Waits je napisao/la:
1-1,5 kg kruh
300-450 g čajni kolačići
4-6 kg krušaka
2-3 kg jabuka
1-1,5 kg jagoda
2-3 kg breskva
1,3-2 kg krumpira
500-800 g kelja
4,1-6,2 kg mrkva
4-6 kg rajčica
350-500 g graha
Količinski, ove namirnice osiguravaju 10 mg dnevne potrebe (za muškarce).
Jesam li ja ovdje nešto krivo shvatila?
Obrati pažnju koja je to količina hrane. Kilogrami i kilogrami. Posebno mi je dobro ovo pol kile čajnih kolačića. Nije bitno od čega su kolačići? Zamisli kolika bi bila da to sve pojede.
Zadnja izmjena: miumiu, dana/u 12 pro 2007, 17:15, ukupno mijenjano 1 put.
sad mi je palo na pamet..kako ne jedem nista mesno masno jedno 19 godina tako ni gljive nisam jela isto toliko...tek sam u zadnje vrime pocela tu i tamo malo sa sampionima i bukovacama...mozda samo mozda mi stvarno nedostaje taj b12...imam cak i neke simptome koje sad necu navodit da mi se filo ne bi uznervozira
Waits je napisao/la:
1-1,5 kg kruh
300-450 g čajni kolačići
4-6 kg krušaka
2-3 kg jabuka
1-1,5 kg jagoda
2-3 kg breskva
1,3-2 kg krumpira
500-800 g kelja
4,1-6,2 kg mrkva
4-6 kg rajčica
350-500 g graha
Obrati pažnju koja je to količina hrane. Kilogrami i kilogrami. Posebno mi je dobro ovo pol kile čajnih kolačića. Nije bitno od čega su kolačići? Zamisli kolika bi bila da to sve pojede.
hvala ti waits ali ahahh ovo me podsjetilo na trudnicku djetu koju mi je dr specijalist dao kad sam ga pitala postoji li nesto takvo za trudnice....samo sta je ta djeta ukljucivala jos i kobasice i sunku ...mislim ono da sam tako jela imala bi sad 300 kg
jedem uglavnom i jedem zeleno povrce a sad sam pocela svakodnevno piti i limunade...ali ne bih mogla ni priblizno pojesti kolicinski koliko mi treba b 12 na dan...mozda bi mogla jedan dan iz oklade ali svaki dan? cisto sumnjam
Zadnja izmjena: aspalatus, dana/u 12 pro 2007, 17:19, ukupno mijenjano 1 put.
aspalatus je napisao/la:sad mi je palo na pamet..kako ne jedem nista mesno masno jedno 19 godina tako ni gljive nisam jela isto toliko...tek sam u zadnje vrime pocela tu i tamo malo sa sampionima i bukovacama...
AFAIK u gljivama nema ničeg esencijalnog za nas. Meni ih je gušt pojest s vremena na vrijeme.
aspalatus je napisao/la:
mozda samo mozda mi stvarno nedostaje taj b12...imam cak i neke simptome koje sad necu navodit da mi se filo ne bi uznervozira
aspalatus je napisao/la:dakle opet se otvaraju moje stare rane...treba mi treba mi jedan mali vrt!!
To bi svakako bio ideal za svakoga, IMO. Ali znam ljude kojima ni to nije pomoglo. Valjda je zemlja jako osiromašena. Trebalo bi je obogatiti kobaltom. I ne prati voće i povrće, da bi se ti produkti bakterija zadržali na kori.
miumiu je napisao/la:u gljivama nema ničeg esencijalnog za nas
Ma da?
Ja sam čitala da su bogate sa b12, aminkoiselinama i još nekim vitaminima...(pogotovo Shi-take).
Misliš, nema zbog osiromašenja tla ili...? Možda imam krive info
Waits je napisao/la:
Ali tu su obogaćena sojina mlijeka! Tabletice (one VEG1 iz prijatelja životinja), B12 ima u cedeviti i tim vitaminskim napitcima.
Na koja sojina mlijeka misliš? Junior? Ni tamo nema dnevne doze. Ni u cedeviti, koja je BTW otrov. Ima ga u čoko/linu/ i nekim muslima /schneekope/, ali ne preporučene dnevne količine /RDA/.
Pa 250 ml sojinog mlijeka Alpro sadrži 38% dnevne potrebe za B12. Ja popijem dvije takve čaše dnevno što čini oko 70 i nešto posto. Istina je da vegan society preporuča više. Ali prema svjetskoj zdravstvenoj org 1 mikrogram je dovoljan.
To je nekad bio moj režim: čaša cedevite i 2 čaše sojinog mlijeka na dan=više od dnevne potrebe. Onda sam kupio veg1 tablete i ne zamaram se više time...
Waits je napisao/la:
1-1,5 kg kruh
300-450 g čajni kolačići
4-6 kg krušaka
2-3 kg jabuka
1-1,5 kg jagoda
2-3 kg breskva
1,3-2 kg krumpira
500-800 g kelja
4,1-6,2 kg mrkva
4-6 kg rajčica
350-500 g graha
Ma to su dnevne potrebe iz samo 1 izvora! Poanta nije da ti trebaš pojest kilu i pol čajnih kolačića nega da znaš u kojim namirnicama ima željeza. Miumiu, nisi niš krivo shvatila. Također, želi se reći da ako pojedeš od svih tih namirnica samo malo dobiš dovoljnu količinu željeza. Mnogi dobri izvori željeza nisu ni spomenuti...A ovo o čajnim kolačićima, ne znam stvarno...
miumiu je napisao/la:u gljivama nema ničeg esencijalnog za nas
Ma da?
Ja sam čitala da su bogate sa b12, aminkoiselinama i još nekim vitaminima...(pogotovo Shi-take).
Misliš, nema zbog osiromašenja tla ili...? Možda imam krive info
AFAIK u gljivama ima nešto malo aminokiselina/bjelančevina i puno vode. Ne znam za nikakve vitamine. Za b12 prvi put čujem. AFAIK poznato je da iskoristivog b12 nema u hrani biljnog porijekla.
Ši-take su navodno ljekovite. Ne znam zašto. Vjerujem da bi se dalo o tome nač na netu. Ak već nisi stavila na forum negdje...
anyko, sad sam se sjetila nečeg na što bi možda trebala obratiti pozornost i preispitati.
rekla si da nisi do sad imala problema sa željezom i da se hraniš isto i neznaš otkud sad taj manjak... možda je problem ozbiljniji, možda ti tijelo ne prima željezo.. to je jako ozbiljna stvar... jer mama ima prijateljicu koja ima tu bolest već godinama i znam da se bori s tim već dugo, a unosi jako puno željeza i c vitamina, ali nešto se u organizmu poremetilo i uopće ne prima. ne znam puno detalja o toj bolesti, ali možda bi trebala obratiti pozornost na to.. vidjet ćeš još neko vrijeme...