Izvor vitamina B12 za vegane

Otvoreno o veganstvu
Odgovori
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Luna je napisao/la:
aspalatus je napisao/la:mislim ono....mi smo bica zemlje!!!! i sve je tu
Da, da... :skace:
Mi smo bica zemlje ali odvojena od nje..i tu je osnovni problem

U biljkama i na biljkama koje mi jedemo nema vitamina B12

B12 se stvara u nasim crijevima prenisko, u dijelu u kojem se vise ne moze apsorbirati

S obzirom da nam se ne jede neoprano voce/povrce koje se povlacilo ko zna gdje sve i koje gotovo sigurno nema B12 jer su sve bakterije na njemu ubijene pesticidima, zracenjem, plinovima..
I ne jede nam se vlastita kakica..

Ostale su nam tablete ili nesto trece..
Ali mislim da je najbolje, dok ne smislimo nesto trece, naci kvalitetne B kompleks tablete

Mislim da jedna opceprihvatljiva cedevita moze biti stetnija za organizam od kvalitetnih tableta...
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Luna je napisao/la:
Za razliku od folne kiseline manjak B12 je praktički uvijek uzrokovan poremećenom apsorpcijom, a tek rijetko neodgovarajućom prehranom. B12 iz hrane se u želucu veže za unutrašnji čimbenik (intrinsic factor) kojeg luče parijetalne stanice. Taj kompleks se potom apsorbira u distalnom ileumu. Poremećenu apsorpciju B12 mogu uzrokovati manjak unutrašnjeg čimbenika, egzokrina insuficijencija gušterače, bolesti ileuma ili povećana potrošnja B12 od intestinalne flore (sindrom slijepe vijuge) ili parazita. Manjak unutrašnjeg čimbenika nastaje ili kao posljedica stvaranja protutijela na parijetalne stanice želuca u autoimunoj bolesti poznatijoj kao perniciozna anemija ili kao posljedica kirurških zahvata na želucu (resekcija). Uzrok malapsorpcije B12 može se otkriti Schillingovim testom.
99% ljudi jede hranu koja vise/manje sadrzi B12
Naravno da je tada osnovni problem nedostatka mogucnos aporpcije

Mi ne jedemo hranu koja sadrzi B12
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Vuycha..VEG1????
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

ogi je napisao/la:Ostale su nam tablete
:palac:

Lekcija broj 1 (nikako da je naučim :( ): ne očekuj da razumiju.

Luna - over & out.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Luna je napisao/la:Lekcija broj 1 (nikako da je naučim :( ): ne očekuj da razumiju.

Luna - over & out.
Kako zelis..u svakom slucaju ti jos imas vremena
aspalatus

Post Postao/la aspalatus »

ma cujte, nije problem popit tabletu...to je najlakse, al ja sam nekako dalmatinski dispetozasta i opirem se uvijek kad mi netko pokusava uvaliti neke svoje prozvode ( od kojih zivi) pod MUST...sve mi to lici na svak svog konja hvali i slicno..a drugo, nezamislivo mi je da smo tako "faliveni" odnosno da ne mozemo procistit svoje zivljenje do te mjere da nam ne treba nista sto je iskemijano u nekom laboratoriju...blah mozda sam konzerva :D

waits istina je da se ne bi trebali igrat sa zdravljem , ali i sam zivot je majstorska igra.

aspalatus

btw kompic mi ima problema sa dioptrijom....sve mi je mutno i ne vide se bas vasa slova ...zato sam odlucila pisat ovako malo uvecana da bar vidim sta sam ja napisala :D
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

ogi je napisao/la:B plus - Zelena pšenica

http://www.bio-terra.net/content/view/95/42/lang,hr/
The reason that we don't assimilate B-12 in the gut is because, when we're inoculated, our intrinsic factor in our gut breaks down. That is the cells in the stomach that absorb nutrients from the food. The way to correct that is to eat fermented foods for one year. So it's either Rejuvelac and/or cabbage.

http://curezone.com/blogs/fm.asp?i=967714

Recept za Rejuvelac: http://www.rejoiceinlife.com/recipes/rejuvelac.php
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

aspalatus je napisao/la:nezamislivo mi je da smo tako "faliveni" odnosno da ne mozemo procistit svoje zivljenje do te mjere da nam ne treba nista sto je iskemijano u nekom laboratoriju...blah mozda sam konzerva :D
Možda sam onda i ja :D

God and nature has made no mistakes in providing sufficient Vitamin B12 to billions of herbivorous animals over millions of millennia - including the vegetarian primates (our biologically nearest creational equivalents) and man! -- if he (man) makes the right dietary choices and nourishes himself the way he was originally designed!

:plazi:
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Da..ali sta mi jedemo!! :roll:

Ne jedemo organski uzgojeno bilje + sve dobro operemo i kuhamo :roll:
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

ogi je napisao/la:Da..ali sta mi jedemo!! :roll:
Ne jedemo organski uzgojeno bilje + sve dobro operemo i kuhamo :roll:
Obrnuta logika:

1. pazi što jedeš
2. jedi organsko
3. ne kuhaj

ili

...kupuj tabletice :plazi:
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Luna je napisao/la:Obrnuta logika
Gdje da kupim organsko + da se ne mora prati??
aspalatus

ma cekaj ogi...ti imas vrt jel da? pa nije valjda da nikad nisi pojeop nesto onako jos medu gredicama? :) ja sam jela i zemlju i jos ponekad imam tu potrebu...mislim da smo svi previse zabrinuti oko cistoce...ok nije da ja sad jedem sve po putu i silicno ali ako imas svoje povrce zasto bi ga morao prati?...mozda od zemlje ako je sve ogoljeno ispod biljke pa kad se zalijeva prska blato po liscu? mozda se ne bi trebalo bas sve tako dobro prati ( mislim na vas koji imate taj blagoslov da imate svoj komadic zemlje)
Medo

Post Postao/la Medo »

ogi je napisao/la:
Luna je napisao/la:Obrnuta logika
Gdje da kupim organsko + da se ne mora prati??
Jučer sam s kolegom na njegovoj njivi radio nešto oko brokule, i usput sam povremeno grickao glavice i lišće, neoprano. :palac: S time što se radi o ekološkom uzgoju.

Unazad 20-ak dana jedem svakodnevno i čičoku s njegove njive, u sirovom stanju, te ju unatoč preporuci ne ogulim. Čičoka naime ima koru slično kao što ima i krumpir. Ta čičoka je bila prethodno oprana, ali nikad se zemlja ne može 100% isprati dakle uvijek ostane (dosta) njenih čestica. Tako da sigurno pojedem i dosta čestica zemlje.

Tako da ako uzgajaš nešto svoje na ekološki način, dakle gdje znaš što si radio odnosno znaš da nisi radio ništa nedopustivo, smatram da možeš svoje proizvode bez straha jesti i u neopranom stanju.
Odgovori