Djeca vegani

Putovanje prema zdravijem životu
aspalatus

Post Postao/la aspalatus »

nevjerovatno kako uvik traze skuzu da profuraju svoj film...ona mama sta je jadno dite ostavila u autu je zasigurno bila makrobioticarka lol...
ah grrrr ljuta sam
michelle

Post Postao/la michelle »

filo je napisao/la:ima neko još tu bebača osim one splićanke ? (di pa je onda uopće nestala.. nisam je videl već...)
Ja imam ne bas bebace jer je mladji vec pet godina, ali sam prosla kroz sve to. Doktor mi je bio super i samo je slusao moje savjete o nasoj prehrani. Naravno moja djeca su zdrava, pa ne mogu nista reci. Cak je vrlo rijetko da se prehladu. Odnedavno zivimo u Hrvatskoj i jos uvijek nismo odabrali doktora. Nije bas da cu dijeliti sve detalje moje prehrane sa pedijatrom. Mislim da oni nisu za to spremni. Treba im to polako sjesti!
michelle

Re: Djeca vegani

Post Postao/la michelle »

Ja bih samo ukratko dodala da nije istina da samo zivotinjski proteini su kompletni proteini sa svim esencijalnim kiselinama (amino acids) Sve osnovne i dosta ostalih ima u hempu, ne znam kako se to sjeme kaze na Hrvatski, potrazite. Isto tako postoji proteinski prasak koji ne sadrzi nikakvu soju, mlijeko, sirutku, jaja ili nesto slicno. Mogu pogledati kako se zove za slijedeci put. Isto tako alge kao sto je spirulina je 70% protein, te mnoge druge sjemenke imaju veliki udio veoma kvalitetnih sirovih proteina koje nase tijelo vrlo lako moze asorbirati.
miumiu

Re: Djeca vegani

Post Postao/la miumiu »

michelle je napisao/la: ima u hempu, ne znam kako se to sjeme kaze na Hrvatski, potrazite.
Konoplja, mislim.
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Tek nedavno sam čula/ saznala da se sestrama u rodilištima neda nositi bebe majkama na dojenje svaki puta kada zaplaču, pa ih onda umjesto toga, hrane zamjenskom/ umjetnom hranom :prigovara:

Tako je barem ovdje u Zagrebu. Da li zna netko što im to točno daju umjesto majčinog mlijeka?
Medo

Post Postao/la Medo »

Luna je napisao/la:Tek nedavno sam čula/ saznala da se sestrama u rodilištima neda nositi bebe majkama na dojenje svaki puta kada zaplaču, pa ih onda umjesto toga, hrane zamjenskom/ umjetnom hranom :prigovara:

Tako je barem ovdje u Zagrebu. Da li zna netko što im to točno daju umjesto majčinog mlijeka?
Ako je to zaista tako - užas. :sok:
Ja bih ipak htio vjerovati da su ti dali dezinformaciju.
Mislim, ako čak i ostavimo po strani veganske principe i promatramo samo s nutricionističkog gledišta, zaista su genijalci oni koji su za bebe stare par dana smislili zamjensku hranu koja će u potpunosti zadovoljiti njihove potrebe. :ironican: :lud:
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Medo je napisao/la: Ako je to zaista tako - užas. :sok:
Ja bih ipak htio vjerovati da su ti dali dezinformaciju.
Nije dezinformacija, nažalost. Čula sam iz nekoliko bliskih izvora. Možda nije slučaj u svim rodilištima ili sa apsolutno svim rodiljama, ali da to rade - rade. Neke mame su između ostaloga, zbog toga znale imati problema sa mlijekom i dojenjem kasnije. Prijateljica koja je nedavno rodila mi je to potvrdila i kaže da sestre treba "podmititi" (novcem?), kako bi one nosile dijete svaki put kada zaplače mami. Ona je to, nažalost, saznala kasnije :?
miumiu

Post Postao/la miumiu »

Luna je napisao/la: Da li zna netko što im to točno daju umjesto majčinog mlijeka?
Adaptirano kravlje mlijeko, naravno. Po zakonu bi dijete bi trebalo biti zaštićeno od tog šita, ali naši uvijek nekako izmigolje od zakona. Koliko mi je poznato udruga Roda je uspjela izboriti u nekoj /ili nekim?/ bolnicama isposlovati da se to više ne radi, ali ne uspijevam na njihovom webu sad naći nešto konkretnije u svezi glede toga.
Medo

Post Postao/la Medo »

www.net.hr je napisao/la: Osnovnoškolci će jesti zdravo

Po školama je odzvonilo aparatima sa slatkišima i gaziranim pićima. Školske kuhinje posluživat će voće i povrće, integralni kruh, mlijeko i jela sa žlicom. Za sada samo u Zagrebu.

Zagrebački Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport priopćio je danas da će se osnovnoškolci od ponedjeljka hraniti po novim, zdravim jelovnicima, koji su izrađeni u suradnji sa zagrebačkim Zavodom za javno zdravstvo.

Sve školske kuhinje pripremat će obroke s pravilnom prehranom za osnovnoškolce, koji će svakodnevno na meniju imati mlijeko i mliječne proizvode, te svježe voće i povrće, koje postaje obvezni dio ručka.

Od mesnih proizvoda pripremat će se krto crveno meso, perad i kunići, a bar jednom tjedno filetirana riba bez kostiju i lignje. Najmanje jednom tjedno na meniju će se naći sušene mahunarke i sve vrste orašastih plodova. Svi proizvodi od žitarica bit će od cjelovitih žitarica.

Namirnice će se pripremati kuhanjem i pirjanjem, a minimalno pečenjem i prženjem, dok će se za pripremu koristiti isključivo biljna ulja - maslinovo, suncokretovo, kukuruzno, repino i bućino.

Po podacima Zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba 84 posto osnovnoškolaca je normalno uhranjeno, 11 posto ih je preuhranjeno ili pretilo, a pet posto djece je ispod normalne tjelesne težine.

U osnovnim školama su već uklonjeni aparati sa slatkišima i nezdravim napicima, a umjesto njih se smiju postaviti jedino aparati s vodom.

Donesena je i preporuka da škole moraju osigurati svakom djetetu čašu mlijeka dnevno.

http://www.net.hr/zdravlje/page/2008/01/10/0395006.html
Medo

Post Postao/la Medo »

www.net.hr je napisao/la: Donesena je i preporuka da škole moraju osigurati svakom djetetu čašu mlijeka dnevno.
:nee: :sok:
aspalatus

Post Postao/la aspalatus »

da kao sto je donesena i odluka da svako dijete ima vjeronauk u osnovnoj skoli ( doduse nije obavezan ali ako se ne zelis indoktrinirat katolickim vjeronaukom koliko drugih vjeronauka imas? )

izvinite sta opet upirem po tome ali tako mi smeta ta jednoumnost a kako imam dicu onda me jos i pogada direktno :heb:

ta casa mlijeka je isto tako sa namjerom tu :viking:
miumiu

Post Postao/la miumiu »

aspalatus je napisao/la: izvinite sta opet upirem po tome ali tako mi smeta ta jednoumnost a kako imam dicu onda me jos i pogada direktno :heb:
Ja nemam dicu ali isto popizdim kad je taj vjeronauk u školama u pitanju. Kak klincima rano počnu ispirat mozak, a još naprave sve da je teško kline od toga izvuč iako formalno možeš birati. :prigovara:

A i to s mlijekom je strava i užas. I za krave i za djecu. :heb:
Medo

Post Postao/la Medo »

aspalatus je napisao/la:da kao sto je donesena i odluka da svako dijete ima vjeronauk u osnovnoj skoli ( doduse nije obavezan ali ako se ne zelis indoktrinirat katolickim vjeronaukom koliko drugih vjeronauka imas? )
miumiu je napisao/la:Ja nemam dicu ali isto popizdim kad je taj vjeronauk u školama u pitanju. Kak klincima rano počnu ispirat mozak, a još naprave sve da je teško kline od toga izvuč iako formalno možeš birati. :prigovara:
Naravno, formalno nije obavezno da djeca idu na vjeronauk, ali onu koja ne idu često se stigmatizira kao ateiste, da ne kažem kao nekoga u koga se uvukao sotona... :prigovara: :prigovara: :prigovara:
aspalatus je napisao/la: izvinite sta opet upirem po tome ali tako mi smeta ta jednoumnost a kako imam dicu onda me jos i pogada direktno :heb:
Sama im držiš vjeronauk. 8)
Ljepše rečeno: podučavaš ih duhovnosti. :)
Medo

Post Postao/la Medo »

miumiu je napisao/la:A i to s mlijekom je strava i užas. I za krave i za djecu. :heb:
I tu se osjećaš prilično nemoćno, kao da se boriš s vjetrenjačama, jer moraš osporavati jedan u društvu toliko duboko ukorijenjen i još dodatno kroz medije populariziran stav kako je mlijeko zdravo. :( :prigovara:

Nema druge nego da mi vršimo kontrapropagandu (kao što već i činimo koliko možemo), no što mi imamo soliti pamet nutricionistima i sličnima, pa mi smo hrpa neznalica... :ironican:

Ali se ne predajemo. :palac:
sunlight

Post Postao/la sunlight »

[quote="aspalatus"]da kao sto je donesena i odluka da svako dijete ima vjeronauk u osnovnoj skoli ( doduse nije obavezan ali ako se ne zelis indoktrinirat katolickim vjeronaukom koliko drugih vjeronauka imas? )

I ne samo u školama, već i u vrtićima. Roditelji većinom pristaju kako im dijete ne bi bio autsajder među ostalima.
Odgovori