Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
pkristo
|
Postano: 28.3.2017. uto. 12:24 Naslov: |
|
|
Bravo. Brzo će ti se vratiti B12. Probaj barem jednom tjedno to. Meni je to bilo fino (iz sad već davnih dana kad sam jeo morske plodove). |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
|
Postano: 28.3.2017. uto. 16:20 Naslov: |
|
|
Luna je napisao/la: | Danas sam na rižotu od dagnji |
Gdje ih kupuješ?
Ja sam danas na riži sa kuhanim srdelama, zaliveno sa svinjskom masti.
Počeo sam jesti cijele srdele zbog jednostavnosti i kalcija, glavu i utrobu izvadim prije kuhanja.
Nakon ručka pola sata sunčanja, odmora i čitanja. |
|
[Vrh] |
|
|
Mango
|
|
[Vrh] |
|
|
Luna
|
Postano: 29.3.2017. sri. 19:07 Naslov: |
|
|
ogi je napisao/la: | Gdje ih kupuješ? |
Pa nigdje još zapravo. Kupila sam u SLO par komada konzerviranih dagnji za probu, jer nisam tako nešto vidjela u HR. |
|
[Vrh] |
|
|
Luna
|
Postano: 17.6.2017. sub. 08:30 Naslov: |
|
|
Ako će ikome zatrebati provjereno dobra suplementacija B12.
Na preporuku endokrinologice kupila sam B12 u formi methylcobalamina koji se može otapati u ustima. Forma i način uzimanja (apsorpcija kroz usta) su važne zbog dobre iskoristivosti vitamina. Navodno se pijenjem tablete, više od pola B12 uopće ne apsorbira. Zato je važno uzimati ili sprej u usta ili tablete za cuclanje.
Koristila sam: https://hr.iherb.com/pr/jarrow-formulas-methyl-b-12-lemon-flavor-1000-mcg-100-lozenges/129
U 3 mjeseca uzimanja tabl svakih 2-3 dana (bez posebnog uvođenja namirnica bogatih B12 u prehranu), razina B12 u krvi mi je porasla sa 337 na 552 (s nešto niže na preporučenu visinu).
Vitamin D mi je još uvijek ispod donje granice (72 od najniže 75), ali mi je u 3 mjeseca sa 38 skočio na 72, što mislim da je super rezultat. Uzimala sam ampule D-vitala i jela više ribe i orašastih plodova.
Btw, dr me slala na neku DNA analizu na Rebru i ispalo je da imam mutaciju nekog gena koja ometa pretvaranje neaktivne forme folne kiseline u aktivnu u tijelu. Nemam neki enzim koji to omogućuje, pa ću morati neko vrijeme piti aktivnu formu folne oralno. Navodno se situacija s tim enzimom može i popraviti, samo moram još istražiti kako. |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
|
Postano: 17.6.2017. sub. 22:17 Naslov: |
|
|
Luna je napisao/la: | Btw, dr me slala na neku DNA analizu na Rebru i ispalo je da imam mutaciju nekog gena koja ometa pretvaranje neaktivne forme folne kiseline u aktivnu u tijelu. Nemam neki enzim koji to omogućuje, pa ću morati neko vrijeme piti aktivnu formu folne oralno. Navodno se situacija s tim enzimom može i popraviti, samo moram još istražiti kako. |
Zanimljivo.
Kako to da su ti provjeravali D vitamin? Jel to pouzdano?
Jesu ti još što zanimljivo provjeravali?
Osjećaš se bolje sada? |
|
[Vrh] |
|
|
Luna
|
Postano: 18.6.2017. ned. 09:10 Naslov: |
|
|
ogi je napisao/la: | Kako to da su ti provjeravali D vitamin? Jel to pouzdano? |
Pouzdano je. Provjeravala sam ga dva puta. Iz krvi, na Rebru. Pretraga se zove: 25- OH (D vitamin). Neurologica me prije 2 godine slala zbog trnaca u rukama, sada endokrinologica zbog naglog dobivanja kg i umora. Oba puta je bio jako snižen, samo što sam sad konačno dobila adekvatnu suplementaciju. Prije sam pila neke Olevit D kapi koje su bile premala koncentracija.
ogi je napisao/la: | Jesu ti još što zanimljivo provjeravali? |
Definiraj zanimljivo Hrpu pretraga sam radila, ostalo je sve okej.
ogi je napisao/la: | Osjećaš se bolje sada? |
Imam nešto više energije nego prije. Vidim da nedostatak aktivne folne kiseline (kao i nedostatak D vitamina) također može uzrokovati umor, slabost i anksiozno-depresivne poremećaje, pa se nadam da će biti još bolje nakon toga. Budemo vidjeli. Vidim i da aktivne folne (B9) ima dosta u zelenom lisnatom kojeg stvarno jedem malo, pa ću i to podebljati. |
|
[Vrh] |
|
|
Luna
|
Postano: 18.6.2017. ned. 09:47 Naslov: |
|
|
E da, ak će netko ići na pretragu D vitamina ili B12. Na Rebru trenutno nemaju reagensa, pa sam sad zadnji put morala ići u Vinogradsku.
Vezano uz onu DNA analizu, imam i neku mutaciju (nasljedni gen) za sklonost stvaranja tromba u krvi (koji uzrokuje moždani/srčani udar). Za to se onda u starijoj dobi piju neke male količine Aspirina/Andola (da održavaju normalnu gustoću krvi). Budem se na sljedećoj kontroli još malo više o svemu tome raspitala. Trudim se ne surfat puno, jer me onda okine na hipohondriju |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
|
Postano: 18.6.2017. ned. 11:40 Naslov: |
|
|
Luna je napisao/la: | Za to se onda u starijoj dobi piju neke male količine Aspirina/Andola (da održavaju normalnu gustoću krvi). |
Mislim da je poanta tih lijekova u njihovim protuupalnim svojstvima.
Bolje je organizirati prehranu u tom smjeru i koristiti začine poput kurkume i ružmarina. |
|
[Vrh] |
|
|
Luna
|
Postano: 18.6.2017. ned. 12:52 Naslov: |
|
|
ogi je napisao/la: | Bolje je organizirati prehranu u tom smjeru i koristiti začine poput kurkume i ružmarina. |
Znam da oni potiču cirkulaciju, ali ne znam kakvi su u razrjeđivanju krvi.
Anyway, popričam s endokrinicom o svemu tome početkom srpnja. Super je ženska - stručna, prati nova istraživanja, detaljna, sve jasno objasni...pa ću je pitati o koracima za preventivu.
Ak slučajno budeš istraživao, to su mutacije MTHFR gena: C677 i A1298 |
|
[Vrh] |
|
|
ogi Site Admin
|
Postano: 18.6.2017. ned. 13:15 Naslov: |
|
|
Luna je napisao/la: | Znam da oni potiču cirkulaciju, ali ne znam kakvi su u razrjeđivanju krvi. |
Mislim da većina krvožilnih problema nastaje uslijed tihih kroničnih upala.
Ustvari masa problema, zato je mudro stišavati tu neželjenu vatru. |
|
[Vrh] |
|
|
|