Ogijeva prehrana

Znanost, osobna iskustva i životne mudrosti
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Mango je napisao/la:I pogledaj kako je ovaj forum prije jedno 7-8godina bio prepun mladih,novih veganskih sirovojedača...Već godinama niko od njih ne piše više ništa,a oni koji su pisali doživjeli su slom i prestanak.
Doživjeli smo slom, ali više psihički :D
Posvađali se svi međusobno...

Meni je još zanimljivije to što danas više nisu vegani ljudi koji su godinama bili u prvim redovima Prijatelja Životinja.
Mango

Post Postao/la Mango »

ogi je napisao/la:
Moj tipičan tanjur ove godine:
- kuhana ovčetina, riba, patka... 100g = 33g proteina = 230kal
- heljda, kvinoja, kukuruz, proso... 50-100g suhe (ovisno o potrošnji) = 35-70g UH = 170-340kal
- ovčji loj (ovisno o masnoći mesa i potrošnji) = 10-30g = 90-270kal
- kuhana i svježa zelenjava, sezonsko povrće, luk, češnjak... = zanemarive kalorije
- voće i sjemenke sada jedem u kalorijski nevažnim količinama

Ukupno: 500-840kal x 3 obroka = 1500-2500kal dnevno
Evo, matematički je i ovo na knap :? ali barem mogu objasniti što jedem.
Više mesa i škroba po obroku ne želim, znači ostaje mi samo masnoća.
100g ovčjeg loja ima 900kal
Za razliku od svinjske masti, puno je tvrđi na sobnoj temperaturi, valjda ima više zasićenih masnoća.
Ugl. nisam primijetio da mi srce više šteka od kada jedem ovčetinu i loj, upravo suprotno :)
Ovako mi se čini prilično neobilan obrok.Ja pojedem oko 200-300grama mesa po obroku ili 5kuhanih jaja,uz to uvijek ide riža,tjestenina,grašak,vadim 2-3puta u tanjur.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

I tako 3x dnevno?
Mango

Post Postao/la Mango »

ogi je napisao/la:I tako 3x dnevno?
Ne svaki put.Otprilike bi rekao da mi 0.5kg jetrice sa srcima ili 400-450g lignji traje 1dan.0.5kg neočišćenih pastrvi(2komada) pojedem sa rižom ili kruhom u jednom obroku.Obično ujutro nemam baš apetita pa pojedem ipak puno manje,popodne i navečer apetit se pojača pa su obroci jači,često ujutro i završi brzinskom cut pizzom bez mesa,ponekad i nejedem meso kad radim kombinaciju umaka od paradajza sa češnjakom i crvenim lukom i tjesteninom.Kad radim varivo pakiranje kobasica ima 340g to miješam sa grahom ili graškom(oko 900g-1kg) i to pojedem sa vrlo malo kruha u otprilike 3obroka,tj. traje oko 1dan.U tipičnom popodnevnom ili večernjem obroku to je oko 200-300 gmesa po obroku.Ali prosjek uzeći u obziri jutarnji nedostatak apetita i bezmesne obroke je ipak oko 150g po obroku.
Prehrana mi nije naročito disciplinirana i kvalitetna,ali volim da uživam u hrani pa se ponekad i prežderavam,mada zasada nemam problem težine.
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Znači u prosjeku oko 50% više, to nije neka velika razlika.
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

ogi je napisao/la:Ukupno: 500-840kal x 3 obroka = 1500-2500kal dnevno
Zašto jedeš tako malo? :shock:
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Mango je napisao/la:Na ovom forumu se ne brišu profili ako je neko imo loših iskustva sa veganstvom,kao na masu drugih vegan foruma.
Od kuda ti to? Mislim da ima puno toga nevidljivog u podzemlju :smijeh2:
Mango je napisao/la:I pogledaj kako je ovaj forum prije jedno 7-8godina bio prepun mladih,novih veganskih sirovojedača.Tvrdili su neki da su tako popravili vid,da imaju snage,samo što nepolete.Već godinama niko od njih ne piše više ništa,a oni koji su pisali doživjeli su slom i prestanak.
Ovo sa snagom i poletom je definitivna istina. Nikad nisam osjećala veću snagu, više energije i bolju mirnoću uma nego onda kada sam bila na sirovom. Problem je u tome što sirovojelstvo smatram neprikladnim za duže staze. Kao short term detox je i više nego odličan, ali meni su se nažalost nakon više od 5mjeseci kontinuuma redovito događali izostanci menstruacije i gubljenje kose. Možda nisam dobro izbalansirala :D
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Luna je napisao/la:
ogi je napisao/la:Ukupno: 500-840kal x 3 obroka = 1500-2500kal dnevno
Zašto jedeš tako malo? :shock:
Moj tipičan tanjur ove godine:
- kuhana ovčetina, riba, patka... 100g = 33g proteina = 230kal
- heljda, kvinoja, kukuruz, proso... 50-100g suhe (ovisno o potrošnji) = 35-70g UH = 170-340kal
- ovčji loj (ovisno o masnoći mesa i potrošnji) = 10-30g = 90-270kal

Koliko bi trebao jesti mesa po obroku? 200, 300g?
Škroba? 200, 300g?
Masnoće? 50, 100g?
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Luna je napisao/la:
Mango je napisao/la:Na ovom forumu se ne brišu profili ako je neko imo loših iskustva sa veganstvom,kao na masu drugih vegan foruma.
Od kuda ti to? Mislim da ima puno toga nevidljivog u podzemlju :smijeh2:
Sada će si čovjek misliti tko zna što :D
Radi se o općoj svađi i lošoj atmosferi koja je nastala davno prije između vegana, u jednom trenutku sam očistio forum na način da sam te dijelove foruma prebacio u nevidljivi dio koji još uvijek nisam obrisao.
Vjerojatno nam je svima po malo falilo B12 pa smo bili nervozni :D
Luna je napisao/la:
Mango je napisao/la:I pogledaj kako je ovaj forum prije jedno 7-8godina bio prepun mladih,novih veganskih sirovojedača.Tvrdili su neki da su tako popravili vid,da imaju snage,samo što nepolete.Već godinama niko od njih ne piše više ništa,a oni koji su pisali doživjeli su slom i prestanak.
Ovo sa snagom i poletom je definitivna istina. Nikad nisam osjećala veću snagu, više energije i bolju mirnoću uma nego onda kada sam bila na sirovom. Problem je u tome što sirovojelstvo smatram neprikladnim za duže staze. Kao short term detox je i više nego odličan, ali meni su se nažalost nakon više od 5mjeseci kontinuuma redovito događali izostanci menstruacije i gubljenje kose. Možda nisam dobro izbalansirala :D
Veganska sirovojelska prehrana nije prikladna ni za jedan dan! :D
Od čega ćeš dobiti 2-3000kal dnevno? Od voćnog šećera? Od masnoće sjemenki?
Voćni šećer radi ogromne oscilacije glukoze u krvi što je vrlo neugodno, time se opterećuje gušterača i nadbubrežne žlijezde, stalno si gladan i misliš na jelo. Fruktozni dio opterećuje jetru.
Masne sjemenke su krcate višestruko nezasićenim masnoćama koje lako oksidiraju i u većim količinama su loše za organizam. Većina je bogata omegom6 koja je proupalna, ono malo bogatih omegom3 su laksativ.
jagodica bobica

Post Postao/la jagodica bobica »

Mnogi kada vide koliko ja jedem isto se ''križaju'',,jedem isto malo. Nije važno koliko,već što i kako unosimo u organizam :) Krvna slika mi je i više nego odlična,,,nemam problema sa ničim.Da slušam druge,pitanje kak bi mi bilo,ovako sama za sebe najbolje znam.,,, istina malo sam pretjerala sa makovnjačom prek blagdana,,,no svakodnevne šetnjice od nekoliko km,,vratile me nazad u normalu ;) ,,Tak da,,Ogi ne daj se,,drago mi je da si našao napokon ono kaj ti i kak odgovara. Bitno je da se ti dobro osjećaš :)
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

jagodica bobica je napisao/la:Nije važno koliko,već što i kako unosimo u organizam :) Krvna slika mi je i više nego odlična
Odlična krvna slika "ne znači ništa", meni je bila odlična kada sam umirao.
Naravno da je važno koliko unosimo, premalo ili previše kalorija ili bilo kojih nutrijenta će dugoročno stvoriti probleme.
Sa ovime "kako" se slažem, počevši od kuhanja, blagoslova i zahvale Bogu za hranu, mira za vrijeme i nakon obroka...
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Odlučio sam rasteretiti energetske obroke (škrob+meso) sa manje povrća jer mi ispada preveliki volumen.
To znači, ako želim veću količinu kuhane ili sirove zelenjave, ubaciti ću dodatni obrok zelenjave i masnoće.
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

ogi je napisao/la:Koliko bi trebao jesti mesa po obroku? 200, 300g?
Škroba? 200, 300g?
Masnoće? 50, 100g?
Po (mojoj) slobodnoj procijeni, tebi bi trebalo barem oko 1800 kcal da samo ležiš u krevetu i ne radiš ništa (bazalni metabolizam). Ako tome pridodaš i ostale aktivnosti koje radiš, a (po mom slobodnom mišljenju :D) dosta njih spada u kategoriju težih tjelesnih aktivnosti (kopanje, vožnja bajka, šerafljenje, nošenje tereta, hodanje, planinarenje...), trebalo bi ti barem (na to bazalno) još 1000 kcal da nisi u deficitu. Sad koliko točno - to možeš bolje izračunati sam, obzirom na aktivnosti i ciljeve.
Zato sam reagirala na tvoj unos kcal. Čini mi se da je premalen.
Mislim - 1500 kcal - halo? :D Toliko unose curice od 60-tak i manje kg kada žele smršaviti.
Vjerujem da si već surfao BMR i TDEE. Ako slučajno nisi, osnovno: http://www.dijeta.net/BMR-TDEE.htm
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Znam da je 1500kal za curice, reci koliko čega:

Mesa po obroku? 200, 300g?
Škroba? 200, 300g?
Masnoće? 50, 100g?
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

ogi je napisao/la:Veganska sirovojelska prehrana nije prikladna ni za jedan dan! :D
Kako ne? A post? :plazi:
Odgovori