SilveK je napisao/la:Vrt ti je jako velik i krasan, svaka čast!
Hvala

Zbog nedostatka vremena je trenutno sličniji prašumi

, pa me čeka vrlo aktivan godišnji da to nadoknadim.
SilveK je napisao/la:Kako dugo slama drži kao malč i kako si zadovoljna njome?
Recimo da dio vrta koji sam zastrla u proljeće (2/3 mj) nisam uopće trebala dirati do sredine lipnja. Stavljala sam sloj od 20-30 cm. Dio vrta na kojem je bila stelja nisam uopće zaljevala (nakon što je bila ona serija kiše, ispod nje je sve ostalo vlažno).
Uočeni nedostaci:
- zastiranje (ali i kontinuirano nadopunjavanje) zahtjeva više vremena nego što sam mislila, no svejedno, i dalje puno manje nego čupanje korova. Treba redovito pregledavati situaciju i nadopunjavati malč gdje se vidi da nešto počinje probijati
- teško je zastirati 'sitne biljke' (npr. mrkva, luk i sl) dok već nisu u punoj snazi ili ako nisu posađeni na velikom razmaku, tako da između njih niče korova kao i kod konvencionalnog načina
- slama je dobra za prostor između redova, sijeno (ili neki drugi 'mekši'/savitljiviji materijal) oko samih biljaka, budući slama ne može dobro prionuti oko biljke pa u tim međuprostorima opet niče korov
- puževi vole malč, ali začudo, kao da im se do sada nije nešto posebno jelo (ili još nisu stigli/mogli dopuzati do glavnog područja interesa

)
Uočene prednosti:
- zemlja ispod malča je vlažna i postaje sve rahlija te često uočavam gusjenice
- ne znam jeli do malča ili i do svega ostaloga, ali biljke i plodovi su puno zdraviji, gotovo da nema bolesti (uočila sam npr. 3/4 manje napada crnih lisnih ušiju nego dosadašnjih sezona)
- ostale prednosti.... - sve znaš
Natipkam još čega se sjetim.