Ogijeva prehrana

Znanost, osobna iskustva i životne mudrosti
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

pkristo je napisao/la:Znaš onu izreku "Ne mijenjaj konja koji dobiva"? Evo upravo si me inspirirao za jednu jabuku. BTW odlična je! ;) A upravo sam slistio i jednu naranču. A nakon buđenja sam popio zeleni sok (u kojem je bila i jedna banana) i pojeo žlicu meda. Pročitaj si Fit For Life. Odlična knjiga.
Fit For Life sam čitao još kao dijete :D

Samo kažem da postoji veliki nesrazmjer između kalorija koje trošiš i onih koje si dao naslutiti da unosiš.
Nitko ne može živjeti na par komada voća i oraha dnevno, kamoli maratonci.
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

pkristo je napisao/la:Knjiga koja je na mene ostavila jako dobar dojam je Fit For Life .
I na mene :) Al s vremenom ti dođu u ruke i neke druge knjige i druge teorije...i ostaneš zbunjen sa svim tim...
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

ogi je napisao/la:Jesi zadovoljna odgovorom? :D
Jesam :D

Al tvoj pristup je upitan. Ti uzmeš jednu namirnicu i onda gledaš da od nje sagradiš bazu prehrane. Pa onda množiš sve što ima u toj jednoj namirnici kao da je jedeš svaki dan, u svim obrocima. I obzirom su vrijednosti (logično) (pre)velike, odustaneš od nje. A cilj nije da udaraš po npr. jajima svaki dan....Ideja je u raznovrnosti prehrane. Od svega (dobroga) po malo :)
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Moje prehrambeno lutanje nastalo je zbog veganstvom narušenog zdravlja i traženja načina da pomirim to dvoje.
Da ne duljim i ne ulazim u dubinu, trenutno imam samo srdele i jaja za balansiranje sa škrobom.
Znači svaki moj obrok, 3-4 puta dnevno moram jesti srdelu ili jaja!
Previše kolesterola, premalo masnoće i teško izvedivo!

Kažeš raznovrsnost! Naravno, sada govorimo o energetskom dijelu, znači koncentrirani ugljikohidrati, masnoće i proteini.
Žitarice i mahunarke su svo troje ali prije svega ugljikohidrati koje se mora balansirati sa za nas optimalnim masnoćama i proteinima, po sastavu i količini.

Sveži sir, maslac, maslinovo ulje, ostala biljna ulja i orašasti plodovi...sve se to s godinama pokazalo ne optimalnim.
Dakle ostale su još samo ostale životinjske masnoće i proteini! :smijeh2: :cmizdri: :smijeh2: :cmizdri:
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

pkristo je napisao/la:I par kila previše (77 kg na 180 cm, tj BMI mi je oko 24 - skoro sam na gornjoj granici!!!)
BMI nije baš pouzdan pokazatelj viška/manjka kilograma. Mislim, općenito jest, ali mu je manjkavost što ne uzima u obzir postotak mišićne mase u tijelu. Kako su mišići 'teži od sala', dogodi se i da vizualno vitkiji ljudi imaju veći BMI samo iz razloga što imaju veći postotak mišične mase.
U tom kontekstu, ja ne bih rekla da ti imaš kila viška, nego da si u dobroj formi :palac:
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

ogi je napisao/la:trenutno imam samo srdele i jaja za balansiranje sa škrobom.
Čuj "moraš"...Sam si si stvorio te restrikcije :plazi:
ogi je napisao/la:Sveži sir, maslac, maslinovo ulje, ostala biljna ulja i orašasti plodovi...sve se to s godinama pokazalo ne optimalnim.

Zašto? Mislim, što (za tebe) znači kad kažeš da nije optimalno? Da nije pogodno za korištenje svaki dan, u svakom obroku?
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Luna je napisao/la:
ogi je napisao/la:trenutno imam samo srdele i jaja za balansiranje sa škrobom.
Čuj "moraš"...Sam si si stvorio te restrikcije :plazi:
Misliš to što ne jedem meso ili to što moram balansirati?
Luna je napisao/la:
ogi je napisao/la:Sveži sir, maslac, maslinovo ulje, ostala biljna ulja i orašasti plodovi...sve se to s godinama pokazalo ne optimalnim.

Zašto? Mislim, što (za tebe) znači kad kažeš da nije optimalno? Da nije pogodno za korištenje svaki dan, u svakom obroku?
Svježi sir, maslac i maslinovo mi smeta, sir i maslac za srce, maslinovo za neke druge stvari i više me ne privlači ni mirisom ni okusom.
Ostala biljna ulja, masne sjemenke i orašasto mi također smetaju na razne načine.

Da, meni treba jedna ili više masnoća koje mogu koristiti dovoljno svaki dan u svakom obroku zato što svaki obrok mora biti balansiran.
Mora biti zato što je to jedini način da unesem dovoljno kalorija i zadržim stabilan šećer i glavne hormone.
Stvar funkcionira, osjećam se puno bolje od kada tako jedem.
Potpuno suprotno od katastrofalne prehrane voćem.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

slika

Idem probati svinjsku mast :tikovi:
Mislim da će se moj prijatelj Vuki smijati cijeli dan kada ovo pročita
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

ogi je napisao/la:Misliš to što ne jedem meso ili to što moram balansirati
To što ne jedeš puno toga, ne samo meso. To što si sam sebi postavio toliko restrikcija iz razno-raznih razloga.
ogi je napisao/la:Da, meni treba
Test intolerancije na hranu :D i posjet kardiologu :mig:
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Luna je napisao/la:
ogi je napisao/la:Misliš to što ne jedem meso ili to što moram balansirati
To što ne jedeš puno toga, ne samo meso. To što si sam sebi postavio toliko restrikcija iz razno-raznih razloga.
Sve ima svoje razloge...
Luna je napisao/la:
ogi je napisao/la:Da, meni treba
Test intolerancije na hranu :D i posjet kardiologu :mig:
Testovi na intoleranciju navodno nisu pouzdani jer pokazuju povećana antitijela na svaku hranu koju koristiš u većim količinama.

I recimo da mi nešto nađu sa srcem, što bi trebao, piti lijekove? Ići na njihove dijete?
Nakon svega što sam prošao jako dobro znam što mi smeta i kako mogu u potpunosti izbjeći smetnje sa srcem.
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

ogi je napisao/la:I recimo da mi nešto nađu sa srcem, što bi trebao, piti lijekove? Ići na njihove dijete?
Gle, imaš neki (očiti) bug s metabolizmom masnoća (tvoji navodi: problemi sa srcem, probavom...). Možda je alergija, možda je kardiološki, možda je deseto...a možda ništa od toga. U svakom slučaju, nebi bilo loše da provjeriš o čemu je riječ. Ako je.
Nitko te ne može prisiliti da piješ bilo kakve lijekove ili držiš doktorske dijete. Ali kad znaš što je, bar znaš kako na to djelovati. Ovak se samo vrtiš u krug sa subjektivnim i laičkim pretpostavkama i iz mjeseca u mjesec iz prehrane izbacuješ sve više i više stvari koje su načelno vrlo zdrave i korisne tijelu (npr. izvori omege).
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Prvo ću pričekati reakciju na mast.
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

ogi je napisao/la:Prvo ću pričekati reakciju na mast.
Ak se ne ispovračaš :D
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Danas mi je drugi dan i za sada srce radi bez štekanja
4x dnevno jedem kašu i u svaku stavim čajnu žlicu masti
Pekao sam i srdelu na masti
Moj otac uvijek kaže da je on u životu pojeo toliko kruha i masti da bi kriške, kad bi se poslagale jedna na drugu, dosegle do neba, i još bi ostalo za jedan manji stup. Taj manji stup možda je moj: moj je otac jeo kruh i mast svakodnevno do svoje trideset i pete ili trideset i sedme godine, a ja do svoje desete ili dvanaeste. Poslije smo prešli na margarin, na maslac, pa smo onda prestali išta mazati na kruh i samo smo ga grickali uz neka bolja jela (uz sir, uz salamu i razne nareske), a na kraju smo posve prestali jesti kruh, jer on, navodno, deblja, premda smo – i otac i ja, u doba kad smo jeli kruh i mast bili mršavi kao štuke.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Svinjska mast je po količini i vrsti zasićenih masnoća sličnija maslinovom ulju nego maslacu :shock:

slika
Odgovori