Sirova hrana i frutarijanstvo

Otvoreno o veganstvu
filo
Postovi: 2386
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:32

Post Postao/la filo »

Za svoj 49. rođendan Igor je na poklon dobio dvije prečke za sklekove.
Isprva nije bio osobito oduševljen. Ispričao nam je kako je
sa šesnaest godina sanjao o tome da zadivi neku ljepoticu time
što će napraviti sto sklekova odjednom. Unatoč intenzivnom vježbanju
i potrošnji velike količine bjelančevina, mladi je Igor uspio
napraviti najviše sedamdeset sklekova. Nakon tako naporne vježbe
ruke bi mu se tresle i sve ga je boljelo. Zato se Igor odrekao
sklekova i nije ih radio više od trideset godina. Sada se pitao koliko
bi sklekova mogao napraviti na ovim prečkama. Bio je uvjeren
da ih neće napraviti više od desetak. Sljedećeg jutra odlučio je to
provjeriti. Napravio je pedeset sklekova već u prvom pokušaju,
ustao je i optrčao krug oko prečki. Onda ih je napravio još pedeset,
i još pedeset. Nakon tri sata došla sam mu reći da moramo
krenuti kući. Igor je još uvijek radio sklekove i ljutio se na mene
što sam ga prekinula jer mu je još malo nedostajalo do tisuću!
Otada Igor svoje prečke nosi uvijek sa sobom. Radi sklekove na
benzinskoj postaji dok toči benzin, i na parkiralištu dok čeka da
se vratim iz kupovine.
bwahwahahahaha
Avatar
Phoenix
Postovi: 533
Pridružen/a: 12 ruj 2007, 11:35
Lokacija: Samobor

Post Postao/la Phoenix »

Inace ako nije spomenuto par stranica nize. Izasla je nova knjiga od Wandmakera. Stvarno je mrcina od 700 stranica. Izdanje Dakova 2008. godina. Helmut Wandmaker - Zelis li biti zdrav? Zaboravi na kuhanje!
Ja vec kupio pa citam lagano da vidim sto jos covjek ima za reci :)
Avatar
Phoenix
Postovi: 533
Pridružen/a: 12 ruj 2007, 11:35
Lokacija: Samobor

Post Postao/la Phoenix »

Da ovo sa radenje sklekova je i meni bilo smijesno :D
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13074
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Kakve precke? :D
filo
Postovi: 2386
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:32

Post Postao/la filo »

Inace ako nije spomenuto par stranica nize. Izasla je nova knjiga od Wandmakera. Stvarno je mrcina od 700 stranica. Izdanje Dakova 2008. godina. Helmut Wandmaker - Zelis li biti zdrav? Zaboravi na kuhanje
ikaj veli? kaj nije to ona knjiga starija koja je bila slovenskog prijevoda.. če oces bit zdrav, proč zloncem.. il tak nekak
700str? na kolko od toga odpadaju recepti? belj
filo
Postovi: 2386
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:32

Post Postao/la filo »

pise da neke namirnice ne valja mijesati, a ispada da svi to mijesaju u zelenim kasastim sokovima ? (npr. banane i brokula)
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

filo je napisao/la:
Izasla je nova knjiga od Wandmakera. Stvarno je mrcina od 700 stranica. Izdanje Dakova 2008. godina. Helmut Wandmaker - Zelis li biti zdrav? Zaboravi na kuhanje
kaj nije to ona knjiga starija koja je bila slovenskog prijevoda.. če oces bit zdrav, proč zloncem.. il tak nekak
700str? na kolko od toga odpadaju recepti? belj
Da, to je ta knjiga. Nema baš recepata, ali je mali format i velika slova, tak da bi vjerojatno ispala manja u uobičajenom formatu. Definitivno je najdeblja/ najveća/ najopširnija od svih tog izdavača/ autora.
filo je napisao/la:pise da neke namirnice ne valja mijesati, a ispada da svi to mijesaju u zelenim kasastim sokovima ? (npr. banane i brokula)
U pravilu, u zelene kašaste sokove ide voće + lišće (zeleno lisnato povrće: špinat, blitva, rikula, zelena salata, lišće mrkve, celera...).
Brokula spada u škrobno povrće i ne spada u tu kombinaciju, iako ljudi u sokove znaju smixati sve i svašta...
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13074
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Mislim da miksanja nisu dobra jer otezavaju kvalitetnu probavu
A i ne cini mi se da je to prirodno

Kao ni usitnjavanja bez zubiju i sline
Avatar
Phoenix
Postovi: 533
Pridružen/a: 12 ruj 2007, 11:35
Lokacija: Samobor

Post Postao/la Phoenix »

da uvijek se treba povoditi da se sto manje mijesanja hrana. i ako se to cini npr. radi poboljsavanja okusa, onda se to treba raditi da steta bude sto manja. onda treba, kao sto luna veli, mjesati samo zelenis i voce. nikako povrce i voce.

da. posto probava pocinje u ustima, bilo bi pozeljno cak i ako se pije sok ,da se to radi polako. znaci nikako to istresti u sebe nego svaki gutljaj dobro "promuckati" u ustima. i prije svega, za maskimalni ucinak pojedne hrane, uvijek treba biti savrseno prisutan dok nesto jedete/pijete. znati biti prisutan svojim bicem i znati jako dobro zasto to radite.
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

ogi je napisao/la:Mislim da miksanja nisu dobra jer otezavaju kvalitetnu probavu
Ne, jer su za kvalitetnu probavu potrebna vlakna, koja se miksanjem ne gube. Cijeđenjem soka u sokovniku - da.
ogi je napisao/la:Kao ni usitnjavanja bez zubiju i sline
Kao što veli Phoenix, sokovi su hrana - trebali bi se piti polako - gutljaj po gutljaj i prije gutanja pomiješati u ustima sa slinom.
Sokovi (od voća & povrća) nisu zamjena za krutu hranu. Oni su nadopuna na krutu hranu.
Nešto kao vitaminsko-mineralne _bombe_ u jednoj čaši. :)
Avatar
Yvonne
Postovi: 47
Pridružen/a: 23 ruj 2008, 09:34
Lokacija: Split

Post Postao/la Yvonne »

ogi je napisao/la:Da ni ja do sada nisam uspio naci neku takvu listu..
Zelim je napraviti i pokusat se hraniti prema njoj..

Trebas me vidjeti kada pocnem tamaniti spinat na salatu..pojedem lavor spinata :D
Kako to misliš špinat na salatu? Očistiš ga, operes, nasjeckaš i začiniš...s čim?
Avatar
Phoenix
Postovi: 533
Pridružen/a: 12 ruj 2007, 11:35
Lokacija: Samobor

Post Postao/la Phoenix »

ja takoder jedem spinat ne zacinjen.
samo zvacem zelenis. a nekad ga eventualno natragam u salatu. ono nasjeckam npr. rajcice, paprike, nekog zelenisa kao spinat i pospem limunovim sokom te malo maslinovog ulja. meni je to super.
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13074
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Yvonne je napisao/la:Kako to misliš špinat na salatu? Očistiš ga, operes, nasjeckaš i začiniš...s čim?
Kao i Phoenix..bez icega ili 'limunovim sokom te malo maslinovog ulja'
U zadnje vrijeme spinat stavljam u zelene sokove pa mi vise nije zanimljiv kao salata
Avatar
Yvonne
Postovi: 47
Pridružen/a: 23 ruj 2008, 09:34
Lokacija: Split

Post Postao/la Yvonne »

ogi je napisao/la:
Yvonne je napisao/la:Kako to misliš špinat na salatu? Očistiš ga, operes, nasjeckaš i začiniš...s čim?
Kao i Phoenix..bez icega ili 'limunovim sokom te malo maslinovog ulja'
U zadnje vrijeme spinat stavljam u zelene sokove pa mi vise nije zanimljiv kao salata
I ja radim zelene sokove, samo šta mi smeta šta u njima ostanu "grudice". Na to mi se diže želudac, a nemam takav mikser koji će to baš izmiksati u kašicu. Zato se mislim nabaviti Vitamix ili Blendtech.
Vidim da se celer stavlja u dosta toga, ali mi on ima previše jak okus i miris. Pokvari mi sve u šta ga stavim, a kad ga stavim i samo malo, teško ga je "zakamuflirati".
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Yvonne je napisao/la:I ja radim zelene sokove, samo šta mi smeta šta u njima ostanu "grudice". Na to mi se diže želudac, a nemam takav mikser koji će to baš izmiksati u kašicu. Zato se mislim nabaviti Vitamix ili Blendtech.
Misliš na grudice voća? Možeš izmiksati pa procijediti ili iscjediti u sokovniku pa dodati u mikser s lišćem. Izgubi vlakna, ali ih još uvijek dobiješ dovoljno iz zelenog...dok ne stigne "pravi" mikser.
Odgovori