Grožđe je jedno od najstarijih kultiviranih voća i koje je poznato još puno prije nego što je Noah imao svoj vinograd na planini Ararat. Divlje grožđe poznato je već u kamenom dobu, ali tada čovjek još nije znao da ga može pretvoriti u vino.
Vjeruje se da su ga Egipćani koristili za svoje rituale radije nego ga pili.
Stari Grci i Rimljani bili su veliki ljubitelji vina i grožđa, posjedovali su brojne vinograde, te u kratko vrijeme naučili tehniku "gaženja" vina.
Grožđe se uvrštava u energetsku namirnicu bogatu vitaminima A, B i C.
Preporuča ga se uzimati u većoj količini onima koji imaju visoku razinu kolesterola.
Stručnjaci savjetuju da je za zdravo srce potrebno svaki dan poslije ručka popiti jednu čašu crnog vina. Postoji na stotine sorta grožđa, a sa gastronomske strane razlikujemo one koje se koriste svježe za jelo i one koje se uzgajaju za proizvodnju vina, octa i sokova. Kupujemo zrele grozdove, a u hladnjacima nam mogu stajati i do dva tjedna.
nema previše informacija na netu na hrv. ili su predugačke a meni se neda editirat
kad sam bil mali ja ga nisam htel jesti sve dok nisam izvadil sve koštice iz svake bobice
Nije mi jasno, kako u grožđicama nema koštica. Je li to posebna sorta grožđa koja nema sjeme u bobicama? Ili ga prije sušenja povade? Kako? Imam dosta grožđa, radimo vino, rakiju, prodajemo na tržnici, a sad bih rado probao osušiti neku manju količinu.
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13035 Lokacija: Zagreb
Postano: 19.9.2011. pon. 14:22 Naslov:
Drug Mile je napisao/la:
Nije mi jasno, kako u grožđicama nema koštica. Je li to posebna sorta grožđa koja nema sjeme u bobicama? Ili ga prije sušenja povade? Kako? Imam dosta grožđa, radimo vino, rakiju, prodajemo na tržnici, a sad bih rado probao osušiti neku manju količinu.
Citat:
Čak je 19 sorati stolnog grožđa, od jako ranih koje zore već krajem srpnja, do kasnih koje zore za berbu do sredine listopada. Razdoblje sazrijevanja svake sorte uvjetovano je vremenskim prilikama, položajem, području sađenja, obloženosti pojedina trsa. Za opis smo odabrali najkvalitetnije sorte stolnog grožđa koje se mogu kao sadnice kupiti kod nas. Odlikuju se velikom rodnošću, težinom grozda, oblikom, veličinom i tvrdoćom bobice, te bojom i okusom. Četiri sorte zobatica su besjemene (bez koštica). To su sorte: PERLETTA, MATILDE, PERLON i SULTANINA
Hajde da malo osvježim ovu temu
Danas smo bili u Sloveniji u rasadniku Rast, koji vam je vjerojatno poznat.
Jedino sam tamo našla lozu koja je poput našeg domaćeg Direkta ili Noje i tzv. Francuza otporna na bolesti pa se može uzgajati bez prskanja
Kupili smo sve sorte osim, Izabele koja nam se ne sviđa, i to po 3 sadnice od svake, pa da vidimo kako će se pokazati u našem vinogradu.
Cijena je 3,2eura po sadnici, a voćke su puno skuplje, sjemenje povrća je takođe skuplje nego kod nas i to je sve uvoz iz Italije, što me malo razočaralo, ali gospođa kaže da oni više nemaju svog sjemena
Na žalost bilo je jako ružno vrijeme pa sam uspjela napraviti samo par fotki u dvorištu gdje je bila gužva i svi smo se gurali sa kišobranima
Imate popis loznih sadnica, one na desnoj strani su te otporne sorte.
[img] [/img]
Ne možeš otvarati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš glasovati u anketama.