shiru okolinu. Zao mi je kako seku drvece i spaljuju medje!

jednog dana, kada budem imala svoj vrt, hoćeš li doći da mi pomogneš oko ideje?
[Vrh]
Magnovey
Gost

PostPostano: 11.10.2007. čet. 18:59    Naslov: Citiraj i odgovori

Janis Joplin je napisao/la:
jednog dana, kada budem imala svoj vrt, hoćeš li doći da mi pomogneš oko ideje?

Hehe zasto ne? Mene su ranije zvali bashtovan ali u pejorativnom smislu jer su mi se smejali kako jedan muskarac moze uredjivati vrt.
Ljudi... lud
[Vrh]
Magnovey
Gost

PostPostano: 13.10.2007. sub. 20:33    Naslov: Citiraj i odgovori

OK razume li se ko u vrstu drveca? Dajte savete i podelite znanje! Sta kom drvetu odgovara i kakva zemlja mu prija. Smile
[Vrh]
filo

PostPostano: 13.10.2007. sub. 20:56    Naslov: Citiraj i odgovori

kaj znači baštovan?
moja drvca su još malecka...
a ak se neko bavi uređenjem soba, ili ak ima lepu sobu složenu ak hoće nek thread otvori.. ja sam svoju lepo složil kad sam čital o feng shuiu, nisam ono izračunaval, nego sam njihove savjete koristil, bas lepo i ugodno se osjećam u njoj... sad su mi je i pokrečili
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Magnovey
Gost

PostPostano: 13.10.2007. sub. 20:58    Naslov: Citiraj i odgovori

filo je napisao/la:
kaj znači baštovan?

Pa onaj koji radi u bashti. Hehe, kao vrtlar ili slichno.

filo je napisao/la:
ja sam svoju lepo složil kad sam čital o feng shuiu, nisam ono izračunaval, nego sam njihove savjete koristil, bas lepo i ugodno se osjećam u njoj... sad su mi je i pokrečili

Daj slikice!
[Vrh]
milevaindia

PostPostano: 6.6.2008. pet. 21:50    Naslov: Citiraj i odgovori

Zamislite
bukvu staru 100 godina,
visoku oko 20 metara, s
krošnjom promjera 12 metara.
Takva je svaka zdrava bukva u našim
šumama. Ona svojim hladom pokriva 120 m2,
a površina njezinih 600.000 listova ima
ukupno 1200 m2. Zračni kanali u tkivu lišća
kroz koje se izmjenjuju plinovi imaju površinu od gotovo
15.000 m2, što je dvaput veće od nogometnog igrališta!
Tijekom sunčanog dana takvo drvo obradi 9400 LITARA
ili 18 kilograma ugljičnog dioksida. Kako u zraku ima 0,03%
ugljičnog dioksida, kroz lišće prostruji dnevno oko 36.000 m3 zraka.
Pritom se iz zraka odvaja gotovo sva lebdeća prašina, bakterije,
gljivične spore i štetne kemikalije. Istodobno, suhi se zrak ovlažuje,
jer kroz drvo u tom jednom danu ishlapi i 400 litara vode.
Fotosintezom drvo proizvodi i svoj korisni otpad, a to je kisik.
Naša će bukva svakoga dana proizvesti oko 12 kg
kisika, što je dovoljno za jednodnevne potrebe 10 ljudi.
Zamislite koliko je toga godišnje - ili u 100 godina!
Istodobno, drvo će u jednom danu proizvesti i 12 kg
šećera koji mu treba za stvaranje vlastitih organskih
materijala. Dio će potrošiti za snagu i život, a ostatak
će pretvoriti u novu drvnu masu. Kad posijeku
takvo drvo zbog nove ceste ili pločnika, zbog
garaže ili parkirališta, ili po želji nekoga komu smeta
hladovina, trebalo bi ga nadomjestiti s 2000 mladih
stabala kojima krošnja nije manja od
1 m2. Ta bi stabalca jedva vratila sve
dobre učinke
koji su nestali,
a trebalo bi
uračunati i
desetljeća
čekanja. Kad
se sve zbroji
cijena svakog
srušenog stabla ne bi smjela biti manja od 1.000.000 kuna!

Naš ispravak: Vrijednost svakog stabla je najmanje 1.000.000 Eura, jer svako ubijeno stablo predstavlja opasnost za ODRŽIVOST ŽIVOTA VIŠE MILIJARDI LJUDI NA ZEMLJI.

--------------------------------------------------------------------------------
[/color]

Zadnja promjena: milevaindia; 30.6.2008. pon. 00:05; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
aspalatus

PostPostano: 7.6.2008. sub. 02:09    Naslov: Citiraj i odgovori

palac wow
biljke su alkemicari najviseg ranga
[Vrh]
mashala

PostPostano: 7.6.2008. sub. 13:10    Naslov: Citiraj i odgovori

respekt
Predobar post - pretvorio sam ga u mail i poslao okolo.
Da imam vremena napravio bih pps.
palac
[Vrh]
filo

PostPostano: 7.6.2008. sub. 13:20    Naslov: Citiraj i odgovori

ja sam isto, jedan je odgvooril da co2 ionak uglavnom alge preradjuju i da se ne uzima u obzir cjelokupnost šume.. bo
[Vrh]
milevaindia

PostPostano: 30.6.2008. pon. 00:23    Naslov: Citiraj i odgovori

EVO ZA ONE KOJI VOLE FENG/SHUI

Svako drvo je sveto
Autor Alenka Nikolić, feng šui instruktor
Thursday, 12 June 2008
"I pored saznanja da je nosilac a ne davalac života, nebrojena su svedočanstva
ljudske želje da gospodari nad životom i smrću. Da bude kao Bog.
O posledicama se mogu napisati tomovi knjiga. Kada preuzme kontrolu nad Prirodom, uništena Planeta je jedan od trofeja tzv. Homo sapiensa.
U žiži interesovanja ovog teksta je ubijanje drveća u stambenim naseljima. Sumanuta potreba da se sve prekrije betonom i asfaltom kako bi se naglasila “urbanost “ kao najteža bolest razara pluća svakog grada, svakog naselja, kompletnih regija.
Pogrešno interpretiran pojam urbanosti iznedrio je gradnju ogromnih i bezličnih stambenih blokova. Okolni prostor pretvoren je u “lepo uređena” parkirališta.
Drveće je trajno proterano.
Parkove i aleje niko ne gradi planski, a ako se pojave samoinicijativno, naći će se već neki investitor da ih pretvori u mega-market ili zgrade za iznajmljivaje stanova. Zna se, zelenilo i parkovi ne donose profit.
Začarani krug uništenja. U nedavnim vrelim julskim danima, sa Neba kao da je stigla opomena i poruka: “Ne secite mi bagrenje ” …
Jednom drvetu treba nekoliko decenija da dostigne punu visinu i zrelost. Ali i dok raste, ono beskrajno mnogo daje. Ko se to onda usuđuje da mu oduzme život radi iskrivljene slike o sebi kao o “gradskom“ čoveku? Naravno, već pomenuti “civilizovani “ Homo sapiens, samozvani gospodar života i smrti. Blagorodne i blagotvorne šume zamenio je šumom klima uređaja. I time iscrtao novi pakleni krug: povećana potrošnja struje, doprinos globalnom zagrevanju planete, nezdrav vazduh u stanovima (istina, hladan!).
Drvo se poštovalo
Svi drevni narodi negovali su kult drveća. Lipa i hrast su kod starih Slovena smatrani za sveto drveće. Čak i bez mitološke podloge, svaka biljka, svako drvo je sveto samim tim što je u njemu duša živa
Na Istoku, pre nego što poseku jedno drvo, posvećuju mu molitve. Molitve zahvalnosti i molitve za oprost greha što oduzimaju zivot. Nakon seče, umesto njega na drugom mestu zasade jedno ili više mladih stabala iste vrste. Prelepi japanski i kineski vrtovi dovoljno govore o njihovom odnosu prema prirodi.
Svako drvo je ujedno i simbol. Sadi se na određenoj strani okućnice kako bi se porodici obezbedio blagoslov Neba.
Da se ne radi samo o fenomenu Istoka govori sledeća priča iz jednog beogradskog naselja.
Slučaj ili uzrok i posledica?
Dvospratna zgrada sa četiri stana bila je okružena raskošnom brezom na jugoistoku, jelkom na istoku, borom na severu i cerovima na zapadu.
Jedna od četiri porodice je zaključila da breza “pravi strašno đubre”, a jelka smeta živoj ogradi… Breza je mesecima venula jer su joj povredili korenje. Jelka je imala više sreće – isekli su je za manje od sat vremena.
Druga porodica se borila da poseče drveće na zapadnoj strani jer je u stanu mračno, a u jesen je mnogo suvog lišća po travi…I uspeli su.
Za vrlo kratko vreme u porodici Jedan dolazi do razvoda braka … breza je zasađena u segmentu brak i veze.
Otežano školovanje potomcima… jelka na Istoku u segmentu deca, rast i prosperitet
Porodici Dva desio se nezgodan pad i trajan invaliditet.
Šta će doneti ubijanje bora
Porodica Jedan upravo uništava i bor na isti način kao i brezu. Visok preko 6 metara, sa divnim tamnozelenim iglicama. Na njemu sklonište od letnje žege nađu i ožednele ptice. Zimi pod snegom izgleda bajkovito. Naravno, borove šišarke “prave đubre”?! Šta će im doneti ubijanja bora?
Ova priča nije nikakvo proročanstvo, nego je potvrda teorije o uzroku i posledici. Trebalo bi i moramo da budemo svesni da je samo i jedino Bog gospodar života i smrti, a da svaki pokušaj ljudske rase da obrne ovu hijerarhiju ima koban ishod. Svejedno je da li se radi o pojedincu, porodici ili celoj naciji.
Drvo – središte sveta
“Drvo – simbol sveukupnosti u celini. Simbolizuje jedinstvo neba, zemlje i vode. Ono je axis mundi, drvo u središtu koje spaja tri sveta i omogućava komunikaciju među njima. Ono je Središte sveta.
Ono je simbol ženskog principa, hraniteljski, skloniteljski i zaštitnički vid Velike Majke i moć neiscrpnih oplođujućih voda. Drvo je svet u stalnom ciklusu obnavljanja.”
[Vrh]
RozaGroza

PostPostano: 13.9.2010. pon. 17:15    Naslov: Citiraj i odgovori

Da li netko možda zna gdje u Hrvatskoj nabaviti organske sadnice drveća i vočki?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Drveće Vremenska zona: GMT + 02:00.
Prethodna  1, 2, 3
Stranica 3 / 3.

Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.