|
Zemljani Košnica puna ljubavi
|
Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ogi Site Admin

|
|
[Vrh] |
|
 |
Lea

|
Postano: 16.2.2021. uto. 08:46 Naslov: |
|
|
Molitva za ljubav
Prihvatila sam te Isuse u svoje srce.
Prihvatila sam Tvoju volju.
Prihvatila sam Tvoju ljubav.
Osjećam poziv za brak.
Molim te danas samo jedno, da njega kojeg si odabrao za mene, obdariš svojom milošću prihvaćanja Tvoje volje. , da sa njime mogu ići pravim putem, putem do Tebe do Neba.
Amen
Aleluja
 |
|
[Vrh] |
|
 |
Lea

|
Postano: 20.2.2021. sub. 01:04 Naslov: |
|
|
BRAK
Kopno se nadzire u daljini i misliš da si spašen, jer bi ubrzo trebao doploviti do njega.
Ajkule se iznenada stvore i okruže te i cilj ti se čini nedostižan.
Anđeo s neba stvori se i tišina na moru vrati se.
Da li nastaviti putovanje prema kopnu ili se vratiti natrag na početak?
Biti hrabar ili riskirati?
Ljubiti ili životariti?
 |
|
[Vrh] |
|
 |
Lea

|
|
[Vrh] |
|
 |
Lea

|
Postano: 9.3.2021. uto. 19:06 Naslov: |
|
|
https://www.bitno.net/obitelj/spolnost/10-predivnih-citata-teologije-tijela-sv-ivana-pavla-ii/
UČENJE O BOŽJEM PLANU ZA BRAK
10 predivnih citata ‘teologije tijela’ sv. Ivana Pavla II.
Ako želite svom budućem supružniku pokloniti nešto veliko, predlažemo vam da malo proučite „teologiju tijela“ svetog Ivana Pavla II.
Učenje o Božjem planu za mog supruga i mene, kao i o Božjem pozivu na zajedništvo s Njim, promijenilo je tijek našeg odnosa prije samog braka. Ne zaboravite da je sakrament ženidbe u zajedništvu s Presvetim Trojstvom i da vas Bog poziva da ga susretnete u svom bračnom drugu.
„Teologija tijela“ sastoji se od 129 govora sv. Ivana Pavala II. koje je držao na općim audijencijama srijedom, od 1979. do 1984. Oni su riznica teološke dubine o međusobnom odnosu žene i muškarca te o njihovu odnosu prema Bogu. Evo 10 predivnih citata “teologije tijela”:
1. Muž i žena nose božansku sliku
Čovjek, kojega je Bog stvorio kao muško i žensko, nosi božansku sliku otisnutu na svom tijelu „od samog početka“. Muškarac i žena predstavljaju dva različita načina ljudskog „biti tijelo“ u jedinstvu te slike.
2. siječnja 1980.
2. Muškarac i žena su stvoreni jedno za drugo
Sam čovjek ne može u potpunosti shvatiti ovu bit [biti osoba]. On to shvaća samo postojeći „s nekim“ – i još dublje i potpuno – postojeći „za nekoga“. Zajedništvo osoba znači postojati u uzajamnom „za“, u odnosu uzajamnog dara.
9. siječnja 1980.
3. Naša tijela nam omogućuju da postanemo dar drugima u ljubavi
Ljudsko tijelo sadrži od samog početka … sposobnost izražavanja ljubavi; ljubavi u kojoj osoba postaje dar – a pomoću ovog dara ispunjava smisao svoga bića i postojanja.
16. siječnja 1980.
4. Tijelo otkriva otajstvo Božje ljubavi prema ljudskim bićima
Tijelo, i jedino ono, sposobno je praviti vidljivim ono što je nevidljivo: duhovno i božansko. Ono je stvoreno kako bi u vidljivu stvarnost svijeta prenijelo otajstvo skriveno od pamtivijeka u Bogu [Božju ljubav prema čovjeku], i tako postalo njegov znak.
20. siječnja 1980.
5. Brak je najstarija objava Božjeg plana
Brak je najstarija objava [Božjeg] plana u stvorenom svijetu, s konačnom objavom – da je „Krist ljubio Crkvu i sam sebe predao za nju“, darujući tako braku svojom otkupiteljskom ljubavi karakter i smisao.
8. rujna 1982.
6. Brak je ujedinjenje u jedno ljudsko tijelo
Brak … je sakrament u kojem muškarac i žena, pozvani postati „jedno tijelo“, sudjeluju u Božjoj kreativnoj ljubavi. Oni sudjeluju u tome činjenicom da su stvoreni na sliku Božju te su zbog toga pozvani na određeno zajedništvo (communio personarum), i zato što je isti ovaj savez od početka bio blagoslovljen plodnošću.
15. prosinca 1982.
7. Muškarci su pozvani ljubiti žene kao što je Krist ljubio Crkvu, a žene su pozvane biti podložne svojim muškarcima kao Kristu
Muž je iznad svega onaj koji ljubi, a žena, s druge strane, je ona koja je ljubljena. Možda se može krivo shvatiti ideju o podložnosti žene svom mužu, kao o nekom stanju ropstva. Pravilno shvatiti izjavu moguće je u kontekstu cjelokupnog teksta iz Poslanice Efežanima, koji prije svega govori o „iskustvu ljubavi“. Naime, „iskustvo ljubavi“ prema Poslanici Efežanima govori o podložnosti Crkve Kristu, jer je Krist dao život za Crkvu, te stoga označava iskustvo Njegove ljubavi.
1. rujna 1982.
8. Poziv na brak zahtijeva shvaćanje „teologije tijela“
Oni koji traže ostvarenje vlastitog ljudskog i kršćanskog poziva u braku pozvani su, prije svega, istražiti „teologiju tijela“, čiji početak nalazimo u prvim poglavljima Knjige Postanka – u opisu života i ponašanja prvih ljudi. Kako je samo, na putu do bračnog poziva, neophodno temeljito poznavati značenje ljudskog tijela, u njegovoj muževnosti i ženstvenosti! Ispravna svijest o bračnom značenju tijela svakako je potrebna.
2. travnja 1980.
9. Ljudska spolnost je darivanje samog sebe u braku i prokreaciji
Bračni čin … „u isto vrijeme“ ujedinjuje muža i ženu u najbližoj mogućoj intimnosti „i omogućava im da sudjeluju u stvaranju novog života“. I jedno i drugo događa se „kroz temeljnu strukturu“. Iz toga slijedi da čovjek (s nužnošću ispravnog razuma) mora prepoznati u isto vrijeme „dvostruko značenje bračnog čina“ i također „neodvojivu vezu između ujedinjujućeg značaja i prokreativnog značaja bračnog čina“. Ovdje je riječ o čitanju jezika tijela u svjetlu istine.
11. srpnja 1984.
10. Krist je uzor kršćanskom braku
Sam Krist manifestira tu savršenu ljubav kojom je ljubio [Crkvu] dajući sebe samog za nju. Ova je ljubav slika i nadasve model ljubavi koju muž treba pokazati svojoj ženi u braku, kada su međusobno podložni jedno drugome „iz poštovanja prema Kristu“.
25. kolovoza 1982.
Vrijedi pročitati...
 |
|
[Vrh] |
|
 |
Lea

|
|
[Vrh] |
|
 |
Lea

|
Postano: 24.5.2021. pon. 01:02 Naslov: |
|
|
https://zenavrsna.com/djevojko-molis-li-za-cistocu-srca-svoga-decka/31156
Moli da mu uvijek budeš radost i poticaj na svetost!
Sveti Josipe, čuvaru djevičanskih duša, tvojoj su vjernoj skrbi bili povjereni sama nevinost, Isus Krist i Djevica Marija: radi toga dvostrukoga predragog zaloga – Isusa i Marije – molim te da me(ga) očuvaš od svake nečistoće da neokaljane duše, čista srca i čestitih nakana uvijek vjerno služi(m) Isusu i Mariji. Čuvaj me(ga) od svake grješne misli, pogleda, želje i djela. Daj da u mojoj (njegovoj) duši uvijek cvjeta bijeli ljiljan čistoće. Amen!  |
|
[Vrh] |
|
 |
Lea

|
|
[Vrh] |
|
 |
Lea

|
Postano: 17.11.2023. pet. 20:01 Naslov: |
|
|
Prinče moj neznani...
Princeza tvoja svaki dan za te moli.
Dišem za te, moje te misli prate.
Svako jutro i kad tonem u san,
na usnama s molitvom za te.
Kad bi znao kolike sate, čekam na te,
ne bi trošio minute, ni sate.
Marija s plaštem svojim, čuva tijelo moje.
Srce moje tebe čeka, klize suze kao rijeka.
Tvoje snažne ruke, naš dom grade, ima nade da ćeš doći.
Anđeli naši znaju, a mi ćemo tek doznati, tko si ti, tko sam ja.
Zamisli, možda su nam se pogledi već sreli, možda smo se već zavoljeli.
Dječica čekaju, na prozoru tiskaju ručice svoje, trebamo im mi, čekaju predugo.
Na obraze njihove treba radost vratit. Kolika je tek milina u njima, radost i svježina.
Kraljem tek trebaš postat, kraljicu svoju okrunit i prigrlit prinčeve i princeze.
Malene glavice obljubit i tjelešca zagrlit.
Hrabro srce tvoje u Bogu sve može.
Hrabri prinče, na te čekam.
Bisere nižem za te, nek te uvijek prate.
Vjetar će tebi pokazati put.
Ustrajan budi, isplati se trud.
Nepoznata autorica
 |
|
[Vrh] |
|
 |
|
|
Ne možeš otvarati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš glasovati u anketama.
|
|