Zemljani Zemljani
Ko筺ica puna ljubavi
 
 FAQFAQ   Pretra緉ikPretra緉ik   萳anstvo萳anstvo   Korisni鑛e grupeKorisni鑛e grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Pirika - Agropyron repens

 
Zapo鑞i novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Ljekovito i za鑙nsko bilje
Prethodna tema :: Sljede鎍 tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridru緀n/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11413
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 1.11.2015. ned. 00:21    Naslov: Pirika - Agropyron repens Citiraj i odgovori

Poznati korov i no鎛a mora svih vrtlara kao lijek:

Miris i okus: podanak pirike bez posebnog je mirisa, a slatkasta je i sluzava okusa.

Vrijeme cvatnje: lipanj — srpanj.

Stani箃e: pirika je ra筰rena kao dosadan korov po 鑙tavoj Evropi, uglavnom raste na slabijem tlu te na 緄tnim poljima, po me餫ma, na putovima i u vrto璿ima.

Ljekoviti dijelovi biljke: podanak se kopa u prolje鎒 (sredinom o緐jka do kraja travnja) ili u jesen (sredinom rujna do kraja listopada). Najbolje je podanak sabirati za vrijeme proljetne ili jesenje obrade tla iza pluga, kada se okreta璶jem brazde di緀 鑙tavo korijenje pirike. Podanak se najprije pa緇jivo opere, o鑙sti od korjen鑙鎍 i nadzemnih dijelova i nakon toga su筰 na suncu dok ne postane sasvim suh i lomljiv. Ako se podanak dobro ne osu筰, vrlo lako postane pljesniv te se ne mo緀 vi筫 upotrebljavati u ljekovite i druge svrhe.

Ljekovite i djelotvorne tvari: podanak pirike (Rhizoma Graminis) u slu綽enoj je upotrebi i sadr緄 vrijedne ljekovite u鑙nke. Razli鑙ta ljekovita djelovanja poivaju s jedne strane na visokom sadr綼ju ugljikohidrata, na jednom ugljikohidratu sli鑞om inulinu, na triticinu, saponinima i sluznim tvarima, te s druge strane na visokom sadr綼ju kalijevih soli, kremi鑞oj kiselini i 緀ljezu. Na kraju treba navesti kao sadr綼jne tvari i zna鑑jne koli鑙ne vitamina A i B i organske kiseline, kao npr. jabu鑞a kiselina i druge.

Ljekovito djelovanje: podanak pirike izvanredno je sredstvo za 鑙规enje krvi te bi ga trebalo uzimati svake godine u prolje鎒 kao 鑑j za 鑙规enje krvi. U tu svrhu pomije筧 se u jednakim dijelovima podanak pirike, dobri鑙ca (br. 64), kopriva (br. 150) i listovi bazge (br. 133a). Od te mje筧vine uzme se 1 puna 鑑jna 緇ica za 1 筧licu 鑑jnog oparka, a piju se dnevno 2 do 3 筧lice i zaslade se po svakoj 筧lici 1 鑑jnom 緇icom meda.

Vrlo je djelotvorna upotreba svje緀 istije箃enog soka iz podanka pirike i to kod onih pojava bolesti koje po鑙vaju na pomanjkanju mineralnih soli i vitamina, pa tako kod skrofuloznih pojava, ote鑕nih 緇ijezda, kod rahitisa, bljedo鎒, slabokrvnosti, smetnji u izmjeni tvari, naklonosti gnojnim upalama, kod suhih i vla緉ih ekcema i dr.

Nadalje se podanak pirike upotrebljava kao 鑑j ili svje緀 istisnuti sok kod reumatizma i gihta, kod vodene bolesti, bolesti mjehura: katara mokra鎛og mjehura, bolesnog zadr綼vanja mokra鎒 kod slabunjave djece ili staraca, kod stvaranja kamenaca u mokra鎛im organima, zatim kod bolesti 緐鑙, jetre, slezene, 緐tice te katara 緀luca i crijeva.

Podanak pirike je, radi visokog sadr綼ja kremi鑛e kiseline, izvrsno sredstvo za plu鎍, pa se 鑑k i tuberkulozna oboljenja plu鎍 mogu lije鑙ti duljom i redov璶om 鑑jnom kurom (prof. dr Eckstein, dr Flamm). Podanak pirike isto je tako sastavni dio 鑑ja za 緀ne.

Kod gnojnih crvenih 鑦ori鎍 (akne) pije se kroz du緀 vrijeme 鑑jna mje筧vina od jednakih dijelova podanka pirike, dobri鑙ce (br. 64), korijena omana (br. 72) cvjetova i listova bazge (br. 133 a) i borovice (br. 75). Od te mje筧vine uzima se 1 鑑jna 緇ica za 1 筧licu 鑑jnog oparka, te se dnevno tokom dana piju 1-2 筧lice bez 筫鎒ra.

Primjena u pu鑛oj medicini: 4 筧ke usitnjenog podanka pomije筧 se u 2 litre bijelog vina i kratko se prokuha. Nakon 箃o je uvarak pola sata odstajao, pro璫ijedi se. Podanak se tako餰r dobro istije箃i, a procije餰ni uvarak napuni u boce.

Ovaj ku鎛i lijek preporu鑑 se kod te筴o鎍 s mokrenjem, 緐tice, te筴o鎍 sa 緐鑙 ili jetrom, bolova u bubrezima i kod svih vrsta kamenaca. Dnevno se piju 2-3 male 鑑筰ce, ali samo onda kad ne postoji povi筫na tjelesna temperatura. Pu鑛a medicina preporu鑑 dnevno uzimanje 鑑ja od podanka pirike s mnogo dodatka meda kod slabih plu鎍 i 鑑k kod plu鎛e tuberkuloze. Kod upale zglobova prokuha se nekoliko 筧ka podanka pirike, zdrobi u ka箄 i pola緀 na upaljene zglobove 鑕规e i 箃o je mogu鎒 toplije. Taj ka筧sti oblog djeluje na ubla緀nje bolova kod hemoroida i oteklina.

http://www.val-znanje.com/index.php/ljekovite-biljke/915-puzava-pirika-agropyrum-repens-l-p-b
[Vrh]
Korisni鑛i profil Po筧lji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Zapo鑞i novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Ljekovito i za鑙nsko bilje Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne mo緀 otvarati nove teme.
Ne mo緀 odgovarati na postove.
Ne mo緀 ure餴vati svoje postove.
Ne mo緀 izbrisati svoje postove.
Ne mo緀 glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by An鑙ca Se鑑n