Kažeš nitko?! Mogu probati?!
Sve je lijek i otrov u određenoj količini, jel tak?
Kažu da je jetri 25g optimum, 50g maksimum, 100g ekstrem fruktoze dnevno.
Pretpostavljam da to vrijedi za zdravu osobu normalne fizičke aktivnosti (sjedeći provodi dane).
Jedna jabuka srednje veličine ima oko 10g fruktoze.
Što se prirodnog oblika hrane tiče
Voće i povrće koje danas uzgajamo je bitno slađe od svojih divljih pretka, od kojih su neki bili i štetni/otrovni za nas, neki su još uvijek ako ih pravilno ne pripremimo.
Jedna današnja banana diže šećer preko 8, ni drugo voće nije puno bolje.
2012g. sam konzumirao veće količine voća, većinom jabuke ali i drugo sezonsko domaće voće (poput smokvi na moru koje još uvijek sanjam
To mi je bila daleko najlošija prehrana bez i jednog pozitivnog rezultata.

Npr. 0.5kg jabuka ne pokriva gotovo ništa od osnovnih dnevnih potreba za nutrijentima a optrećuje jetru fruktozom i radi veliku oscilaciju glukoze/inzulina.
Što to dugoročno radi organizmu najbolje se vidi na frukturijancima koji ubrzano stare i izgledaju kao kronični alkoholičari.
Kažeš da počinješ svaki dan sa voćem i svakodnevno se daviš u njemu, prije sam i ja tako ali danas više ne mislim da je to dobra ideja.
Ujutro je porast glukoze najveći, napravi se poštena oscilacija GUK bez neke koristi, prava šteta
Kažeš ne brinu te omjeri, to je ok, ali pogledaj što omjeri znače na primjeru Douglas Grahama i Luo Corone.
DG je strašno ostario u 10g. dok LC još uvijek izgleda odlično.
Na prosječnoj prehrani u Hrvatskoj, sa bijelim kruhom i mesom iz trgovine, se ne stari ni izbliza kao na 811.
Da se vratim na početak -umjerenost-
Prema svemu sudeći umjereno konzumiranje voća bi trebalo biti recimo dvije jabuke dnevno kao slatkiš između obroka.
Vjerojatno je najbolje vrijeme za konzumiranje za vrijeme i nakon naporne fizičke aktivnosti, tada bi i nešto više voća trebalo biti ok.
Jesam uspio barem malo?