Batat

Salata, mrkva, cikla, zelje, kelj, raštika, blitva, tikvice, grašak...
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Ima jako lijepi cvijet :)

slika

Čula sam puno puta za termin "Sweet potato", izgleda da ga u AM često/ češće konzumiraju.
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Vidjela sam ga danas u Intersparu.
Prodaju ga pod nazivom "slatki krumpir" i cijene 18,00 kn/ kg.
filo

Post Postao/la filo »

izgleda ko krumpir... kad si na lsd-u.
Medo

Post Postao/la Medo »

Luna je napisao/la:Vidjela sam ga danas u Intersparu.
Prodaju ga pod nazivom "slatki krumpir" i cijene 18,00 kn/ kg.
:nee: :nebuislo:
Morat će i trgovci jednom shvatiti da batat nema nikakve veze s krumpirom osim sličnosti u fizičkom izgledu.

Inače se ljudi neće pravilno naučiti, odnosno uvriježit će se kriva sintagma "slatki krumpir".
aspalatus

Post Postao/la aspalatus »

da a ljudi bi trebali i znati da slak puca malo onako u glavu pa da ne bi netko slucajno pomislio : a mozda bi mogao napraviti caj od listova :D znam da ima i takvih :lol:
filo

Post Postao/la filo »

di se taj slak može nabavit? :)
aspalatus

:smijeh2:
Medo

Post Postao/la Medo »

filo je napisao/la:di se taj slak može nabavit? :)
Ako mislim na isto kao i aspalatus, to je trava ("korov"). Tako da ga sigurno ne možeš nabaviti u nekom dućanu. :D

Spada u istu biološku porodicu (Ipomoea) kao batat, ima slične cvjetove samo manje. Ne znam je li jestiv, vjerojatno bi bio, jedino pitanje okusa.
aspalatus

IPOMOEA VIOLACEA
sadrzi najmanje sest aktivnih substanci ,,lisergische kiseline"u sjemenu, takozvani LSA-,,lysergic acid amides", (oni su vrlo slicni LSD-,,lysergic acid diethylamide"), i imaju vrlo slicno halucinogeno dejstvo, a u sjemenkama je najveca jacina. Indijanci koriste biljku ,,Turbina Corymbosa", iz iste familije, koju nazivaju ,,Ololiuqui", a kod nje je koncetracija LSA mnogo jaca nego kod evropske varijante.

vjerovatno je isto kao i sa pomom ili kumpirom...jede se samo dio biljke ostalo je uvrnuto
miumiu

Post Postao/la miumiu »

Medo je napisao/la: Inače se ljudi neće pravilno naučiti, odnosno uvriježit će se kriva sintagma "slatki krumpir".
Mislim da je taj naziv /sweet potato/ uobičajen u svijetu odavno. Sjećam ga se iz dječje enciklopedije. Pod imenom batat sam naišla na isti mnogo kasnije.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sweet_potato
prima

Post Postao/la prima »

obožavam batat

najednostavniji recept:
skuhati oguljeni i na kockice izrezani batat, skuhati quinou, pomiješati i dodati malo maslinovog ulja i soli .
sa batatom se može raditi sve što i sa krumpirom, i još puno toga, a ja u svim receptima mrkvu mijenjam batatom ( jer mi klinac ne voli mrkvu, a i nama je super ovako)
Medo

Post Postao/la Medo »

Može se od njega u sirovom stanju raditi i sok, na isti način kao i od mrkve.

To je tada bomba beta-karotena, pa nekakava logika nalaže da ne bi trebalo to konzumirati prečesto (da ne bi možda došlo do kakvog predoziranja?), ja ga pojedem što kao sok što zmiksano s travama oko 2 kg mjesečno.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Medo je napisao/la:Može se od njega u sirovom stanju raditi i sok
Znači, za razliku od krumpira, može se jesti sirov??
Medo

Post Postao/la Medo »

ogi je napisao/la:Znači, za razliku od krumpira, može se jesti sirov??
Da. Bar po mom iskustvu.

Problematična stvar kod krumpira je alkaloid solanin koji može izazvati trovanje. Solanin termičkom obradom nestaje ili se inaktivira, a osim u krumpiru ima ga i u drugim biljkama iz tog roda Solanaceae kao što su npr. paradajz i patlidžan.
(Ovo nije prepreka za jedenje sirovog paradajza, jer se solanin nalazi u stabljici i lišću, ne i u plodu.)

Korijen batata je vizualno sličan gomolju krumpira i tu prestaje svaka sličnost, jer batat botanički uopće nije srodan krumpiru i pripada posve različitom rodu biljaka, pa tako za njega i nije poznato da bi sadržavao solanin.

Osim toga, i moj primjer iz prakse pokazuje da nema takve opasnosti, s obzirom da nisam pretrpio nikakvo trovanje. :palac:
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Medo je napisao/la:Problematična stvar kod krumpira je alkaloid solanin koji može izazvati trovanje. Solanin termičkom obradom nestaje ili se inaktivira, a osim u krumpiru ima ga i u drugim biljkama iz tog roda Solanaceae kao što su npr. paradajz i patlidžan.
(Ovo nije prepreka za jedenje sirovog paradajza, jer se solanin nalazi u stabljici i lišću, ne i u plodu.)
Gdje se solanin nalazi kod patliđana?
Odgovori