Luna
Luna, što se bamije tiče, ako joj paše, ona može narasti i preko 2 metra ako joj paše pozicija - moje su ove godine bile malecke, ja pogodila ovaj put nisam, nešto nije bila godina za bamijuLuna je napisao/la:
Iznenadila me okra/bamija, mislila sam da će stabiljka otići više u visinu, pa stalno čekam da 'krene'Da li ti jedeš plod i ak da - kak ga spremaš?
Ja sam ih htjela posušiti pa samljeti u prah, al dok sam čekala da ih skupim konkretnu količini za navođenje na konac, posušile su se same
i sad vidim da se iznutra nazire crno sjeme (dok je bila tek ubrana bilo je mliječno bijelo). Kaj sad da radim s njima?
![]()
Inače bere se dok je mahuna mala i stara tek par dana, poslije više ne paše baš, a možeš ju slagati i svježe, npr s rižotom i sl. Mene baš nisu oduševile po okusu, ali mi je cvijet jako lijep
Dok su suhe skupi sjeme i čuvaj do iduće godine
Evo tu sam malo više pisala o bamiji
http://biovrt.com/2009/11/17/bamija-hib ... sculentus/
I naravno, za lubenicu nisam ni sumnjala, moja ih baka uzgaja godinama na vrtu
Evo javljam novosti s vrta! Ove sam godine počela eksperimentirati sa steljom.
Od materijala za sada koristim slamu žitarica i stabiljke kukuruza, a kasnije ću koristiti i korov i stare stabiljke biljaka (koje više ne daju plod).
Započela sam tako da oblažem steljom prolaze između gredica/redova, a nakon što bijke porastu i ojačaju, stelju ću staviti i oko njih. Ideja je da nakon što porastu, malo okopam, uklonim korov i prostrem stelju, više nemam većih ‘intervencija’ na tom redu/gredici, osim nadopunjavanja sloja stelje. Kao krajnju ideju sam zamislila trajnu stelju, ali obzirom da je ovo prva godina i eksperimentalna faza, vidjet ćemo kako će sve funkcionirati.
Ono što bi možda mogao biti problem kod trajne stelje je to što redove/gredice na kojima radim sjetvu malo uzdižem od tla, kao male humke.
Evo kako to izgleda:




Gredice/redovi neogrnuti steljom (danas posađeni grah/tikvice/crveni krumpir):

Bob (sjetva 03.03.) :


Češnjak (sjetva 10.03.):

Grašak (sjetva 10.03.):

Mladi žuti luk (sjetva 10.03.):

Mladi luk kozjak (sjetva 10.03.):

Obožavam ga...
:

Špinat (sjetva 17.03.):

Špinat (sjetva 03.03.):

Ječam (sjetva 24 ili 31.03.):

Ova hrpa granja iza polja niknulog ječma je stari zapušteni voćnjak kojeg smo počeli raskrčivati. Planira se, nakon što bude raskrčeno, vidjeti može li se spasiti nešto od koje stare sorte, a zatim ide sadnja novih stabala.
Inače, planiram podrezati dio mladog lišća ječma za izradu praha od ječmene trave. Taj pripravak se inače ‘popularno’ zove ‘Zelena magma’ (možda ste čuli), a dobiva se tako da se podređu listovi mlade ječmene trave, posuše i zatim samelju u prah. Tako dobiven prah je riznica minerala/vitamina/klorofila i koristi se, između ostalog, kao jak ‘podizač’ imunološkog sustava. (Ako netko bude trebao/želio praha, neka se javi.
)
I maslačkovi….rastu na divlje posvuda oko vrta:

Malo sunca u ove kišne dane....
Od materijala za sada koristim slamu žitarica i stabiljke kukuruza, a kasnije ću koristiti i korov i stare stabiljke biljaka (koje više ne daju plod).
Započela sam tako da oblažem steljom prolaze između gredica/redova, a nakon što bijke porastu i ojačaju, stelju ću staviti i oko njih. Ideja je da nakon što porastu, malo okopam, uklonim korov i prostrem stelju, više nemam većih ‘intervencija’ na tom redu/gredici, osim nadopunjavanja sloja stelje. Kao krajnju ideju sam zamislila trajnu stelju, ali obzirom da je ovo prva godina i eksperimentalna faza, vidjet ćemo kako će sve funkcionirati.
Ono što bi možda mogao biti problem kod trajne stelje je to što redove/gredice na kojima radim sjetvu malo uzdižem od tla, kao male humke.
Evo kako to izgleda:




Gredice/redovi neogrnuti steljom (danas posađeni grah/tikvice/crveni krumpir):

Bob (sjetva 03.03.) :


Češnjak (sjetva 10.03.):

Grašak (sjetva 10.03.):

Mladi žuti luk (sjetva 10.03.):

Mladi luk kozjak (sjetva 10.03.):

Obožavam ga...

Špinat (sjetva 17.03.):

Špinat (sjetva 03.03.):

Ječam (sjetva 24 ili 31.03.):

Ova hrpa granja iza polja niknulog ječma je stari zapušteni voćnjak kojeg smo počeli raskrčivati. Planira se, nakon što bude raskrčeno, vidjeti može li se spasiti nešto od koje stare sorte, a zatim ide sadnja novih stabala.
Inače, planiram podrezati dio mladog lišća ječma za izradu praha od ječmene trave. Taj pripravak se inače ‘popularno’ zove ‘Zelena magma’ (možda ste čuli), a dobiva se tako da se podređu listovi mlade ječmene trave, posuše i zatim samelju u prah. Tako dobiven prah je riznica minerala/vitamina/klorofila i koristi se, između ostalog, kao jak ‘podizač’ imunološkog sustava. (Ako netko bude trebao/želio praha, neka se javi.
I maslačkovi….rastu na divlje posvuda oko vrta:

Malo sunca u ove kišne dane....
Zadnja izmjena: Luna, dana/u 19 svi 2012, 21:41, ukupno mijenjano 1 put.
- zzzzzujalo
- Postovi: 150
- Pridružen/a: 19 vel 2012, 02:03
- Lokacija: Zagreb
Hvala 
Za prah ječmene trave - pretpostavila sam da se radi isto kao i prah pšenične trave, pa ću ga sušiti u dehidratoru, mljeti u mlincu za kavu
U dućkasima je preskupo: http://www.bio-svijet.hr/index.php/hr/s ... mena-trava
Za prah ječmene trave - pretpostavila sam da se radi isto kao i prah pšenične trave, pa ću ga sušiti u dehidratoru, mljeti u mlincu za kavu
U dućkasima je preskupo: http://www.bio-svijet.hr/index.php/hr/s ... mena-trava
