Zemljani Zemljani
Priroda je Božja umjetnost
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Proso

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Prosolika žita
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13030
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 28.9.2007. pet. 20:55    Naslov: Proso Citiraj i odgovori



Postoje mnoge vrste prosa, no uobičajeno proso čije je ime i na drugim jezicima upravo "proso" (ruska riječ op. aut.), dolazi iz Egipta ili iz Arabije. Obilato se koristi u zemljama Dalekog Istoka, naročito u Kini i Indiji.Proso je veoma zdrava žitarica, ne samo po bogatstvu svojih prehrambenih vrijednosti, nego i zato što je ono rijetka lužnata žitarica. Bogato je magnezijem i željezom, što je naročito važno za anemične osobe. Mineralni sastav prosa pozitivno utječe na rad nervnog sustava, a posebno mjesto u prehrani trebalo bi, zbog svog lužnatog svojstva, zauzimati kod ljudi koji boluju od artritisa. Osim toga, kod bolesnika koji piju antibiotike ili kod osoba s problemima probavnog trakta, pomaže pri regeneraciji crijevne flore. U izvornom obliku proso je obavijeno veoma tvrdom vanjskom ovojnicom, koju treba oljuštiti prije uporabe, jer u takvom obliku proso mogu koristiti samo ptice zbog velikog postotka neprobavljive celuloze. Na našem se tržištu može nabaviti i oljušteno proso.

Ova se žitarica može pripremati na mnogo načina. Može koristiti u obliku kaše za doručak ili kao osnova za mnoge zdrave i ukusne kreme i pudinge.
Proseno brašno se može koristiti uz druga brašna i za "vezivanje" jela umjesto bjelanjka, budući da sadrži u velikim količinama dobro topljiva vlakna koja tom brašnu daju odlično svojstvo vezivanja. Zato ga se može stavljati u kolačiće, vegetarijanske odreske i paštete, te u pečenja od mahunarka ili orašastih plodova.


Zadnja promjena: ogi; 29.8.2013. čet. 00:29; ukupno mijenjano 3 put/a.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4210

PostPostano: 5.7.2011. uto. 20:04    Naslov: Citiraj i odgovori

Evo jednog dobrog recepta s prosom. Upravo isprobano, napravljeno i pojedeno Very Happy
E sad, ovo su količine za 1 porciju, pa duplajte za koliko treba.

PROSO S TIKVICAMA

1 tikvica
1 šalica prosa (od 1 dcl)
2,5 šalice vode (od 1 dcl)
1/2 glavice (manjeg) luka
1 režanj češnjaka
1 (jušna) žlica mješavine začina za juhu

Na ulju prepržiti nasjeckani luk i češnjak. Na to dodati proso, malo prepržiti, pa dodati tikvice (i njih malo prodinstati). Ja tikvice nasjeckam na kolutiće, s korom (znam da nije 'špricana', jel). Sve zaliti vodom, kada zakipi dodati mješavinu začina za juhu i kuhati 15 min. Ja sam pred kraj kuhanja dodala još malo papra i žlicu (sojinog) vrhnja, ali može i bez toga. Ostaviti da se ohladi u pokloljenom loncu, da proso 'upije' tekučinu. Jednostavno, brzo i fino.

Dobar tek! Vegi kuhar
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13030
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 31.8.2021. uto. 13:59    Naslov: Citiraj i odgovori


Does Millet Help Diabetes? | The Exam Room
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Prosolika žita Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan