Zemljani Zemljani
Zasadimo prvo ljubav
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Kopriva
Prethodna  1, 2
 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Ostalo povrće
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10640
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 9.4.2015. čet. 11:46    Naslov: Citiraj i odgovori

Usprkos svojim brojnim prednostima, kopriva još nažalost nije često na našem jelovniku. Ova jeftina i dostupna biljka latinskog naziva urtica dioica, prepuna je sastojaka koji su odlični za zdravlje.

Kopriva je sjajna za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Zbog toga koprivu mnogi preporučuju kao dio proljetnog čišćenja organizma.

Kopriva je prava riznica vitamina i minerala: sadrži puno bjelančevina, ugljikohidrata, masti, a od minerala kalcij, fosfor, željezo, magnezij, vitamine C, A, B2, B5, K, karoten, pantonensku kiselinu, lecitin, tanin i bogatiji je izvor vitamina C i A od većine kultiviranih biljaka.

Ova samonikla biljka poznata je i kao lijek protiv slabokrvnosti, a odlično je i borbi protiv opadanja kose, pomaže i kod reumatizma, bolesti zglobova, čira na želucu, nervoze, nesanice i dr.

Treba znati da se u proljeće skupljaju lišće i vršci, od proljeća do jeseni korijenje, a sjeme se prikuplja samo u kolovozu. Cijela se biljka pak bere u kolovozu. Sušeni listovi koriste kao začin ili za pripremu ljekovitog čaja. Cvjetovi su vrlo aromatični i također su za jelo, a sjeme ima aromu koštuničavog voća.

Iako je najpoznatiji čaj od koprive, ova iznimno zdrava i hranjiva biljka može se pripremati na bezbroj načina. Najčešće se koristi kao zamjena za špinat pa se može pripremati kao juha, različita variva, u štrudlama sa sirom, pitama, omletima, kao punjenje za tjesteninu…

Berite je u rukavicama ili režite škarama na skrovitim mjestima daleko od prometnica. Bitno je rezati mlade izdanke što bliže vrhu, a prilikom pripreme mlade listove skuhajte, a vodu u kojoj su se kuhali bacite.

http://www.antenazadar.hr/clanak/2015/04/koprivu-zanemarujemo-a-cudotvorna-je-za-zdravlje/
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10640
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 26.9.2015. sub. 22:46    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.herballegacy.com/Vance_Medicinal.html
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10640
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 28.9.2015. pon. 14:21    Naslov: Citiraj i odgovori

Mnogi navode da kopriva ne sadrži oksalnu kiselinu ali:
Citat:

Concentration of toxins in the fluid of the stinging hairs of U. thunbergiana[7] Toxin Concentration
Histamine 0.53%
Tartaric acid 1.44%
Oxalic acid 0.12%
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10640
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 28.9.2015. pon. 14:38    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.nettlesforhealth.com/

http://www.botanical-online.com/nettle_toxicity.htm
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10640
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 16.12.2015. sri. 13:40    Naslov: Citiraj i odgovori

Kopriva se koristi za njegovanje biljaka, što uključuje vrt, voćnjak, povrtnjak. Njeguje se i liječi nadzemni dio biljke, zatim tlo i jako bitan podzemni odnosno korijen.
Kopriva u kuhinji

Kopriva je jako hranjiva biljka. Izvrsna je u varivima, juhama, salatama i raznim kombinacijama jela.
Kopriva je puna željeza i vitamina

Koprivi se moramo pokloniti jer je jako ljekovita biljka koja sadrži velike količine vitamina (osobito A, C, B2), mineralne soli, biljne hormone i enzim sekretin te je zato odlična za proljetne i jesenske kure čišćenja. Njome se, zbog obilja željeza, otklanja stanje potištenosti i osjećaj umora, ali i pridonosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca što olakšava opskrbu tijela kisikom i otklanja slabokrvnost. Kopriva blago pospješuje rad gušterače i izlučivanje inzulina pa tako smanjuje šećer u krvi, dobra je kod tegoba respiratornog sustava (smiruje kašalj, blagotvorno djeluje na iskašljavanje, bronhitis i prehladu), potiče cirkulaciju krvi ( poželjna je kod arterioskleroze, tegoba s venama, hemeroidima). Nadalje čisti krv, njezin čaj smiruje upale kože i sluznice ( sluznica želuca, sluznica crijeva, kožne upalne bolesti, infekcije, ekcemi i osipi), pospješuje rad bubrega (to već svi znamo), pomaže kod vrtoglavica i slabosti, izlučuje vodu i mokraću iz tijela, pomaže kod urinarnih infekcija, općenito jako povoljno djeluje na cjelokupni imunitet tijela (bilo da je riječ o virusnim, bakterijskim, gljivičnim ili alergološkim poremećajima). Kopriva općenito popravlja krvnu sliku i tako regenerira organe do kojih dolazi ta „nova”,”svježa” krv, djeluje i na genitalne organe a posebno je poznata njena upotreba kod tegoba s prostatom. Donekle će pomoći i kod pretjeranih krvarenja.

Ne čekajte dugo već u proljeće kada niču tek mladi izbojci kopriva koji su najbogatiji udjelom C vitamina, otiđite u prirodu ubrati prve mlade listove.

Snaga tek izniklog mladog bilja koje je tijekom zime grijala utroba zemlje, moćni je eliksir zdravlja koji, uziman i stavljan u redovite obroke poput juha ili variva, može ojačati imunitet, popraviti opće stanje malaksalosti i utjecati na krvnu sliku, te na vaš ten, sjaj kože i kose.
Čaj od koprive

U proljeće je poželjno, nakon zimskog mirovanja, provesti čišćenje organizma. Najjednostavnije je to učiniti s čajem koji je koristan kod kožnih bolesti, bubuljica i akni, a preporučuje se i kod pojave afti i upale desni. Zbog visokog udjela kalija, čaj djeluje diuretski, zbog čega se koristi u liječenju upale mokraćnih puteva.

Čaj se sprema od sušenih listova i koristan je za zdravlje cijelog organizma.

Čaj za jačanje imuniteta (kod prehlada, hunjavice, gripe…)
2 čajne žličice suhoga lista prelijete s 2 do 3 dcl vruće vode. Čaj pustiti da odstoji 5-10 minuta i zatim ga ocijeđenog piti. Ako postoje kakve plućne tegobe dodati u čaj žličicu meda.

Čaj za sjaj kose, jačanje vlasišta i protiv peruti
3-4 žlice suhoga lista preliti litrom i pol vode (možete napraviti i mješavinu sačinjenu od 3 žlice suhog lista i 1 žlice korijena koprive). Ostaviti čaj da odstoji oko 15 min, a zatim ga procijediti. Kada je ohlađen ili mlak, lagano ga umasirajte u vlasište i potom dobro isperite.

NUSPOJAVE: Kopriva se ne preporučuje srčanim bolesnicima i osobama s oštećenim bubrezima. Uzimana u većim dozama, može izazvati probavne tegobe i crvenilo kože. Pri duljoj uporabi kopriva utječe na gubitak kalija u tijelu, što možete nadoknaditi prehranom bogatom kalijem.

Biljno gnojivo od koprive: 1 kg svježe ili 300 g suhe biljke preliti s 10 litara kipuće vode, ostaviti par dana kroz koje će pripravak provrijeti. Snažno smrdi, ali je vrlo djelotvorno. Može se u njega dodati i gavez, preslicu i dr biljke. Postoje različite varijante ovog pripravka ali gdje god je koprive od davnina se koristi neka od inačica ovog recepta. U nekim krajevima se odvoji tekući dio od taloga, negdje se samo nadodaje nova kopriva i nova voda ali svagdje se posebna pažnja posvećuje razrjeđivanju. Prejako gnojivo ( makar bilo i biljno) može spaliti biljke. Osnovno razrjeđivanje (za zalijevanje zemlje/po zemlji) je 1 l tekućeg gnojiva razrijeđena s 10 l vode, ako se razrijedi 1 l gnojiva sa 50 l vode time se dobiva gnojivo koje možemo prskati po listovima. Ako uzmemo tekućinu tek pristavljenog pripravka unutar 24 h ( od kada smo potopili svježu /suhu koprivu sa vodom) dobivamo prirodni insekticid. Njime treba više puta u toku dana špricati napadnute biljke.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10640
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 9.4.2016. sub. 15:26    Naslov: Citiraj i odgovori

Sezona je kopriva, svaki dan radimo zelene juhe, ne propustite! palac
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
jagodica bobica



Pridružen/a: 09. 01. 2014.
Postovi: 416

PostPostano: 9.4.2016. sub. 16:27    Naslov: Citiraj i odgovori

Molim recept Smile
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10640
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 9.4.2016. sub. 16:38    Naslov: Citiraj i odgovori

Nema recepta, svaki puta radimo drugačije.
Možeš dodati krumpir i/ili neko drugo povrće, vrhnje ili neku drugu masnoću...
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
jagodica bobica



Pridružen/a: 09. 01. 2014.
Postovi: 416

PostPostano: 9.4.2016. sub. 16:49    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.coolinarika.com/recept/juha-od-koprive-i-krumpira/ www.coolinarika.com/recept/krem-juha-od-koprive/
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Luna



Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 4198

PostPostano: 10.4.2016. ned. 16:14    Naslov: Citiraj i odgovori

ogi je napisao/la:
Sezona je kopriva, svaki dan radimo zelene juhe, ne propustite! palac

Gdje je nabavljaš?
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10640
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 10.4.2016. ned. 16:43    Naslov: Citiraj i odgovori

Berem ju na sada zapuštenom imanju vlasnika klijeti koju sam kupio krajem prošle godine.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
jagodica bobica



Pridružen/a: 09. 01. 2014.
Postovi: 416

PostPostano: 15.5.2016. ned. 19:40    Naslov: Citiraj i odgovori

http://nourishedkitchen.com/stinging-nettle-recipe-benefits/
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 10640
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 18.1.2017. sri. 11:54    Naslov: Citiraj i odgovori

http://skipthepie.org/ethnic-foods/stinging-nettles-blanched-northern-plains-indians/
https://www.rausch.ch/eu/the-power-of-herbs/nettle.html
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Ostalo povrće Vremenska zona: GMT + 02:00.
Prethodna  1, 2
Stranica 2 / 2.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan