Zemljani Zemljani
Zasadimo prvo ljubav
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Zamrzavanje voća i povrća

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Recepti
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10455
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 30.3.2013. sub. 02:10    Naslov: Zamrzavanje voća i povrća Citiraj i odgovori

Povrće sadrži mnogo vode (80-90%). Što je veći sadržaj vode, to je povrće osjetljivije na uvjete pohranjivanja.

U suhom okruženju povrće će brzo izgubiti svoju svježinu, a osvježiti ga možete brzim umakanjem u hladnu vodu. Ako ga želite čuvati u hladnjaku, spremite ga u ladicu za povrće s visokom količinom vlage.

Spremate li u hladnjak rajčicu i zelenu salatu, pohranite ih odvojeno u plastičnoj ili papirnatoj ambalaži jer rajčica (kao i jabuke) oslobađa plin eten (etilen), koji pospješuje zrenje i starenje, pa će salata, kao i krastavci, kopar, peršin te poriluk brzo požutjeti i izgubiti kakvoću.

Gotovo sve vrste povrća uspješno se zamrzavaju, osim onih koje sadrže veliki postotak vode (rajčica, zelena salata, rotkvica) jer pri zamrzavanju nastali led oštećuje tkivo.

Neke vrste sirovog povrća potrebno je prethodno kratko termički obraditi (blanširati) kako bi se što više očuvala kakvoća.

Pod blanširanjem se podrazumijeva kratko uranjanje u kipuću vodu ili izlaganje pari radi inaktiviranja enzima koji uzrokuju nepoželjne promjene u povrću (kao što je gubitak hranjivih tvari, mekšanje tkiva, gubitak boje, okusa i vitamina C), a čime se ujedno smanjuje broj mikroorganizama na površini povrća. Visoka tvrdoća vode upotrijebljene za blanširanje može uzrokovati otvrdnjavanje povrća (kao što je grašak).

vrijeme blanširanja računa se od trenutka kada povrće stavite u kipuću vodu
povrće blanširajte u zatvorenoj posudi
tvrdo povrće (mrkva, celer, peršin, koraba) kuhajte oko 4 minute, a mekše (mahune, bundeva) od 1 do 3 minute
nakon blanširanja povrće što brže ohladite, najbolje pod mlazom vode, ili ga uronite u lonac s hladnom vodom. Potom ga ocijedite i osušite

Pri pakiranju u vrećice za zamrzavanje iznimno je važno istisnuti zrak jer on uzrokuje gubitak okusa te isušivanje i nastanak "ozeblina".

Voće, kao i povrće, sadrži visoki postotak vode i osjetljive komponente arome, što otežava njegovo čuvanje. Sve voće može se čuvati u hladnjaku na temperaturi od oko +4°C, dok se banane i tropsko voće čuvaju u smočnici na temperaturi od oko +10°C.

Voće poput jabuka, krušaka i šljiva oslobađa plin eten (etilen) koji pospješuje zrenje, starenje te propadanje ostalog voća i povrća, pa ga u hladnjak treba spremiti u papirnatoj ili plastičnoj ambalaži.

Bez obzira na to o kojoj je vrsti voća riječ, ono uvijek mora biti svježe, neoštećeno i ne prezrelo.
Pri zamrzavanju voća poput borovnica, malina, kupina, višanja dobro ga je posuti šećerom kako bi se što više očuvala aroma.
Zamrznute bobice se uglavnom ne moraju odmrzavati prilikom pripreme hrane.

www.coolinarika.com/magazin/clanak/zamrzavanje-namirnica/
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10455
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 30.3.2013. sub. 02:17    Naslov: Citiraj i odgovori

Najviše me zanima zamrzavanje zelenjave, tu gore piše da zelena salata nije prikladna za zamrzavanje zbog visokog udjela vode

Što je sa zelenim kašastim sokovima?
Kako oni reagiraju na zamrzavanje? Jel netko probao?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10455
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 30.3.2013. sub. 02:20    Naslov: Citiraj i odgovori

5 zlatnih pravila

1. Zamrzavajte samo hladne namirnice i jela. Radije zamrznite više manjih plosnatih paketića, neko jedan veliki.

2. Vrećica s upakiranom namirnicom ne smije propuštati zrak. Istisnite ga ili isisajte iz vrećica, a potom ih dobro zatvorite. Poklopce koji ne prianjaju dobro obljepite ljepljivom trakom. Aluminijsku foliju čvrsto priljubite uz otvor posude.

3. Zapakirane namirnice prvo stavite na najhladnije mjesto u hladnjaku. Tako će se puno brže duboko zamrznuti.

4. Razmjestite ih u zamrzivač, ako je moguće, da se međusobno ne dodiruju. Nemojte ih stavljati na već duboko zamrznute pakete kako bi zrak brže cirkulirao i pospješio zamrzavanje. Paketiće s namirnicama možete poslagati jedan na drugi tek kad su potpuno duboko zamrznuti (oko 24 sata).

5. Donekle ili potpuno odmrznute pakete nemojte ponovo zamrzavati.


Povrće

Većinu povrća valja blanširati, a neko je moguće i propirjati.

Cikla – operite, skuhajte, ogulite. Veće narežite, manje ostavite cijele. Stavite u posudu i zamrznite. Rok trajanja: 6 mjeseci.

Grah – očistite grah iz mahuna i odvojite svako zrno koje nije besprijekorno. Blanširajte 5 minuta. Smrznite na poslužavniku. Rok trajanja: 12 mjeseci.

Buče – ogulite, očistite od koštica pa pripremite po želji narezane na kockice ili naribane. Rok trajanja: 12 mjeseci.

Cvjetača – odstranite listove, bijeli dio odijelite na manje „cvjetiće“. Blanširajte 3 minute. Rok trajanja: 12 mjeseci.

Blitva – odijelite listove, svaki dobro operite i odaberite samo potpuno zdrave. Blanširajte 2-3 minute. Rok trajanja:10 -12 mjeseci.

Gljive – operite ih u više voda, odrežite stapke. Blanširajte 2 minute. Smrznite rasute na pladnju i onda smrznute spakirajte u vrećice. Rok trajanja:3 mjeseca.

Grašak – izvadite bobice iz mahuna, blanširajte ih 1 minutu i zamrznite. Rok trajanja: 12 mjeseci.

Kelj – svaki list dobro operite, odaberite samo one čvrste i zdrave. Blanširajte 3 minute. Rok trajanja: 9 mjeseci.

Korabica – ogulite, pa mlade koje ćete puniti ostavite cijelima, a ostale narežite ili naribajte na deblje rezance za varivo. Blanširajte 3 minute cijele, 2 minute narezane. Rok trajanja: 12 mjeseci.

Kukuruz – očistite klipove kukuruza i blanširajte 3 minute. Klipove stavte u vrećice i zamrznite.

Mahune – očistite, blanširajte 2 minute, stavite u vrećice. Rok trajanja: 12 mjeseci.

Mrkva – dobro ih očistite ili ogulite. Krupnije narežite i blanširajte 2 minute. Rok trajanja: 12 mjeseci.


Voće

Voće se može zamrzavati na više načina.

Sirovo bez dodataka – sitno voće koje mora biti besprijekorno.
Zamrzavanje sa šećerom – bolje za krupnije voće
Zamrzavanje u sirupu – prigodno za sve vrste voća. Sirup pripremite ovako: 1 litru vode prokuhajte sa 40 do 50 dag šećera; neka vrije nekoliko minuta. U potpuno ohlađen sirup dodajte sok od 1 limuna i prelijte sirup preko voća (mora potpuno prekriti voće)
Zamrzavanje sokova – najprikladnije za vrlo sočno voće.
Kompoti – izvrsno se zamrzavaju, zašećerite ih prema ukusu, a kuhajte samo dvije trećine uobičajenog vremena. Potom ulijte u duguljastu posudu obloženu alu-folijom. Dobit ćete smrznutu „ciglu“ koju stavite u plastičnu vrećicu. Tako je veoma praktično za spremanje.



Breskve i nektarine – tvrde voćke ogulite, očistite od koštice i blanširajte 20 sekundi. Smrznite ušećerene ili, bolje, u sirupu. Mekane smrznite sirove, bez dodataka. Rok trajanja: 7-8 mjeseci.

Kupine, maline, jagode, borovnice... – vrlo zrele, ali zdrave smrznite bez dodataka ili sa šećerom. Može ih se smrznuti i kao kašu ili sok. Rok trajanja: 8-10 mjeseci.

Jabuke – ogulite, očistite, narežite na kriške, blanširajte u slatkom sirupu 3 minute. Od mekših napravite kompot ili kašu. Sirove možete i naribati, pa će vam poslužiti kao nadjev za pite ili savijače. Rok trajanja: 8-10 mjeseci.

Marelice – zrele, ali zdrave voćke očistite i blanširajte 15 sekundi. Zamrznite ih u šećeru, ili bolje u sirupu. Vrlo zrele zamrznite kao kompot ili kašu. Rok trajanja: 7-8 mjeseci.

Trešnje i višnje – očistite oh od peteljki i operite pa smrznite bez dodataka, sa šećerom, u sirupu ili kao kompot. Rok trajanja: 7-9 mjeseci.

Šljive – Operite ih. Za knedle ih zamrznite sa ili bez koštica, bez dodataka. Za druge namjene izvadite koštice, pa smrznite bez dodataka, sa šećerom, ili sa sirupom. Može ih se smrznuti i kao kompot ili voćnu kašu. Rok trajanja: 8 mjeseci.

http://zena.hr/clanak/uradi_sama/pripremite_se_za_zimu_zlatna_pravila_zamrzavanja/3729
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4196

PostPostano: 30.3.2013. sub. 14:08    Naslov: Citiraj i odgovori

Ja npr. grahorice (grah, grašak) i tikvice uopće ne blanširam - samo ih zapakiram i u škrinju. Tikvice prethodno narežem na ploškice, zajedno s korom.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10455
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 17.4.2015. pet. 21:10    Naslov: Citiraj i odgovori

Ove godine sam posijao puno blitve, planiram eksperimentirati sa zamrzavanjem zelenjave...

http://www.coolinarika.com/clanak/tehnologija-zamrzavanja-povrca/
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10455
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 17.4.2015. pet. 21:21    Naslov: Citiraj i odgovori

Citat:
- Većina sirove hrane može se smrzavati, čak i suho voće. No jela od krumpira, špinata i blitve ne bi se trebala čuvati u zamrzivaču jer se podgrijavanjem stvaraju toksini. Zamrznuti možete sjeckani špinat, ali prethodno ga nemojte blanširati - kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat


Eto, sad ti znaj, svi drugi savjetuju da se špinat isto blanšira prije zamrzavanja...

http://www.24sata.hr/kuhanje/trikovi-za-zamrzavanje-hrane-krumpir-i-salata-ne-idu-na-led-356405
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10455
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 15.1.2017. ned. 15:07    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.24sata.hr/lifestyle/smrznuto-voce-i-povrce-sadrzi-vise-vitamina-nego-ono-svjeze-335872

http://planb.hr/tajna-smrznutog-povrca-i-voca/

http://recipeci.com/savjeti/namirnice/povrce/
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10455
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 28.1.2017. sub. 11:29    Naslov: Citiraj i odgovori

[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Recepti Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan