Zemljani Zemljani
Priroda je Božja umjetnost
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Kelj - Toskanski

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Krstašice
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13030
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 14.11.2015. sub. 22:42    Naslov: Kelj - Toskanski Citiraj i odgovori



Citat:

Lisnati kelj (Brassica oleracea var. acephala ‘Toscano’) je dvogodišnja biljka još poznata starim grcima i rimljanima no smatra se da mu je dom Toskana (regija u središnjoj Italiji) gdje je poznat pod nazivom Cavolo Nero što znači crni kelj. Cvate u drugoj godini, kada počne stvarati duge tanke mahunice pune sjemena.

UZGOJ :
Kao biljka u vrtu iznimno je zahvalna. Stvara duguljaste listove kroz cijelu vrtlarsku sezonu što ih češće konzumirate tim bolje, a smatra se da je poslije prvih mrazeva čak i boljeg okusa. Raste kao malo stabalce i neprestano stvara nove “grane” iz glavne stabljike koji će i sami rađati nove listove. Međutim, ipak preporučamo ostaviti ne više od 3 stabljike jer će u protivnom listovi biti manje površine i uži. Ukoliko se listovi ostave netaknutim, oni žute i opadaju.
Listove se kidaju prema potrebi te se koriste kao i uobičajen kelj. Najveću kvalitetu imaju sirovi listovi od kojih se uz dodatak jabuke ili mrkve mogu raditi zeleni sokovi, no mogu se kuhati i dodatavati varivima.Tamnozeleni listovi kuhanjem poprime crnu boju.
Odlicno podnose hladnocu.


Zadnja promjena: ogi; 14.11.2015. sub. 22:52; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13030
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 14.11.2015. sub. 22:42    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.plantea.com.hr/lisnati-kelj
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13030
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 15.12.2016. čet. 11:22    Naslov: Citiraj i odgovori

Nedugo sam počeo jesti ovaj kelj, mislim da je bolji i od kovrčavog.
Osjećam se odlično od njega! Smile
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
pkristo



Pridružen/a: 01. 12. 2010.
Postovi: 560
Lokacija: ZG

PostPostano: 16.12.2016. pet. 09:40    Naslov: Citiraj i odgovori

Pa otkud ti? Može li se negdje kupiti sjeme? Imaš ti?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13030
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 16.12.2016. pet. 09:48    Naslov: Citiraj i odgovori

OPG Ivana Košćak
www.mali-plac.org

Možemo iduću srijedu zajedno...
Upravo sam ga imao za doručak, diže strašno! leti2
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13030
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 17.12.2016. sub. 10:57    Naslov: Citiraj i odgovori

http://biovrt.com/povrce/lisnati-kelj-nero-di-toscana
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13030
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 30.7.2019. uto. 12:18    Naslov: Citiraj i odgovori

https://www.healwithfood.org/health-benefits/tuscan-black-kale-cavolo-nero.php

https://www.nutrition-and-you.com/kale.html

https://www.thespruceeats.com/tuscan-kale-recipes-2017624
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 13030
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 30.7.2019. uto. 12:19    Naslov: Citiraj i odgovori


Why I Love Kale
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Krstašice Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan