Sirova hrana i frutarijanstvo

Otvoreno o veganstvu
Marijanči

Post Postao/la Marijanči »

u knjzi "Snaga prirodnih sokova" sam našla recepte protiv glavobolje:
1.4 mrkve,2stabljike celera
2.3mrkve, 1cikla , 1 krastavac
3.2stabljike komorača, 1 mrkva
the_ghost

Post Postao/la the_ghost »

Hocu hocu. Hvala na receptima. :palac:
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Marijanči

što se tiče glavobolje, našla sam podatak da može biti izazvana agrumima
uglavnom: kod mene je to točno, ne smin priči granicu od 2 naranči na dan
the_ghost

Kod mene to nije slucaj, ne smetaju mi oni, sreca sto su prosle glavobolje. Mislim da, kako sam naglo prekinia standardan nacin prehrane, je to bio sok na tijelo :( , i to poprilican, sva sreca da nisam tada radio. Nije bilo bas najpametnije tako rezat al eto, jesam. U svakom slucaju ispalo je skoro pa super. Super zato sto se tijelo se ocistilo i glavobolje prosle, osjecam se bolje, ma zakon...i usput sam izgubio nekoliko kila, uglavnom masti,. Skoro pa super je zato sto sam morao vratiti nesto kuhane hrane u prehranu. Prva stvar je navika (damn thing! :smijeh1: ), druga je da je tesko tako naglo pripremiti nove menije, naci tj imati vremena sve izanalizirati i pripremiti... No radim na tome, citam, trazim, probavam, kombiniram, no nazalost slobodnog vremena je malo te ce to nesto poduzi proces.
U svakom slucaju drago mi je da sam napravio veliki iskorak, poboljsao svoje zdravlje, energiju... :skace:
Dado

Post Postao/la Dado »

Pozdrav svima prije svega, evo čitam temu par dana i ima baš dobrih savjeta i recepata. Pročitao sam Ehreta i neke knjige od N.Walkera ali još nisam postao sirovina...iako imao sam i sirovih perioda, i postova i samo sokovi perioda itd...ali nikako da se odlučim definitivno

Imam par pitanja i prijedlog za Marijanči:

- Da li netko zna nekog travara u okolici ZG ili možda već kupuje od nekoga? bio bih zainteresiran
- Isto to me zanima i za domaće voće i povrće, nemora biti eko...tržnice mogu poslužiti, može se naći ali ni to kao što ne bilo nekad

- Kako vi rješavate presing obitelji, prijatelja i društva općenito kad kažete da jedete samo voće i povrće i to samo sirovo? ...ili kad dođu blagdani pa idete doma a tamo pečenka, kolači i sl... ili popustite tih dana?
Marijanči je napisao/la: nikako na zelenu granu sa ciklom, želim je jesti, okus mi je sasvim ok ... ali miris po zemlji mi je uf
Marijanči, probaj svježu ciklu izribati na one najmanje rezance na ribežu, zalij s maslinovim uljem i domaćim jabučnim octom (onaj koji je za piće)! Meni je kao takva mrak!
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Dobrodosao Dado! :)

Vidim da se i tvoja š / ž slova ne vide iz nekog razloga
Mozda je bolje da pises bez njih, sa: s / z

Presing okoline postoji samo koliko ti to dozvolis
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Zanimljiv članak : )
Kuhani sirovojelci ili vegani sa sirom

Ajoj, joj, joj, jooooj!

Stvarno nisam predugo pisala, ali molim (i opet) za razumijevanje. Svo ono vrijeme što ne pišem, trudim se educirati tako da kad pišem, ne pišem bedastoće.

Ne znam koliko pratite sirovojelsku svjetsku zajednicu, ali u proteklih mjesec dana su se dogodili jaki potresi u nekih stupova nositelja tog društva. Naime, prošloga su mjeseca Victoria Boutenko i Paul Nison priznali da nisu više 100% sirovi, a niti 100% vegani!!!

Kakvu je to samo buru izazvalo u sirovojelskom društvu SAD-a!

Budući da se male nacije vole rukovoditi za uspjesima (i pogreškama) velikih, uzela sam te činjenice kao pretpostavke za poduzimanje mog vlastitog istraživanja na tom području. I, red je prezentirati rezultate što ću i učiniti u slijedećim redcima.

Dakle, Paul Nison je izjavio da se popio nekoliko šalica svježeg kozjeg mlijeka nakon 15 godina sirovojedskog veganstva. Victoria Boutenko je u intervjuu priznala da nekoliko puta mjesečno konzumira špinat ili stabljike kelja kuhane na pari. I – BUM!!! Sirovojelska Amerika je poludjela! Ipak, razmislite, da li ih osuđivati? Ja ih neću osuđivati. Budući da mi se i samoj znalo dogoditi da me ljudi čudno gledaju kada im govorim o svom načinu prehrane, budući da mi se znalo dogoditi da me zagriženi vegani sirovojelci osuđuju zbog slobodnijeg svjetonazora, ja ću ostati vjerna sebi i pružiti podršku ljudima koji su odlučili reći što rade, i to sasvim iskreno.

Moramo zapamtiti, ma koliko zlatan put bio do zdravlja, netko je možda više osoba za srebro, netko za dijamante, a netko za običan puteljak u travi. Vjerujem da je bit potrage za zdravljem cijelo se vrijeme osjećati dobro. Ni manje ni više. Smisao traženja, u svakom smislu, jest rast. Rast je moguć samo ako držimo većinu svojih opcija (ako ne i sve) otvorenim.

Danas sam odgledala interview Paula Nisona sa dr. Akarya koja je ustvdila da je mnogo više puta srela sretne ljude među onima koji su polako gradili svoje sirovojelstvo dajući si vremena i osluškujući svoje tijelo, nego među 100% sirovojedcima koji su sami sebi bili teret, a niti prema drugima nisu bili blaži. Činiti religiju od svakodnevne stvari poput prehrane, istinski je previše. Iako se često kaže “u zdravom tijelu zdrav duh“, ja bih bila sklona to prafrazirati u misao da bez zdravog duha ne možete očekivati niti zdravo tijelo.

Priče o cjelogodišnjoj vjernosti sirovojelskom načinu života bitno je lakša tijekom toplijeg dijela godine ili u podneblju koje ne poznaje klasični zimski period, poput tropa. Poteškoće oko održavanja topline ili zdrave tjelesne težine, potežu pitanja koja rijetko nalaze iskrene odgovore među mnogim sirovojedcima. No, često se u zamahu evangelizacije neprosvjetljenog naroda koji gaca u močvarama procesuirane hrane, bogate umetnim bojama i konzervansima, zaboravlja pristupiti zdravlju trezveno i iskreno.

Paul Nison i mnogi sirovojelci u SAD-u govore kako se cijela istina o pravilnoj prehrani može pronaći u Bibliji. U tom je djelu navedeno da je meso kao prehrambeni proizvod dozvoljeno tek tijekom velikog potopa i trebalo je ostati kao hrana koja se primjenjuje tek u svrhu preživljavanja. U svim ostalim slučajevima navodi se da je idealna prehrana za ljude svježe, organsko i zrelo voće, povrće, orašasti plodovi i sjemenke. To su postulati na kojima je stasao higijeničarski pokret kao najradikalniji pogled na sirovojedsku prehranu.

Međutim…..Glavno mjerilo zdravlja i kvalitete života jest dugovječnost postignuta prirodnim putem. Bez medikamenata. Prema jyotishu, astrološkom segmentu drevnih indijskih spisa Veda, ljudski vijek se računa na 120 godina. Vjerujem da bi svakome bila čast doživjeti te godine.

Dr. Stanley Bass i dr. Gian Cursio vodili su prijepisku iz koje je vidljivo da se u slučaju slijepog pridržavanja higijeničarskih pravila mogu javiti deformacije u zdravlju poput zadržavanja tekućine u tijelu, deformacije u razvoju kostura, kratkovidnost te neke druge deformacije. Te deformacije počele su se manifestirati u trećoj generaciji obitelji koja je upražnjavala prehranu prema strogo higijeničarskim principima. Ova dvojica autoriteta su raspravljali da li slati svoja izvješća dr. Sheldonu jer nisu vjerovali da li će Sheldon odlučiti objaviti njihove spoznaje jer su se u nekim točkama kosile sa njegovim teorijama. Svi autoriteti su skloni prilagođavati rezultate s terena tako da se poklapaju s njihovim mišljenjem. (Nemojmo se zavaravati da je to osobina samo zločeste farmaceutske industrije i korumpiranih političara) No, da se vratim nalazima s terena. Ozbiljno pomanjkanje vitamina B12 uzrokovalo je niz poremećaja genetskog koda koji su se mogli ispraviti uvođenjem pojedinih namirnica u prehranu. No, nije samo to u pitanju. Nastali defekti pokazali su značajna poboljšanja uvođenjem kaše od salate, sirovog mlijeka i žutanjaka organskih jaja. Hm, čini se da u prirodi ne postoje zdravi vegani…

Molim sve koji misle drugačije da ne oštre odmah koplja i bacaju vježbanje na moju stranu. ;-)

Obradimo korak po korak nove spoznaje. Čini se da Vitorija Boutenko nije otkrila zeleniše kako se često može isčitati iz njezinih knjiga. Već oko 30-tih godina prošloga stoljeća postojao je koncept konzumacije zelenog lisnatog povrća u kombinaciji s voćem ili povrćem poput rajčica, paprika i sl. To i nije ono što sam htjela naglasiti, ali je zgodno za primjetiti. Smanjenjem udjela voća, osobito citrusa u prehrani je dovelo do značajnog poboljšanja zdravlja ukoliko su se tome dodale kaše od zelenila. dr. Bass i dr. Cursio otkrili su da se iskoristivost hranjivih nutrijenata povećava 5 puta u odnosu na klasično pripravljenu i konzumiranu salatu od istih sastojaka.

Sirovo mlijeko i žumanjak organskih jaja uvode se da bi se rekonstruirala crijevna flora te dodali nutrijenti čiji je nedostatak uzrokovao nemogućnost pravilne apsorpcije nutrijenata u crijevima.

Sve u svemu, ove se činjenice rijetko nalaze u sirovojelskoj literaturi. No, sve se češće javlja glas razuma koji govori ne treba biti isključiv i da treba osluškivati potrebe vlastitog tijela te mu pomagati na putu ka super zdravlju.

Na svojim sam radionicama često znala šokirati polaznike kada sam rekla da ne inzistiram na povrću “isprane duše“ jer postoje mikroorganizmi na svakoj biljci koji predstavljaju nutrijente životinjskog porijekla. Isperite zemlju, ali ne i sve vrijedno sa biljaka koje koristite u prehrani. Ovakav pristup si možete dozvoliti ako, naravno, kupujete organsko.

Osim toga, tijekom hladnijih mjeseci, manji je stres organizmu pojesti povrće kuhano na pari nego se trpati kilama orašastih plodova i osjećati težinu u trbuhu. Ili, ako mene pitate, mmmmmm, baš je prekrasno popiti fini topli čaj od kamilice ili šipka!

Kako bilo da bilo, svakome od nas se put do zdravlja može razlikovati u nijansama, ali se pokazuje veliki napredak kada usvojimo većinski sirovu prehranu. Ne zaboravite da je jedna od najbitnijih komponenti prehrane zadovoljstvo s kojim pripremate i konzumirate obroke. Hrana pripremljena u stresu ili sa srdžbom, mržnjom, pritiskom činit će vam više štete nego koristi.

Upravo u vrijeme kada je sve oko nas nešto tamnije (i po pitanju satnice, ali i sveukupne situacije), budite dobri prema sebi. Jer u vašem životnom filmu, vi ste jedini glavni lik!!!
Izvor
Marijanči

zanimljiv

nije mi bitan
V. Botuenko je lijepo opisala logičnost svoje prehrane
i aj se sa njom slažem

nisam 100% raw jer mi je to prevelik stres
naime: ja kordiniram tjedne menie za nas 3, od toga samo 1 (ja) ima želju za raw prehranom
tako da sa raw za doručak i večeru, ručak mi je bitniji kao trenutak obitelji

naš um i tijelo su usko povezani, i mislim da svi ljudi koji naprave religiju od prehrane , ne čine sebi dobro, jer žive da bi jeli
a trebalo bi biti obrnuto: hrana je samo izvor energije, i pri tome sirova hrana je vrhunski izvor enegije, znam iz osobnog iskustva: napokon više ne patim od kroničnog umora zimi

kad bi ovo bio svijet kojem je raw standard, mislim da bi to bio predivan smiren zdrav svijet
i čist
jer osim podizanja energije osječam se daleko smirenije i sretnije, bolje podnosim stres
i to nije samo moja emocionalna faza, jer kad se vratim prehrani sa malim udjelom sirovog (ispod 30%) vrati mi se umor, razdražljivost , pesimističnost
the_ghost

Jako dobar clanak, poprilicno, ako ne skroz, se slazem sa autoricom. "Jedemo da bi zivjeli, a ne zivimo da bi jeli." Citam knjige, clanke i sl. no ne oslanjam se na to 100%, experimentiram na sebi, koliko mogu, i donosim zakljucke za sebe. Dug je put al sam spreman njime ici.

:palac:
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

the_ghost je napisao/la:experimentiram na sebi, koliko mogu, i donosim zakljucke za sebe. Dug je put al sam spreman njime ici.

:palac:
Dug i opasan

Osobno sam dugi niz godina bio vegetarijanac a kasnije i vegan
Bio sam potpuno siguran u zrastvenu ispravnost svoje prehrane
Zdravstveni problemi su poceli dolaziti tako polagano i neprimjetno da sam se jednostavno suzivio s njima
Za sve ozbiljnije probleme sam krivio posao, godine, stres...

U jednom trenutku shvatis da se raspadas sa 30g. uz organsku vegansku hranu dok tvoj prijatelj koji zivi na sendvicima od salama podrigusa nema nikakvih vidljivih problema

Tvoji prijatelji vegani te optuze da si antiveganski element uz savjet da sutis i kljukas tablete
Pa sve do uvjeravanja kako si sve to umislio 'jer se zivjet moze bez hrane a kamoli bez B12'

Nalazis se pred zidom
U ocaju krenes sa B12 suplementom i ubrzo shvatis da zdrastveni problemi postaju i dalje sve tezi
I dalje si pred zidom, sam, osudjen od svih

Sto napravit u takvoj situaciji?
Ja sam odlucio prekinut sa veganskom prehranom
Nakon godinu dana vecina problema je nestala
Puno sam sposobniji za posao, bolje pamtim, imam vise energije...
B12 u krvi mi je porasao i sada je na donjoj granici

Prema mom iskustvu, veganstvo je izuzetno opasno za zdravlje
I meni je trebalo 15g da razvijem ozbiljne zdravstvene probleme

Ponovo cu pokusat biti vegan tek kada nadjemo kvalitetno prirodno vegansko rjesenje za B12
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

ogi je napisao/la: Nalazis se pred zidom
U ocaju krenes sa B12 suplementom i ubrzo shvatis da zdrastveni problemi postaju i dalje sve tezi
I dalje si pred zidom, sam, osudjen od svih

Sto napravit u takvoj situaciji?
Ja sam odlucio prekinut sa veganskom prehranom
Kada su mi prije 4 godine rekli da postoji vjerojatnost da više nikada neću moći hodati bez paklenih bolova u nozi, vjerujem da sam bila očajna baš kao i ti tada.
I pred zidom. Sama.
Da sam tada bila vegan i da mi je netko tada rekao (da sam bila uvjerena) da bi neveganska prehrana mogla biti ključ mojeg rješenja, da sam trebala birati između svog zdravlja (budućnosti) i načina na koji se hranim, postupila bih isto kao i ti.
I zato te razumijem.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Bez obzira sto jedem, uvijek cu biti vegan :D

Nisam odustao, siguran sam da postoji jednostavan prirodni veganski nacin za podmirenje b12 potreba :)
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

05.03.2010. je na Novoj TV bila kratka reportaža o sirovojelstvu:

Link na snimku: Koliko je zdrava sirova prehrana?
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Marijana je dobar primjer nedostatka takve prehrane
Na njenom licu se vidi taj dubinski umor tipican za vegane
Mozda je u pitanju B12
Odgovori