ogi je napisao/la:Što više kalorija u manje mase = to više čisti šećer ili mast/ulje
Negacija praznih kalorija u istoj rečenici = oksimoron
Maslac od kikirikija?
100g = 588kal ; 25g "loših" proteina; omega 6 13790mg ; O3/6 1:180
Suhe smokve?
100g = samo 250kal za lansiranje šećera u krvi i ustima (zubi)
Nakon treninga vjerojatno više od kalorija trebamo vodu i nešto lagano poput sočnog/osvježavajućeg/svježeg voća.
Sat vremena kasnije kod kuće jedan kvalitetan uravnotežen kuhani obrok.
Meni se ne sviđa ideja visoko koncentriranih obroka (puno kalorija u malo mase) bez obzira da li su bazirani na masnoćama ili šećerima.
Gledaj..
Kada radim aerobni trening kao trčanje poslje si radim smothie od svježeg voća da povratim elektrolite,šećer i proteine jer znam dodati i konopljine sjemenke za proteine.
Nakon treninga snage pošto želim masu i treba mi puno proteina tj više nego obično za rast mišića jedem 30-45 min nakon treninga(a tokom treninga pijem puno vode i nakon isto i čekam da mi se tijelo opusti i normalizira za prvi lagani post workout snack) recimo bananu i kikiriki..bademe namočene preko noči(ili datulje ili smokve..sušene su ali ih preko noći pustim u vodi da se napune vodom pa da mene ne isušuju nakon treninga jer ako ih se jede suhe onda crpe vodu iz tvog tijela) jer želim unesti što manje proteina iz mesa pa moram negdje kompenzirati. I onda sat vremena nakon snacka jedem taj uravnotežen obrok.
Poslje treninga dali aerobnog ili anaerobnog tijelu treba šećer da se zalihe glikogena napune a i treba šećer je je on nosioc proteina te on otvara put i nosi proteine u mišiće.
Radili su razne studije sa suhim voćem i pokazano je da nema nikakvog lošeg utjecaja na zdravlje,šećer,kolesterol nego baš suprotno..
Evo ti pogledaj si ova videa kratka..lijepi uvid i dr greger lijepo to objašnjava u svojim kratkim videima..
https://www.youtube.com/watch?v=sHEJE6I-Yl4
https://www.youtube.com/watch?v=88Wa_PkWbPg
https://www.youtube.com/watch?v=KrWxMNbgFec
https://www.youtube.com/watch?v=t7WwpnRrbK8
U svakoj namirnici možeš naći neku manu ako hoćeš tražiti ali se gleda cjelokupni učinak namirnice skupa sa njenim vlaknima,antioksidansima itd..
-U kikirikiju omega 6 (a i bademi ih imaju omega 6 više nego omega 3 kojih svi jedemo i proteini iz kikirikija nisu loši nego aminokiseline nisu potpune pa ih valja kombinirati..recimo kad ga se namaže na whole wheat bread recimo dobivaš potpuni profil aminokiselina kao um mesu)
jesu zastupljene ali se time ne zamaram jer jedem puno omega 3 iz drugih namirnica pa me to ne muči. To treba zamarati one koji nemaju raznovrsnu prehranu.=)
-Recimo suhe smokve isto imaju šećera na 100 grama kao jedna čokolada!!Šta to znači da taj šećer i ta smokva nisu za nas??Baš naprotiv!!
Ta smokva sadrži u sebi 50 grama vlakna ( i masu drugih benefita kao antioksidanse koji nas štite i sl) koja usporavaju apsorpciju tog šećera koji je i prirodni nasprem šećera iz čokolade gdje nema ni gram vlakna da bi usporili apsorpciju tog šećera iz čokolade.
Znači gleda se cjelokupna namirnica ssa svim svojim sastavom i kako onui zajedno djeluju u tijelu na naš organizam a ne izolirati jedan nutrijent kao šećer i onda ga ocrniti jer postoji strah od njega.
Tako možemo reći i za maslin ulje npr..cjelokupna je ajmo reći zdrava za nas a u sebi sadrži zasićene masnoće!Šta bi to trebalo značiti da ne valja?Kao cjelokupna namirnica u našem tijelu reagira baš onako kako bi trebala!
Pa fitati iz orašastih i mahunarki...pa taj famozni gluten kad se izdvoji a ne govorimo o dobrim stranama žitaricama..