Zemljani Zemljani
Košnica puna ljubavi

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

pH i šećer voća i povrća

Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Prehrana
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin

PostPostano: 2.3.2013. sub. 12:54    Naslov: pH i šećer voća i povrća Citiraj i odgovori

Voće ima pH od 2.5 (limun), 3.5 (jabuka) do 4 (kruška)
Sadržaj šećera i kiselina u voću je nepovoljan za zube, vjerojatno i za probavu ako uzmemo majčino mlijeko sa pH7 kao referencu
Mislim da bi uvijek nakon voća trebali dobro isprati zube vodom, kasnije i oprati ako ne planiramo ubrzo ponovo jesti

Zelena salata, matovilac, crveni radić imaju oko pH 7
Osobno sam provjerio ove vrijednosti

Sve upućuje na to da je obavezno uključiti puno zelenog lišća za dugoročno konzumiranje većih količina voća
Čisto voće ima nizak pH, brže diže (zatim ruši) šećer u krvi i siromašno je hranjivima u usporedbi sa zelenim lišćem odnosno kombinacijom

Omjer voća i zelenjave planiram isprobavati od 50:50 do 80:20 u korist zelenog, sva sreća zima je iza nas, dolazi vrijeme svježe domaće zelenjave Smile

Zadnja promjena: ogi; 12.8.2015. sri. 20:30; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Luna

PostPostano: 2.3.2013. sub. 16:49    Naslov: Re: pH voća i povrća Citiraj i odgovori

ogi je napisao/la:
Mislim da bi uvijek nakon voća trebali dobro isprati zube vodom, kasnije i oprati ako ne planiramo ubrzo ponovo jesti

Da, s naglaskom na 'isprati'-samo promučkati vodu u ustima, nikako ne trljati četkicom. Ako se neposredno nakon konzumacije voće trlja četkicom, te kiseline se utrljavaju u zubno meso i oštećuju caklinu.
[Vrh]
ogi
Site Admin

PostPostano: 2.3.2013. sub. 17:20    Naslov: Citiraj i odgovori

Malo bolje sam pregledao zube i moram priznati da sam ih zeznuo malo sa silnim jabukama prošle godine i bez temeljitog ispiranja nakon svakog obroka
To sam primijetio tek ove zime kada sam krenuo sa citrusima koji imaju još niži pH

Sada već neko vrijeme temeljito ispirem i kasnije perem četkicom
Čini mi se da se stanje popravlja, nadam se da sam reagirao na vrijeme pere zube

Mislim da će voće sa puno zelenjave + ispiranje biti sigurna formula za zube
Mora biti, pa nećemo se valjda hraniti na slamku Very Happy
[Vrh]
ogi
Site Admin

PostPostano: 2.3.2013. sub. 20:31    Naslov: Citiraj i odgovori

Malo prije sam napravio kašasti sok od jabuke i matovilca, maseni udio 50:50

Prvo sam zavrtio samo matovilac i okus je sasvim ok i bez voća
Prije sam radio puno sokove sa blitvom i to nije bilo jestivo bez puno voća
Matovilac i jabuka 50:50 je ugodnog svježeg mirisa, malo vuče na miris banane, okus bi možda trebao biti slađi, možda je to stvar navike
pH takvog soka je 4.5, još uvijek kiseo ali bolje nego sama jabuka

Meni je ukusnije jesti jabuke sa matovilcom kao klasičnom salatom od kašastih sokova
U biti onaj dio vode iz pipe zezne okus
[Vrh]
ogi
Site Admin

PostPostano: 5.3.2013. uto. 00:56    Naslov: Citiraj i odgovori

How to Protect Your Teeth While Enjoying a Raw Food Diet (and Fruits!)
The answer, fortunately, is not to stop eating fruits or nuts or other great raw foods. The answer is to consider changing how you take care of your teeth in between meals and snacks.

One thing to be careful of—brushing right after eating an acidic food is actually worse for your teeth than doing nothing at all. Acid breaks down enamel, leaving your teeth vulnerable. Enamel softened by an acid attack is scrubbed away by the toothbrush.

Here are some other tips for careful dental care while eating a raw food diet. Please write in if you know of more!

Wait at least 30 minutes (an hour, preferably) after eating something acidic before brushing. Rinse your mouth with water instead.
To really reduce the acid in your mouth after an acidic meal or snack, rinse with a mixture of water and baking soda.
Drink acidic drinks (like citrus fruit drinks) through a straw and avoid swishing around the mouth. Better yet, drink them with a meal.
Realize that even fruit teas can damage tooth enamel. Brands that have fruits like lemon, raspberry, and blackcurrant put your teeth at risk. Researchers from the University Dental Hospital of Manchester placed extracted teeth in three different liquids: blackcurrant, ginseng and vanilla herbal tea, traditional tea, and water. After 14 days—the equivalent of drinking three cups a day for 18 years—the herbal tea had dissolved a layer of enamel from the tooth several thousandths of a millimeter thick.
Regular black tea, however, has shown to help reduce tooth erosion at just one cup a day. But avoid adding milk, lemon, or sugar.
Eat fruits with meals. For snacks, choose non-acidic foods rather than acidic berries, grapes, apples, and citrus fruits. Try veggies instead. (Watermelon, papaya, honeydew melon, figs, cantaloupe, and bananas are also less acidic than other fruits, and may work as a nice snack option.) If you go for nuts, rinse with water and floss afterwards.
Go easy on lemon juice and vinegar.
Chew sugar-free gum with xylitol to increase saliva flow and reduce acids in your mouth between meals.
Use a soft toothbrush and avoid brushing too aggressively.
[Vrh]
ogi
Site Admin

PostPostano: 5.3.2013. uto. 01:02    Naslov: Citiraj i odgovori

S obzirom da zeleni kašasti sok ima pH4.5, mislim da je bolje blendat zubima, malo zelenjave, malo voće i na kraju malo više zelenjave kako bi slinom i zelenjavom uklonili ostatke voća i dignuli pH
[Vrh]
ogi
Site Admin

PostPostano: 12.8.2015. sri. 20:57    Naslov: Citiraj i odgovori

Znači gore je samo fruktoza

[Vrh]
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Prehrana Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.