Zemljani Zemljani
Priroda je Božja umjetnost
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Žižula - Kineska datulja - Čičimak

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Divlje jestivo voće
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13035
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 10.8.2021. uto. 19:38    Naslov: Žižula - Kineska datulja - Čičimak Citiraj i odgovori



https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/zizula

https://en.wikipedia.org/wiki/Jujube

https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1932/2
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13035
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 10.8.2021. uto. 19:51    Naslov: Citiraj i odgovori

https://journals.ashs.org/hortsci/abstract/journals/hortsci/52/6/article-p859.xml

Citat:
The vitamin C content of mature fruit of 45 (of 46) cultivars ranged from 225 to 530 mg/100 g fresh weight (FW) plus ‘Youzao’ having the highest content of 820 mg/100 g FW at early mature stage.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13035
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 10.8.2021. uto. 21:29    Naslov: Citiraj i odgovori

https://www.vecernji.hr/lifestyle/supernamirnica-rak-tumori-lijecenje-zizula-cicindarica-1209290

https://štitnjača.hr/zdrav-zivot/prehrana-i-nutricionizam/zizula-malo-voce-za-veliku-dobrobit-organizma/
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13035
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 10.8.2021. uto. 21:30    Naslov: Citiraj i odgovori


Kako izgleda žižula? | JUJUBE TREE |
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13035
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 10.8.2021. uto. 22:06    Naslov: Citiraj i odgovori

https://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjWipT0nqfyAhVt_7sIHbOZB0s4ChAWegQIExAB&url=https%3A%2F%2Fhrcak.srce.hr%2Ffile%2F375432&usg=AOvVaw0kGz5yH3aieoz9_8U8kCtl
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13035
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 10.8.2021. uto. 22:13    Naslov: Citiraj i odgovori

Fruit vitamin C content of 40 cultivars and its changes after four basic cooking procedures- steaming, boiling, pie making, and jam making were measured. Cultivars varied in their vitamin C content from 200 to 600 mg/100 g fresh weight. During the fruit maturation process, the green/cream stage fruit had higher vitamin C content than fully matured fruit (80-100% red/brown color). If customers are concerned about jujube’s health benefit, a cultivar’s vitamin C content should be considered as well as other fruit quality characteristics. The small fruit of sour jujube (Ziziphus spinosa) is without much flesh for fresh eating, but has higher vitamin C content than cultivated cultivars (Z. jujuba) and could be used for processing healthy drinks or food. After steaming or boiling, over 80% of vitamin C was preserved in the fruit. When fruit were used for jam, the final product retained over 80% of the vitamin C content of the fresh fruit. Jujube pie only preserved 45-50% of its original vitamin C content. Compared with reports of over 90% vitamin C loss during the sun-drying process, fresh processed products preserve vitamin C well.

https://ashs.confex.com/ashs/2014/webprogram/Paper18392.html

Prijevod:
Izmjeren je sadržaj vitamina C u plodu 40 sorti i njegove promjene nakon četiri osnovna postupka kuhanja- kuhanja na pari, ključanja, pravljenja pita i pekmeza. Sadržaj vitamina C kultivara varirao je od 200 do 600 mg/100 g svježe mase. Tijekom sazrijevanja voća, zeleno/kremasto voće imalo je veći sadržaj vitamina C od potpuno sazrelog voća (80-100% crvene/smeđe boje). Ako su kupci zabrinuti zbog zdravstvene koristi žižule, treba uzeti u obzir sadržaj vitamina C sorte, kao i druge karakteristike kvalitete voća. Mali plod kisele žižule (Ziziphus spinosa) nema puno mesa za svježu prehranu, ali ima veći sadržaj vitamina C od uzgojenih sorti (Z. jujuba) i mogao bi se koristiti za preradu zdravih napitaka ili hrane. Nakon kuhanja na pari ili kuhanja, u plodu je sačuvano preko 80% vitamina C. Kad se voće koristilo za pekmez, konačni proizvod zadržao je više od 80% sadržaja vitamina C u svježem voću. Pita od žižule sačuvala je samo 45-50% izvornog sadržaja vitamina C. U usporedbi s izvješćima o preko 90% gubitka vitamina C tijekom procesa sušenja, svježi prerađeni proizvodi dobro čuvaju vitamin C.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13035
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 10.8.2021. uto. 23:01    Naslov: Citiraj i odgovori

https://www.nature.com/articles/s41438-020-00346-5

https://thesleepdoctor.com/2018/03/13/jujube-sleep-health/

https://www.zadarskilist.hr/clanci/09102019/bolje-ne-moze
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Divlje jestivo voće Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan