pkristo je napisao/la:Mango je napisao/la:Vidio sam da nejedeš puno brzoizgarajućih ugljikohidrata i neuonosiš puno fruktoze,tako da generalno da uz sir i dalje jedeš ribu i dagnje(to neznam jesi presto?) neizgleda mi ta prehrana loša.
Ribu sam jeo do 01.06.2016. Otprilike jednom mjesečno 50 g. Tek toliko, reda radi. Dagnje (najbolji izvor b12) sam zadnji put jeo prije više godina. Recimo 3-4. Ja sam htio, jer znam za b12, ali mama ne voli pa sam to samo jednom jeo u ovih 11 godina koliko sam u HR. U USA (7 godina prije ovih 11) nisam niti jednom kupio sir. Pojeo bih ga na zabavama (party) jer nije bilo drugih vegetarijanskih opcija. Ne mogu skužiti po čemu si zaključio da sam vegan. Nisam. No sviđa mi se ta ideja jer nemam ni ogromne očnjake ni kandže ni instinkt za zarivanjem očnjaka u nečiji vrat kako bih se nahranio. Jednostavno sam rođen bez tog poriva. Čudno, ali je tako. A pokušavam živjeti u skladu sa svojim porivima. Jaja jedem jednom godišnje, za Uskrs, jer je to kod nas običaj. Nemam potrebu deklarirati se kao bilo što. Samo slušam porive. I pokušavam živjeti u skladu s prirodom i Bogom. Neobično mi je kad mi netko kaže da nema snagu otkad ne jede meso. Ja sam uvijek na ruku bio jači od mojih kolega mesojeda, a bili su puno krupniji od mene. Puno, puno. A i veličina ti daje snagu. Čovjek od 100 kg je jači od onog od 55 kg bez obzira što su na istoj prehrani. Moje iskustvo. Nedavno su istraživali navike gladijatora u današnjoj Turskoj. Radi se o tajnoj ishrani koja daje snagu. Grahorice i suho voće. Šokantno, posebno za nas balkance, jer samo "meso daje snagu". Ali nije tako. Gorila i medvjed su uglavnom vegetarijanci, a tri puta su jači od čovjeka iste snage. Tako da se ne radi o tome. Problem kod tvoje (i Ogijeve) ishrane ne leži u biljkama. Ni u mesu. Slažem se da je teže hraniti se cjelovito na biljnoj ishrani, ali to ne znači da se ne isplati. Vas dvojica ste postali advokati mesne industrije. Ne treba im bolja reklama. No to ne znači da ste u pravu.

Ali sve je to super. Evolucija misli nikad ne prestaje. Samo što to, barem kod Ogija, liči najviše na klackalicu.

Nakon ovog posta neznam što da mislim,jer u kratkom roku pročitao sam skoro kompletni forum.I vidim neke kontradiktornosti.Na temi
viewtopic.php?t=1790&highlight=dagnje
izjavlješ na pitanje gdje ih kupuješ citiram te:
"Gdje kupujem dagnje? Ima ih u svakoj ribarnici. Konzum obično jer mi je najbliži. Imaš i u škrinjama jer ih Ledo pakira."
Iz ovog posta nebi baš zaključio da si ih jeo jednom u 11godina koliko si u Hrvatskoj kako sada veliš.A post je od 27.8.2015. i izražavaš se u prezentu,tj. nema govora o prestanku kojeg tek sada spominješ.
Onda sam pročitao
viewtopic.php?t=1625&start=45&sid=cf97e ... abf7cb4f94
citiram te:"U USA ne (a trčao sam ulktramaratone tamo), ali ovdje jedem vrlo malo ribe zbog mame - podijelimo jednu pastrvu ili jedan odrezak lososa jednom tjedno."
Dok u novom postu jednom tjedno postaje jednom mjesečno i pola pastrve koja ima cca 100g postaje 50g.
Sori,ali nakon više kontradiktornih postova opet mi nije jasno što jedeš?
Nebi htio puno van teme,al ako su biljni plodovi formula za snagu neovisno o probavnom traktu,onda ih davaj lavu pa češ vidjet da će se sa vremenom isušit i krepat.Znam da je ranije bila polemika da li je ljudski probavni trakt sličniji volu ili lavu,mislim da je čovjek po prirodi svejed,a probavni trakt mu je ipak sličniji lavu.I svoj optimum čovjek postiže hraneći se raznovrsno.
Ipak frende dolaziš polako u godine kad će apsorbcija nekih minerala i vitamina bit lošija,tako da ti savjetujem ipak da tamaniš školjke,sir,jaja,ribu,ako se već zgražavaš ovce i kopnenih životinja.Mlad organizam najčešće podnosi svakakve nedostatke u prehrani jer posjeduje jaku moć apsorbcije,problemi najčešće dođu kasnije.
Čovjek nema razvijene očnjake,ali svejedno da mu se prehrana svodi samo na biljnu hranu izumro bi bez b12.