Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13030 Lokacija: Zagreb
Postano: 28.9.2007. pet. 20:55 Naslov: Proso
Postoje mnoge vrste prosa, no uobičajeno proso čije je ime i na drugim jezicima upravo "proso" (ruska riječ op. aut.), dolazi iz Egipta ili iz Arabije. Obilato se koristi u zemljama Dalekog Istoka, naročito u Kini i Indiji.Proso je veoma zdrava žitarica, ne samo po bogatstvu svojih prehrambenih vrijednosti, nego i zato što je ono rijetka lužnata žitarica. Bogato je magnezijem i željezom, što je naročito važno za anemične osobe. Mineralni sastav prosa pozitivno utječe na rad nervnog sustava, a posebno mjesto u prehrani trebalo bi, zbog svog lužnatog svojstva, zauzimati kod ljudi koji boluju od artritisa. Osim toga, kod bolesnika koji piju antibiotike ili kod osoba s problemima probavnog trakta, pomaže pri regeneraciji crijevne flore. U izvornom obliku proso je obavijeno veoma tvrdom vanjskom ovojnicom, koju treba oljuštiti prije uporabe, jer u takvom obliku proso mogu koristiti samo ptice zbog velikog postotka neprobavljive celuloze. Na našem se tržištu može nabaviti i oljušteno proso.
Ova se žitarica može pripremati na mnogo načina. Može koristiti u obliku kaše za doručak ili kao osnova za mnoge zdrave i ukusne kreme i pudinge.
Proseno brašno se može koristiti uz druga brašna i za "vezivanje" jela umjesto bjelanjka, budući da sadrži u velikim količinama dobro topljiva vlakna koja tom brašnu daju odlično svojstvo vezivanja. Zato ga se može stavljati u kolačiće, vegetarijanske odreske i paštete, te u pečenja od mahunarka ili orašastih plodova.
Zadnja promjena: ogi; 29.8.2013. čet. 00:29; ukupno mijenjano 3 put/a.
Evo jednog dobrog recepta s prosom. Upravo isprobano, napravljeno i pojedeno
E sad, ovo su količine za 1 porciju, pa duplajte za koliko treba.
PROSO S TIKVICAMA
1 tikvica
1 šalica prosa (od 1 dcl)
2,5 šalice vode (od 1 dcl)
1/2 glavice (manjeg) luka
1 režanj češnjaka
1 (jušna) žlica mješavine začina za juhu
Na ulju prepržiti nasjeckani luk i češnjak. Na to dodati proso, malo prepržiti, pa dodati tikvice (i njih malo prodinstati). Ja tikvice nasjeckam na kolutiće, s korom (znam da nije 'špricana', jel). Sve zaliti vodom, kada zakipi dodati mješavinu začina za juhu i kuhati 15 min. Ja sam pred kraj kuhanja dodala još malo papra i žlicu (sojinog) vrhnja, ali može i bez toga. Ostaviti da se ohladi u pokloljenom loncu, da proso 'upije' tekučinu. Jednostavno, brzo i fino.
Ne možeš otvarati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš glasovati u anketama.