|
Zemljani Priroda je Božja umjetnost
|
Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
ogi Site Admin
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 13030 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 28.9.2007. pet. 21:47 Naslov: Azuki grah |
|
|
Azuki grah se u istočnoj Aziji koristi već preko dva tisućljeća, i to najviše u Kini, Japanu, Koreji i Tajvanu, pripravljen na mnogo različitih načina.
Suhi azuki grah je malo tamno crveno ovalno zrno, veličine oko pola centimetra. S jedne strane ima uočljivi bijeli rub. Zbog svoje tamno crvene ili smeđe boje i slatkastog okusa, tradicionalno se u spomenutim zemljama poslužuje u posebnim prilikama - na rođendanima, vjenčanjima, na novogodišnjim svečanostima i slično. Od njega se pripremaju posebno cijenjeno slatko tijesto, različiti kolači, sladoledi, preljevi za kolače, no, azuki grah se također može kandirati, koristiti u obliku slatkih umaka i variva; zrna se mogu klijati, ili se radi brašno od te vrste graha. Ono se također može pripremati uz rižu.Azuki se stavi u vodu da se namoči preko noći i nakon toga se kuha oko 40-tak minuta, ili 5-9 minuta u express loncu. Ako ga niste namočili, kuha se oko 20 minuta u loncu pod pritiskom. Suhi azuki ne zahtijeva dugo namakanje. Dovoljno ga je namočiti 1 sat prije kuhanja.
Ako gledamo prehrambene vrijednosti, ova vrsta graha osim vitamina i minerala koji su prikazani u tablici, sadrži i vitamin A, B5, B11; te Cu, Mn, Na, Zn i mnoge druge korisne i zdrave spojeve i elemente.
Smatra se da azuki grah (latinsko ime Phaseolus angularis ili Vigna angularis) najvjerojatnije potječe s Himalaja, a u Kini i Koreji bio je poznat prije 3.000 godina. Kasnije je dospio u Japan, gdje je danas druga najraširenija mahunarka (nakon soje), a uzgaja se i na Zapadu.
Suhi azuki grah je malo tamno crveno ovalno zrno, veličine oko pola centimetra. S jedne strane ima uočljivi bijeli rub. U kineskoj, japanskoj i korejskoj kuhinji azuki grah se gotovo uvijek kuha sa šećerom, čime se dobiva crvena slatka smjesa – glavni sastojak mnogih deserata u sve tri kuhinje. Tradicionalno, na Dalekom istoku crvena boja simbolizira sreću, pa se za posebne prigode – rođendane, novogodišnja slavlja, vjenčanja i druge proslave – priprema riža s azuki grahom, poznata kao crvena riža.
Azuki je jakog i slatkastog okusa i prije kuhanja ga treba dobro oprati i ocijediti. Želite li poboljšati njegovu probavljivost, dovoljno ga je prije kuhanja namakati oko dva sata – no, kao i u slučaju leće i drugih mekih mahunarki, namakanje nije neophodno.
Azuki grah sadrži manje ulja i masnoća od drugih mahunarki, a došao je na glas kao svojevrsni "čistač" organizma – posebno nakon što je dokazano da jača bubrege i pomaže pri izbacivanju štetnih tvari iz tijela mokrenjem. Također sadrži vitamine A i B5, magnezij, natrij i cink te mnoge druge korisne tvari i spojeve.
Zbog velikog udjela bjelančevina danas se najčešće upotrebljava u makrobiotičkoj kuhinji. Najčešće se kuha zajedno sa 7-8 cm dugom algom kombu, kojom se poboljšava probavljivost i okus jela, ali i dodaje još korisnih minerala, što pak pridonosi boljoj uravnoteženosti hranjivih sastojaka u jelu. Može se kuhati i zajedno sa žitaricama – pšenicom ili ječmom, čime ćete u jednom obroku uravnotežiti bjelančevine i ugljikohidrate. Azuki grah u Hrvatskoj može se kupiti u prodavaonicama zdrave hrane i bolje opskrbljenim supermarketima. |
|
[Vrh] |
|
|
zeljko_ri
Pridružen/a: 10. 04. 2012. Postovi: 2
|
Postano: 10.4.2012. uto. 10:51 Naslov: |
|
|
Pozdrav
Da li tko ima azuki grah kao sjeme ili jelo. Samo da nebude ko ovo dole sto cu navesti.
OZRACENO - BIO & BIO ORGANSKO? ALIEN FOOD?
Evo vec 7 dana pokusavam na sve poznate i nepoznate nacine da proklija. BEZUSPJESNO. Ovaj proizvod je tretiran neprimjereno i ne preporucijem da ga kupujete a kamoli JEDETE.
Sve sto nemoze da proklija opasno je po ljudsko zdravlje! Nutretivan i genetsko mutirana namjernica ALIEN FOOD
|
|
[Vrh] |
|
|
D@li
Pridružen/a: 23. 09. 2019. Postovi: 6
|
Postano: 23.9.2019. pon. 20:42 Naslov: |
|
|
Azuki grah potječe iz istočne Azije područja Himalaja, a najčešće se konzumira u Japanu, Kini, Koreji ostalim azijskim zemljama.
Najčešće se koriste u azijskoj kuhinji u pripremi slatkih jela, a broj jela u kojim se mogu koristiti je neograničen. Iako je ovaj grah odličan kao hrana, ne treba zanemariti njegova medicinska svojstva.
Azuki grah ima visoku koncentraciju dijetalnih vlakana koja su ključna za rad probavnog sustava tako da pomažu pri eliminaciji meke stolice, zatvorenosti i nadutosti.
Spomenuta vlakna imaju još jednu svrhu, a to je regulacija receptora za inzulin što pomaže u sprječavanju dijabetesa i kontroli postojećeg.
Zbog proteina ovaj je grah koristan za rast i razvoj našeg tijela, a igra i vrlo važnu ulogu u kontroli tjelesne težine. Također je bogat vitaminom B, koji pomaže pri održavanju zdravlja djece u posteljici.
https://prirodaidrustvo.hr/savjeti/zdravlje/azuki-grah |
|
[Vrh] |
|
|
|
|
Ne možeš otvarati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš glasovati u anketama.
|
|