Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
muki

Pridružen/a: 17. 10. 2007. Postovi: 372 Lokacija: Osijek
|
Postano: 19.10.2007. pet. 12:36 Naslov: Datulje |
|
|
Palme datule su se od antičkih vremena uzgajale u suhim predjelima Starog Svijeta - posebno na sjeveru sušne Afrike i na Sredozemlju, dakle oko 5000 godina.
Pretpostavlja se da se u biblijskom opisu zemlje u "kojoj teče med i mlijeko", pod medom smatra onaj koji se pripremao iz datulove palme, koja se hebrejski nazivala tamar. Osim za prehranu ljudi, izmiksanim suhim datulama pomješanim sa žitaricama su se tada hranile i deve, konji i psi u Sahari.
Danas su glavni izvoznici datula Irak (80%) i Iran, Saudijska Arabija, Egipat, Australija,...
Njihovo ime potječe od grčke riječi daktulos, što znači prst, čime se aludira na njihov oblik. Datule su veoma bogate različitim vitaminima i mineralima među kojima se posebno ističu vitamin B1, B5 i folna kiselina, te kalcij, magnezij, pa čak i željezo.
Taj je plod izrazito sladak (u svježem stanju sadrži 55% šećera, koji se sušenjem znatno koncentrira), tako da u mnogim jelima njime možemo zamjeniti nezdravi šećer, naročito ako dobro izmiksamo datule dodajući im vode.
Šećer u datulama je prirodno vezan sa topivim biljnim vlaknima koje spriječavaju naglo iskorištavanje šećera iz njih, što spriječava posljedičnu hipoglikemiju.
Datule dakle predstavljuju odličan prirodan izvor energije koji će vas brzo "podići" i dati vam snagu, bez kasnije slabosti.
Datule se mogu koristiti svježe i sušene. Nasjeckane datule su odličan dodatak žitaricama, pudinzima, slatkom kruhu, kolačićima, keksima, a od njih se može napraviti i slatki namaz.
inace jos kazu i ovo (stranica Plive)
"Datulja je prastara voćka Afrike i Arabije. Kalorična je a raste "s nogama u vodi i lišćem na suncu" -blizu oaza, pa stanovništvo pustinje znači pomoć u opstanku. Gotovo sva je šećer, s nešto malo je proteina i bez masti. Ima li u njoj još nešto moralo bi se provjeriti, jer je Arapi smatraju ljekovitim sredstvom. Sirupom od datulja liječe koješta. Posebno je na cijeni kao sredstvo za bolje lučenje mlijeka dojilja i rad prostate. " |
|
[Vrh] |
|
 |
miumiu

Pridružen/a: 18. 09. 2007. Postovi: 2882 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 19.10.2007. pet. 13:59 Naslov: |
|
|
Ja ih jako volim, ali ih izbjegavam jer su kalorijska bomba. Po okusu su mi nešto između grožđice i banane.  |
|
[Vrh] |
|
 |
muki

Pridružen/a: 17. 10. 2007. Postovi: 372 Lokacija: Osijek
|
Postano: 19.10.2007. pet. 14:09 Naslov: |
|
|
eh -da - kalorijska bomba - ali nisu losi za prezivjeti preko dana - maznes par komada i miran si - mozes dalje ako nemas vremena praviti nesto za klopu... |
|
[Vrh] |
|
 |
spot

Pridružen/a: 18. 10. 2007. Postovi: 113 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 19.10.2007. pet. 16:29 Naslov: |
|
|
kako ja volim voce... |
|
[Vrh] |
|
 |
miumiu

Pridružen/a: 18. 09. 2007. Postovi: 2882 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 19.10.2007. pet. 16:32 Naslov: |
|
|
BTW na hrvatskom se kaže datulja, a ne datula.  |
|
[Vrh] |
|
 |
Luna

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 4206
|
Postano: 19.10.2007. pet. 16:43 Naslov: |
|
|
Nisam nikad probala svježe, samo sušene
Bogate B vitaminom...dobro je znati  |
|
[Vrh] |
|
 |
ogi Site Admin

Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 11413 Lokacija: Zagreb
|
Postano: 19.10.2007. pet. 16:45 Naslov: |
|
|
miumiu je napisao/la: | BTW na hrvatskom se kaže datulja, a ne datula.  |
Ispravio..  |
|
[Vrh] |
|
 |
muki

Pridružen/a: 17. 10. 2007. Postovi: 372 Lokacija: Osijek
|
Postano: 19.10.2007. pet. 17:45 Naslov: |
|
|
miumiu je napisao/la: | BTW na hrvatskom se kaže datulja, a ne datula.  |
ma moze i ovako i onako - svejedno - bitno da su dobre i za klopanje....znam da se isto zovu i datulje ali mi bilo kasno za mijenjanje imena thread-a...nema veze.... |
|
[Vrh] |
|
 |
filo
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 2386
|
Postano: 22.10.2007. pon. 16:34 Naslov: |
|
|
miumiu je napisao/la: | BTW na hrvatskom se kaže datulja, a ne datula.  |
po aniću je svejedno..
ja isto samo sušene probal |
|
[Vrh] |
|
 |
jagodica bobica
Pridružen/a: 09. 01. 2014. Postovi: 439
|
|
[Vrh] |
|
 |
|