Zemljani Zemljani
Zasadimo prvo ljubav
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Sumpor

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Nutrijenti
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11024
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 9.12.2016. pet. 12:18    Naslov: Sumpor Citiraj i odgovori



http://www.marksdailyapple.com/why-you-should-eat-sulfur-rich-vegetables/

Piše: Barbara Kovačević

Kako bi stanice u tijelu mogle postići i održavati zaista vitalno zdravlje, njima je potrebno mnogo kisika. No, većina ljudi jede hranu koja je lišena osnovnih prehrambenih elemenata koji pružaju taj kisik i olakšavaju njegovo kretanje po cijelom tijelu. Ovdje u priču ulazi sumpor kao spoj koji je apsolutno nužan za dobro zdravlje.

Riječ je o mineralu koji je, nakon kalcija i fosfora, najzastupljeniji u našem tijelu. Prije primjene današnjih kemijskih gnojiva, poljoprivrednici su pri gnojenju usjeva upotrebljavali stajski gnoj koji bi tlo obogatio visokim razinama sumpora. Ali današnje metode uzgoja su gotovo u potpunosti eliminirale sumpor iz tla, a samim time i iz hrane. A ono malo što ga ostane vrlo često biva eliminirano kroz obradu, hlađenje, dehidraciju i kuhanje.

Sumpor se javlja u dva oblika: kao dimetil sulfoksid (DMSO), koji je nusproizvod u proizvodnji papira i kao metilsulfonilmetan (MSM) koji je organski oblik sumpora i prirodno se pojavljuje u nekim biljkama, voću i povrću. Obje su vrste važne za naše tijelo iako se njihova važnost podcjenjuje, a postoji i velika mogućnost da ih ne unosimo u dovoljnoj količini. MSM je nusproizvod algi koji u procesu ispari u oblake i kasnije se u obliku padalina vraća na zemlju te postaje hrana i važan hranjivi izvor za nas. Njegova niska razina u tijelu uzrokuje zdravstvene tegobe kao što su umor, depresija, visoka osjetljivost na fizički i psihički stres te degenerativne bolesti. Njegova sposobnost neutraliziranja upala je bilo jedno od najvećih otkrića na području zdravlja jer on razbija plak u arterijama što je povezano s kroničnom upalom, a time igra važnu ulogu u prevenciji srčanih bolesti.

Oko polovica sumpora u tijelu se nalazi u mišićima, koži i kostima, no on igra važnu ulogu u mnogim tjelesnim sustavima. Sumporove veze su potrebne proteinima kako bi oni mogli održati svoj oblik dok te veze određuju njihovu biološku aktivnost. Primjerice, kosa i nokti se sastoje od proteina zvanog keratin koji je bogat sumporom dok vezivno tkivo i hrskavica sadrže proteine koji imaju fleksibilne sumporove veze i strukturi pružaju fleksibilnost. Fleksibilna tkiva u tijelu imaju tendenciju da tijekom godina gube elastičnost što dovodi do boranja kože, ukočenosti mišića i bolnih zglobova.

Sumpor je, uz navedeno, potreban i za održavanje pravilne strukture i biološke aktivnosti enzima jer oni, ukoliko se u tijelu ne nalazi dovoljna količina sumpora, ne mogu funkcionirati ispravno što može dovest do niza zdravstvenih problema. On igra važnu ulogu u transportnom sustavu elektrona kao dio proteina željeza/sumpora u mitohondrijima koji su tvornice energije naših stanica te u pretvorbi vitamina B1 (tiamina) i biotina koji uz njegovu pomoć ugljikohidrate pretvaraju u energiju.

Sumpor pomaže pri sintezi važnih metaboličkih posrednika kao što je glutation (GSH), jedan od tjelesnih najvažnijih antioksidansa. Niže razine GSH-a su povezane s degenerativnim bolestima, slabljenjem imuniteta i nakupljanjem toksina. Interni trijažni sustav tijela obični štedi mozak kao najkritičniji organ u tijelu , no u slučajevima niskih doza aminokiselina koje sadrže sumpor, mozak iscrpljuje svoje zalihe GSH kako bi održao razinu cisteina čime se smanjuje sposobnost moždane obrane antioksidansima i ubrzavaju degenerativni procesi.

Sulfatiranje je kritičan put u detoksikaciji jetre što je osobito važno pri detoksikaciji farmaceutskih lijekova. Postupak sulfatiranja detoksikacije lišava tijelo aminokiselina koje sadrže sumpor pa je osobama koje uzimaju farmaceutske lijekove potrebno više sumpora. Nadalje, on je važan i pri održavanju ispravnog funkcioniranja inzulina jer se molekule inzulina sastoje od dva lanca aminokiselina koji su međusobno vezani sumporovim mostovima bez kojih inzulin ne bi mogao pravilno vršiti svoju biološku aktivnost.

Od 20 aminokiselina koje se inače nalaze u hrani, samo dvije sadrže sumpor, a to su metionin i cistein. Metionin tijelo ne može samo sintetizirati i potrebno ga je unositi kroz prehranu dok cistein tijelo sintetizira, no zahtjeva stalan dotok prehrambenog sumpora. No, niti jedna od njih se ne pohranjuje u tijelu nego se dnevni višak izlučuje putem urina ili pohranjuje u obliku GSH-a (koji se sastoji od tri aminokiseline: cisteina, glutamata i glicina) koji je tjelesni najmoćniji antioksidans.

Najbolji izvori sumpora u hrani su luk, češnjak, poriluk i vlasac kao i svo križonosno povrće jer ono sadrži izotiocijanate koji su snažni borci protiv karcinoma, a ono uključuje brokulu, cvjetaču, kupus, prokulice, rotkvice, potočarke i kelj. U jednom smo prethodnom tekstu pisali o malom crvenom čudu zvanom rotkvica pa više o njezinom djelovanju i djelovanju sumpora možete pročitati ovdje. Životinjske namirnice bogate ovim elementom uključuju organska jaja, ribu i govedinu hranjenu travom (nedenaturirani protein sirutke iz ovakvog mesa je najbogatiji izvor aminokiselina koje sadrže sumpor).
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Nutrijenti Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan