Stranica: 3/4.
Postano: 05 pro 2007, 15:51
Postao/la Luna
Cikla (lat. beta vulgaris) je povrće crvene boje koje se koristi u kulinarstvu i prehrani. Njeno bogatstvo mineralima, ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama čini je zdravom ali i čestom prehrambenom namirnicomn. Također je i bogata vitaminom B12, a u sebi ima i male količine kobalta. Pozitivno djeluje kod slabokrvnih osoba i djece.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Cikla
Postano: 05 pro 2007, 18:56
Postao/la vuycha
Luna je napisao/la:Cikla (lat. beta vulgaris) je povrće crvene boje koje se koristi u kulinarstvu i prehrani. Njeno bogatstvo mineralima, ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama čini je zdravom ali i čestom prehrambenom namirnicomn. Također je i bogata vitaminom B12, a u sebi ima i male količine kobalta. Pozitivno djeluje kod slabokrvnih osoba i djece.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Cikla
Tzv. ''lažni'' b12, na mjerenjima se očitava kao b12 ali to nije. To je slučaj i sa svim preparatima koji se kupuju u trgovinama zdravom hranom, npr. kod spiruline.
B12 u crijevima biljojednih životinja proizvodi jedan tip bakterije. Kod čovjeka to, nažalost, više ne funkcionira. Jedini način unošenja pravog b12 je putem suplemenata koji sadrže b12 uzgojen uz pomoć bakterija na hranjivoj podlozi.
Sve što trebate znati o B12:
http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1033
Postano: 05 pro 2007, 19:26
Postao/la Ogi
Pa..mozda je cikla samo hranjiva podloga..

Postano: 05 pro 2007, 19:27
Postao/la Luna
vuycha je napisao/la:Tzv. ''lažni'' b12, na mjerenjima se očitava kao b12 ali to nije.
Zašto se onda "očitava" kao takav?

Postano: 06 pro 2007, 00:42
Postao/la vuycha
Luna je napisao/la:vuycha je napisao/la:Tzv. ''lažni'' b12, na mjerenjima se očitava kao b12 ali to nije.
Zašto se onda "očitava" kao takav?

To je već pitanje za profiće. U biti, ako hoćeš pravilno izmjeriti nedostaje li ti B12, ne mjeriš koičinu B12, već količinu homocisteina koji se javlja kao posljedica pomanjkanja B12. Dakle, čim veća razina homocisteina, veći nedostatak B12.
Postano: 06 pro 2007, 08:53
Postao/la Luna
vuycha je napisao/la:Luna je napisao/la:vuycha je napisao/la:Tzv. ''lažni'' b12, na mjerenjima se očitava kao b12 ali to nije.
Zašto se onda "očitava" kao takav?

To je već pitanje za profiće. U biti, ako hoćeš pravilno izmjeriti nedostaje li ti B12, ne mjeriš koičinu B12, već količinu homocisteina koji se javlja kao posljedica pomanjkanja B12. Dakle, čim veća razina homocisteina, veći nedostatak B12.
Da li to onda znači da kada idemo raditi krvnu sliku "profići" znaju da treba gledati homocistein ili dobivamo "lažne nalaze"?
Sjeća li se možda netko kako to igleda na nalazu pretraga krvne slike?
Postano: 06 pro 2007, 09:32
Postao/la vuycha
Luna je napisao/la:Da li to onda znači da kada idemo raditi krvnu sliku "profići" znaju da treba gledati homocistein ili dobivamo "lažne nalaze"?
Znaju, ali ti to nikada neće sami reći pa ti mrtvo-hladno naprave obični b12. Kad im veliš da bi te ustvari zanimala razina homocisteina ili MMK, onda shvate da znaš o čemu govoriš pa im postane neugodno što su prešutjeli. Taj test ne rade redovni laboratoriji (ne znam zašto, valjda nemaju reagense kojima se mjeri homocistein).
Postano: 06 pro 2007, 09:45
Postao/la Luna
vuycha je napisao/la:Luna je napisao/la:Da li to onda znači da kada idemo raditi krvnu sliku "profići" znaju da treba gledati homocistein ili dobivamo "lažne nalaze"?
Znaju, ali ti to nikada neće sami reći pa ti mrtvo-hladno naprave obični b12. Kad im veliš da bi te ustvari zanimala razina homocisteina ili MMK, onda shvate da znaš o čemu govoriš pa im postane neugodno što su prešutjeli. Taj test ne rade redovni laboratoriji (ne znam zašto, valjda nemaju reagense kojima se mjeri homocistein).
Hvala vuycha, ovo je vrlo važna/ korisna informacija. Nisam to znala. Zapamtiti ću za sljedeće pretrage

Postano: 06 pro 2007, 14:03
Postao/la vuycha
Luna je napisao/la:Hvala vuycha, ovo je vrlo važna/ korisna informacija. Nisam to znala. Zapamtiti ću za sljedeće pretrage

Anytime

Postano: 01 sij 2008, 14:20
Postao/la Luna
"U Rusiji, u Centru za zdravu prehranu Rostki u Sankt Peterburgu počela je nova, detaljnija studija. Taj je Centar osam godina provodio razne studije implikacija klorofila na ljudsko zdravlje pod nadzorom liječnika, profesora i znanstvenika. Odobrena su sredstva za provedbu studije utjecaja zelenih kašastih sokova na koncentraciju HCI (solna kiselina) u želucu i razinu vitamina B12." (Zeleno za zdravlje, V. Boutenko)
Ima li netko info o provedbi/ rezultatima istraživanja?

Postano: 01 sij 2008, 15:18
Postao/la aspalatus
Luna je napisao/la:Cikla se koristi u kulinarstvu i prehrani.
???
Postano: 01 sij 2008, 17:17
Postao/la Luna
aspalatus je napisao/la:Luna je napisao/la:Cikla se koristi u kulinarstvu i prehrani.
???
Da, jednu te istu stvar su nazvali sa dva različita imena. Bio je copy-paste.
Postano: 01 sij 2008, 17:50
Postao/la Luna
Usporedne studije ekološki i konvencionalno uzgojenog povrća pokazuju da je postotak kobalta u konvencionalno uzgojenom jednak nuli - nema ga, ne postoji, ali se pronalazi ekološki uzgojenim biljkama (posebice zelenom lisnatom povrću).
Znači li možda to da B12
ipak možemo dobivati iz prirodnih izvora, ali - isključivo iz eko uzgoja?
Ima li netko više info o ovome?
Postano: 02 vel 2008, 20:34
Postao/la filo
Gabriel Cousens M.D. explains that the minimal need for B12 is about 6
micrograms (mcg) per day and that we lose about 3 mcg per day. Furthermore,
he adds that 80 percent of children, adult vegans and live-food practitioners
become B12 deficient after six to ten years without B12 supplementation
(Cousens pg. 285).
raw foods bible knjiga..
Postano: 30 ruj 2008, 13:53
Postao/la Luna