Stranica: 20/26.
Postano: 14 stu 2008, 09:22
Postao/la Yvonne
Ekipa, jutros sam smiksala desetak listova blitve i ubacila jednu bananu.............Mmmh...Fantazija! Ludilo za započeti dan. Spreman se, ovih dana, napraviti možda neki kolačić ili nešto malo kompliciranjije čisto zbog mojih doma. Njima je sve ovo šta ja radim bljaki i ne žele niti provati. Ajde, malena uzme tu i tamo, ona je osvještenija od supruga. Zato bih htjela njemu napraviti "nešto" da mu se svidi...Imate li kakav prijedlog? Nešto jednostavno, a lipo. Ha,ha....
Postano: 16 vel 2009, 20:22
Postao/la Marijanči
čitam knjigu "U 12 koraka do..."
pa mi nije jasno: na više mjesta sam čitala da se mahunarke moraju skuhati prije jela jer u sirovom stanju imaju neki fitootrov
a znam da mi je baka pričala kako je prije jela sirovo zrnje boba , a rođakinja jede sirovi mladi grašak
...
jedete li mahune ili zelena zrna graška i sl?
ili samo njihove klice?
da li se sve sjemenke jedu nakon klijanja?
u knjizi mi jedino nije logičan mikser
Postano: 16 vel 2009, 22:52
Postao/la Luna
Marijanči je napisao/la:čitam knjigu "U 12 koraka do sirove hrane"
Ta knjiga je napisana vrlo površno/ siromašna je konkretnim informacijama o samom sirovojelstvu.
Marijanči je napisao/la:u knjizi mi jedino nije logičan mikser
Što ti je nelogično oko miksera?

Postano: 16 vel 2009, 23:02
Postao/la Marijanči
pa čitava priča se temelji na prirodnosi
ismo rođeni niti sa šporetom niti sa mikserom
zar ne-žvakanjem ne preskaćemo prvi dio probave hrane?
ne provociram, ovo mi je sve totalno novo
dosad sam proučavala organski uzgoj , ekološko voćarstvo ....
mrkva mi nije baš najdraža, ali kad sam ju iščupala iz svog vrta (ničim tretiranu) zmirisala je... predivno
pa sam počela čitati o samoodrživom domaćinstvu
i naletjela na problem: ostaci kuhane hrane e ne smiju bacati u kompostište ... to je smeće, ne da se vratiti u cikls života biljke
zblesiralo me
Postano: 16 vel 2009, 23:48
Postao/la Luna
Marijanči je napisao/la:nismo rođeni niti sa šporetom niti sa mikserom
U pravu si. Ali, jako malo ljudi tokom života dovoljno žvače. Uglavnom se jede kuhano, omekšano, prerađeno i prije se proguta nego sažvače do kraja. Ljudima je tako, tokom godina i stoljeća
prilagodbe vilica (sa zubalom) izgubila sposobnost dovoljno dobrog žvakanja/ usitnjavanja hrane. Najveći problem je zeleno lisnato povrće. Ono sadrži vrlo čvrsta celulozna vlakna. Kažu da bismo ga trebali žvakati (u sirovom obliku) dok od njega ne nastane kaša, tek onda progutati. U protivnom se ne može probaviti/ asimilirati na ispravan način. Pa sada to radi mikser umjesto nas - usitnjava celulozna vlakna. Probaj sažvakati zelenu salatu u kašu. Pretpostavljam da misliš na zelene kašaste sokove. Obično ljudi s njima poistovječuju sirovojelstvo, ako im je prvi susret preko Boutenko. Ona je dobro opisala taj problem s celuloznim vlaknima iz zelenog lisnatog povrća u svojoj knjizi Zeleno za zdravlje. Inače ljudi koji se hrane (uglavnom ili isključivo) sirovim jako puno žvaču - tvrde plodove voća, povrća, orahe, sjemenke, proklijale žitarice...
Marijanči je napisao/la:zar ne-žvakanjem ne preskaćemo prvi dio probave hrane?
Ne. Prvi dio je usitnjavanje hrane i miješanje sa slinom. Kod sokova/ tekuće hrane se preskače samo - usitnjavanje/ žvakanje - jer je nepotrebno.
Ako te zanima tematika detaljnije, na ovom linku ima
Puno korisnih knjiga o sirovojelstvu/ ekološkoj poljoprivredi/ zdravlju općenito.
Postano: 17 vel 2009, 00:00
Postao/la Marijanči
tnx
link je odličan
na slinu sam i mislila, bilo je davno kad sam bila u srednjoj, ali zar ne postoje neki enzimi u slini koji naprave fazu 1 razgradnje nekih šečera i sl.?
Postano: 17 vel 2009, 00:07
Postao/la Luna
Marijanči je napisao/la:zar ne postoje neki enzimi u slini koji naprave fazu 1 razgradnje?
Da, postoje. Vrlo važni enzimi

Zbog njih je bitno ne piti svježe sokove
naiskap, nego prethodno svaki gutljaj malo zadržati/ promućkati u ustima.
Postano: 17 vel 2009, 21:16
Postao/la Marijanči
knjiga me zaintrigirala
prije nego sam ju počela čitati uhvatila me neobična želja za salatama, ali ne onim klasičnim: salata+ulje+ocat
nešto komleksnije
tu sam naletjela na brdo lijepih slika gotovih jela, jako primamljivih
živo me kopa kakav je okus
ne znam odakle bih počela
zelenjavu (blivu, špinat, salate...) mi je teško "popiti", radije bih isprobavala u vidu kompleksnih salata
kako odrediti porciju za 1 osobu?
kako ste vi prešli na sirovo? da li ste se puno objašnjavali okolini?
nisam vege
Postano: 17 vel 2009, 21:35
Postao/la Ogi
Marijanči je napisao/la:radije bih isprobavala u vidu kompleksnih salata
Mislim da nije dobro miksati previse vrsta u jednom obroku
Marijanči je napisao/la:kako odrediti porciju za 1 osobu?
Kako odrediti porciju bilo cega za jednu osobu..to sve ovisi, jel tak
Marijanči je napisao/la:kako ste vi prešli na sirovo? da li ste se puno objašnjavali okolini?
Ne planiram preci na sirovu prehranu
Okolini nemam sta objasnjavat, njima su trenutno glavna zezancija moje klice ali to me ne dira ni najmanje

Postano: 17 vel 2009, 22:33
Postao/la metanefridija
njaaaaam - jabuka, naranca, prokulice i blitva... malo vode i svjeze iscijedjenog limuna. stapnim mikserom po tome ko da nema sutra. dorucak.

Postano: 17 vel 2009, 23:21
Postao/la Luna
Počeci sirovojelske poezije

Postano: 17 vel 2009, 23:43
Postao/la metanefridija
hihihihihihi, nadam se da ce biti toga jos!
Postano: 06 ožu 2009, 22:45
Postao/la Marijanči
danas sam pod extremnim padom energije u 19h popila svoj prvi zeleni sok
rekoh: gore od ovog umora ne more
zmiksala sam:
2 banane
2 kiwija
1 naranču
7 listova špinata
preukusno
jesma i ja biser, bilo mi teško probati, ka ko zna kakav će biti ukus
ukus je po banani i kiwiju
uglavnom
sad je 22,45 i ja sam prepuna energije , kuću pospremila, išla na plesni tečaj i još imam energije

Postano: 07 ožu 2009, 15:45
Postao/la Luna
Marijanči je napisao/la:danas sam pod extremnim padom energije u 19h popila svoj prvi zeleni sok
.....
uglavnom
sad je 22,45 i ja sam prepuna energije , kuću pospremila, išla na plesni tečaj i još imam energije

Dobrodošla među Zelene

Postano: 09 ožu 2009, 23:10
Postao/la Marijanči
lagano mi se uvlači pod kožu
jučer sam zmiksala batat sa voćem.. 1 čaša ok, al drugu sam bacila - nešto mi ne paše
miksala sam i brokulu .. ok
jutros sam jedva progutala: jabuka, mrkva, naranča - nekako mi je pregrudasto,...
imam multipraktik sa mikserom, možda je preslab, ili trebam duže miskati?
ojela sam brokule u umaku od sira - fino, samo trebam sitnije nasjeckati
nije mi jasno, gledala sam knjige, recepte .. udio voća je daleko veći nego udio povrča
zar ne bi povrče trebalo biti glavno? tj. lisnato povrče
i molim preporuku za ciklu tj. sa čim da kombiniram?