Ima li itko da ima osobnog iskustva sa ovom vrstom prehrane? Jer koliko ima losih iskustava po internetu,toliko ima i dobrih tako da neznam koliko je mjerodavno ravnat se po tudjim iskustvima.
Ja osobno u zadnje vrijeme jedem neku varijaciju raw till 4, znaci voce do vecere. Ali u svakom slucaju pojedem 1 ili 2 kuhana obroka dnevno,uz voce. Ne pratim toliko te njihove smjernice, nema luka,cesnjaka,caja,kakaoa,ulja,soli,mahunarki itd. tako da pri pripremi hrane znam staviti zlicicu maslinovog ulja, takodjer koristim sol ali ne u velikim kolicinama, ono sto ja jedem vecini je bljutavo meni je super i puno okusa, prilagodili su mi se pupoljci na prirodniji okus hrane. Zasad se osjecam odlicno i takva vrsta prehrane mi pase, specijalno jer se ne moram mislit sto cu jesti na poslu,samo uzmem voce pa ga jedem ili izblendam i super Takodjer mi pase jer je ljeto,vruce je,voca ima u izobilju i osjecam se bas prirodno jeduci tako. Sto ce biti kad zahladi neznam, nit cu se fanaticno drzat takve prehrane, eventualno bi omjer mogla zadrzat otprilike takav.
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12596 Lokacija: Zagreb
Postano: 1.7.2014. uto. 23:20 Naslov:
Dobrodošla Shanti
2012. sam pokušao većinu kalorija dobiti od sezonskog voća, s time da sam također imao kuhanih obroka od povrća poput kelja, tikvica, blitve...+ jaja i srdela
Prekinuo sam početkom 2013. kada sam skužio da imam 60kg što je užasno malo za muško od 183cm.
Voće u većim količinama radi dva problema, veliku oscilaciju glukoze i opterećuje jetru (navodno) slično kao i alkohol.
Sada ga jedem do 2x dnevno po 1/4kg
Promjena prehrane često daje odlične rezultate na početku jer našem organizmu najviše odgovara ta promjena (raznovrsna prehrana) da bi s vremenom taj dobar osjećaj često bio sve bljeđi, kao i naše lice
Mislim da "voće do večere" nije dobra ideja, većinu kalorija bi trebali unijeti prije večere, voćem to nije moguće dugoročno bez negativnog utjecaja na zdravlje.
Ne znamo koji je idealan omjer ugljikohidrata, masti i proteina u prehrani, Douglas tvrdi 80:10:10, službena znanost 55:30:15, majčino mlijeko ima otprilike 40:50:10 i mislim da to više odgovara idealu kojem treba težiti.
80% kalorija od jednostavnih šećera mi sada nakon svega što sam naučio zvuči kao jako loša ideja.
Grafički prikazano koliko smo zadovoljili dnevnih potreba za osnovnim nutrijentima sa 500g određenog voća ( to je onih 2x250g )
Spomenula si hladnoću i u pravu si, zimi je puno hladnije ako si na voću
Ja uz voce i povrce jedem rizu,tjesteninu,mahunarke,zitarice te ponekad znam pojesti jaja,ribu ili sir. No 90% moje prehrane sastoji se od gore navedenih namirnica. Sto se tice vecere,to nemislim kasno,nego tamo,oko 5,6 sati a sobzirom da ja idem dosta kasno spavati tako mi i da kasnije od tog jedem ne pada tesko, tad mi i treba najvise energije,ostatak dana ionako sjedim na poslu,navecer uglavnom i vjezbam itd.
Ako uzrokuje veliku oscilaciju glukoze kako ljudi koji imaju dijabetes itd.mogu jesti na ovaj nacin? Ja sam mislila da skrobna hrana uzrokuje vecu oscilaciju glukoze a ne voce, sobzirom da tijelo sav skrob mora razbit u glukozu.
Pa dosta kalorija se moze unijeti vocem, samo nek napravis smoothie od banana i breskvi recimo eto 1000 kalorija bez problema Ne slazem se sa odredjenim ljudima koji promoviraju ovu prehranu pa trpaju secer itd u smoothie,u tom stvarno ne vidim svrhu.
Nije Douglas jedini koji se zalaze za taj omjer, McDougall takodjer preporuca 80/10/10 zatim jos nekoliko njih cija sam imena zaboravila
Brendan Braizer,ironman triatlonac koji je napisao knjigu thrive preporuca oko 70/15/15 omjer.
Razumijem to za majcino mlijeko ali nekako mi je nelogicno da nam treba jednak omjer onda kad smo bebe i kad rastemo i onda kad smo vec odrasli ljudi, mislim da nisu potrebe organizma iste u ta 2 slucaja? mozda se varam,neznam
Neznam ni kako bi se drzala tog omjera 40/50/10 na veganskoj/vegetarijanskoj prehrani kad je vecina voca,povrca ugljikohidrat?
Da, mislim da zimi ovako nebi mogla jesti. Ali i ako se skroz odreknem tog nacina prehrane nema sanse da se odreknem svog jutarnjeg banane-mango-breskve smoothia, to stvarno obozavam i uzivam u tome
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12596 Lokacija: Zagreb
Postano: 2.7.2014. sri. 15:14 Naslov:
Dijabetes i dobivanje većine kalorija iz voća?
Sumnjam da postoji takvih primjera, možda na način da se svako malo pojede mrva voća ali zubi bi brzo stradali konstantno izloženi slatko-kiselom.
Majčino mlijeko ima 39/55/6
Ono što prvo tu izgleda nelogično je samo 6% proteina s obzirom na intezivan rast.
Po logici, optimalna prehrana bi trebala biti ona na kojoj smo se razvijali kao vrsta, prije početka poljoprivrede, ugljikohidrata tada nije bilo u izobilju kao danas, voće nije bilo ni približno slatko kao danas. Banane su bile pune škroba, vlakna i sjemenki, ni slične današnjim bananama. Sezona voća je kratka, teško se čuva i veći dio godine nije bilo dostupno.
S druge strane orašasti plodovi se lako čuvaju, bogati su masnoćama i kalorijama, samo 100g oraha ima oko 700kal. Hrana su bile i životinje, prije svega su cijenili masnoću i iznutrice kao hranu bogatu kalorijama i nutrijentima. Zamisli da odeš u divljinu i pokušaš naći kalorije
Pa zapravo postoje slucajevi, cak vise njih, listajuci 30bad forumom sam vidjela, radili bi i mjerenja i ispalo je da im nakon vocnog obroka secer ne skace pretjerano, ostaje u granicama normale. Rafinirani ugljikohidrati su problem.
Sezona voca je bila kratka - gdje? Mislim da nemozemo generalizirati jer ako cemo gledati po tropima itd.tamo sezona voca i povrca sigurno nije kratka
Neznam gledajuci danasnje drustvo,prehranu baziranu na masnocama i brojne bolesti nekako nemogu vjerovati da je prehrana bazirana na masti optimalna za nas. A i te price o prehrani kakva je bila nekad su mi isto malo li-la,bile one vezane za frutarijanstvo ili paleo pokret, zivotni vijek covjeka itd je bio znatno manji prije prema tome neznam zasto bi tezili tome? Slazem se da bi prehrana trebala biti sto prirodnija,naravno, majka zemlja nam daje sve sto nam treba ali te usporedbe sa lovcem sakupljacem koji je zivio ko zna di, bavio se ko zna kakvim aktivnostima,imao ko zna kakvo zdravlje mi nekako ne drze vodu.
Kako se ti hranis? Ja se sigurno mesu necu vratiti, samo trazim optimalnu vegansko/vegeterijansku ishranu
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12596 Lokacija: Zagreb
Postano: 2.7.2014. sri. 21:26 Naslov:
Na mreži možemo za svaku stvar naći potpuno suprotne informacije, meni su na dijabetes forumu rekli da im je jedna jabuka plafon jer ga inače glukoza probije.
Glukometar košta par sto kuna, možeš provjeriti sama što radi voće i usporediti sa mojim rezultatima: http://www.zemljani.com/forum/viewtopic.php?t=234&start=300
Nisam do sada puno mjerio voće ali budem...
Upravu si ali odavno smo mi napustili rajski vrt
+divlje sorte voća/povrća/žitarica su sasvim nešto drugo
Danas se čini da ima više ljudi u bolnicama nego van njih
Prehrana nije bazirana na masnoćama nego UH, vidiš da su pekare na svakom ćošku + loše masnoće
Životni vijek čovjeka? Pogledaj:
Ne moramo se baviti dalekom poviješću, možemo pogledati kako se hrane i žive danas oni koji su sakupili veći broj zdravih godina.
Ja sam otprilike prvih 20g bio vegetarijanac, zatim 10g vegan i sada već 7g jedem srdelu i jaja, usudio bi se reći da sam zahvaljujući tome još uvijek živ i osjećam se sve bolje. Od tada sam počeo razmišljati/učiti o prehrani i trenutno sam tu:
Kao i ti, tražim način da se što više približim optimalnoj veganskoj prehrani
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12596 Lokacija: Zagreb
Postano: 2.7.2014. sri. 21:59 Naslov:
Shanti je napisao/la:
nekako nemogu vjerovati da je prehrana bazirana na masti optimalna za nas
Gorile su poznate po snazi, mužjaci znaju imati po 250kg
Hrane se pretežno lišćem i voćem ovisno o sezoni ali kod njih postoji velika razlika između konzumiranog i apsorbiranog u odnosu na nas:
Gorila konzumira: 5.9% masti, 57% proteina i 31% UH
Apsorbira: 59.8% masti, 24.4% proteina i 15.8% UH
Fermentacija se odvija u debelom crijevu koje je u našem slučaju malog volumena:
Istina da. Mada ja imam i primjer u obitelji, dida je seceras, bome otkad ja znam za njega svako popodne uredno pojede cijeli tanjur voca eno ga, 93 godine, ko mladic
Ajde bas probaj izmjeriti nakon banane npr. ja nemam glukometar a nebiga bas ni kupovala samo zbog toga.
Masnocama iz mesnih i mlijecnih proizvoda i UH iz pekarskih proizvoda, to bi bila neka standardna prehrana, A mislim da se slazemo da se UH iz voca i povrca nemoze mjerit sa onim iz krafne naravno nemoze se ni onaj iz orasara sa onim iz bureka
Pa da, tocno tako covjek u paleolitskom dobu je zivio u totalno drugom okruzenju na totalno drugaciji nacin tako da zasto bi se hranili kao on? Ali naravno slazem se sa djelom o farmaceutskoj industriji, pristupu prehrani itd.
Vecina tih koji su sakupili velik broj zdravih godina usudila bi se rec nema veze sa hranom. Eto uzet cu svog didu za primjer, to sto je dozivio te godine ima vise veze sa tim kako je zivio bez stresa, pecao ribe i boli ga djon:D Jer imamo primjere i strogih sirovojedaca u poznim godinama a isto tako i onih koji su jeli sve i svasta. Tako da mora tu biti neki drugi faktor kljucan.
Svidja mi se tvoja piramida, a imas li neki primjer nekakvog dnevnika prehrane di se konkretnije vidi? kod mene je razlika sto je zastupljenije voc. Dali znas otprilike koji omjer jedes?
Ma da,jasno mi je to za gorile ali vise mi je puna kapa usporedbi sa zivotinjskim svijetom,iz toga nisam nikad neki pametan zakljucak procitala Stvarno neznam koja bi bila optimalna prehrana covjeka, svaka vrsta ima svoju osim covjeka.
A uz sve te informacije na internetu mi je na kraju doslo do toga da mi to sve skupa postaje opterecenje i nemam pojma sto bi jela Ovako kako trenutno jedem se dobro osjecam, pratim unos nutrijenata kroz cronometer stranicu i tu je sve odlicno ali nakon tog brda informacija stvarno ni sama nisam pametna.
U mom 'dnevniku' nećeš naći omjere, nove piramide radim kao vagu jer nastojim da mi je kalorijski omjer sporih UH i masnoća otprilike jednak, ne opterećujem se time puno iako možda izgleda drugačije
Bas citam nesto o dijabetesu,kljucno je uz velik unos voca i UH imati niski unos masti i proteina onda oni sa navedenom bolesti nemaju problema jeduci tako. Znaci,ako ja jedem puno voca i vise masti i proteina postoji mogucnost da ravijem dijabetes lol?
Jep, puno ribe stim da je baka,njegova zena sa 60 dozivjela mozdani udar a jednako su se hranili,zivjeli itd. tako da je puno bitno i ono sto unosimo u um, a ne samo u zeludac
Ja volim tropsko voce,tako da banane i mangoe jedem.Ostalo se trudim jesti domace i sezonsko ali mi je problem nabavljati nespricano voce, slabo mi dodje kad vidim koliko ga natapaju. Znam da je i sa tropskim ista stvar,ali tu nemam neku mogucnost izbora a ispada da nemam ni sa domacim
Nisi jeo banane ni kad si se hranio na 811 nacin?
Super,pogledat cu.
Meni se cini da mi najvise pase taj 8/10/10 omjer ili 70/15/15, nekako se dobro osjecam. Plus je i sto jedem hranu koju voolim, voce, povrce, krumpiri,riza itd. a dok sam jela meso sam bila low carb pa mi je nedostajalo najest se krumpira i to
Mozes i na cronometru slagat recepte on mi je praktican jer sam navikla na njega ali cim uhvatim vremena pogledam i ovaj
Zadnja promjena: Shanti; 4.7.2014. pet. 13:27; ukupno mijenjano 1 put.
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12596 Lokacija: Zagreb
Postano: 3.7.2014. čet. 23:59 Naslov:
Voće je poznato po tome što kratko utaži glad koja se ubrzo vraća još jača. Meni je bolje ne pojesti ništa cijeli dan nego malo voća koje će mi samo otvoriti apetit i omesti pristup mastima kao izvoru energije.
Kod zdravih ljudi dolazi do znatne oscilacije GUK a kod dijabetičara je ona još veća pa je nevjerojatno da njima netko preporučuje takvu prehranu.
Ako i zanemarimo što radimo organizmu ostaje problem kako kvalitetno obavljati svoje dnevne obaveze ako stalno mislimo na hranu, teško se koncentriramo, zbog svega toga se osjećamo loše i postajemo nervozni.
Možda 811 može proći onima koji žive laganini, svako malo mogu nešto pojesti, pomiriti se s time da će uskoro ostati bez zdravih zubiju...
'Puno' UH i masti ima majčino mlijeko, sumnjam da bi onaj/ono što je stvorilo ovako složen oblik života fulao u omjeru UH i masti.
Nas ne privlači ni slatka ni masna hrana kao kombinacija masne i slatke.
Ako duže vrijeme pokušaš jesti samo voće ili bilo koje UH, nakon nekog vremena se javlja neodoljiva želja za nečim konkretnim - masnim i obrnuto.
Uravnotežena prehrana je širok pojam ali mene podsjeća na moju piramidu gdje šećeri i masnoće imaju jednaku važnost.
Banane nisam jeo, 2008. sam prestao jesti industrijsku hranu
Nije da te plašim ali navodno postoji utjecaj fruktoze na porast inzulinske otpornosti stanica koja vodi prema dijabetesu tipa 2
Bitno je da se dobro osjećaš i uživaš u hrani!
Treba probati, učiti, dijeliti iskustva...tako ćemo brže do odgovora
A neznam, ovisi koje voce jedes. Mislim da se 811 prehrana nemoze odrzavat bez kaloricnog slatkog voca kao sto su banane. Pa morao bi covjek pojest 20 kg jabuka da se najede
Ja nisam nikad gladna otkad ovako jedem ali ja u prosjeku pojedem pola kile,breskvi, kil banana(cisto bez kore),1 mango, 100-200 g jagoda, 500-600 g naranci(njih jedem samo 1-2 put tjedno zbog zubne cakline) ili voca koje je u sezoni,znaci sad dinje,lubenice,marelice,grozdje....jos natrpam zelenjave u smoothie, piijem i chlorellu, protein konoplje.....I onda se jos navecer najedem zelenjave,krumpira,rize, grahorica itd Tako da nema sanse da budem gladna. Ali kuzim zasto si ti smrsavio ako nisi jeo to visoko kaloricno voce. Ja sam se npr. nadebljala
I definitivno ne mislim samo na hranu jer jednostavno nisam gladna nakon sto pojedem to sve. Lakse mi je u smislu jer se nemoram mislit sto cu jest na poslu, zblendam smoothie ili uzmem sa sobom voce i etoga Zapravo to mi je benefit broj 1
Nit mi organizam trazi nesto posebno, ako i zatrazi,ja to pojedem.
Svaka cast na izbacivanju industrijske hrane
Zapravo mene ne zanima 811 po Douglasu, vec vise rawtill4, jer nemogu odrzavat potpuno sirov nacin prehrane ni ne zelim, volim se druzit sa prijateljima uz hranu, volim rostiljat u prirodi i sve to a neda mi se nosit svoje kantice voca svugde Problem mi je takodjer sto se ne zelim striktno drzat toga jer nekad znam pojest i vise masti,bilo iz orasara, sjemenki, avokada,kokosa il ulja, ne zato jer mi organizam trazi neg jednostavno nadjem fini recept
Ako odem vani jesti neznam koliko oni ulja stvaljaju u jela itd., znam pojest ribu,sir ili jaje kad odem kod svojih na rucak pa me tu malo trta da nebi zbog te velike kolicine secera + masti napravila neki problem u organizmu. A znam pojest i sladoled kad smo kod toga hahahaha
Sto mislis o Freelee? Ona se vec 7 godina hrani na ovaj nacin i tvrdi da je izljecila niz bolesti koje su je mucile i izgleda mi poprilicno fit i zdravo.
I o ostalima koji se zalazu za 811 omjer otprilike? npr. dr.McDougall i njegov the starch solution, jer taj omjer se moze i odrzavat na drugi nacin uz puno manje voca i kuhanu hranu.
E sad dal se ta fruktoza odnosi na fruktozu iz voca ili na onu u secernim zasladjivacima itd.....nekako se uzasno borim stim da vjerujem da je voce u neogranicenim kolicinama lose za nas,mislim ima ga u izobilju, koliko bi ga tek bilo da je na zemlji sve prirodnije,da nema toliko industrijalizacije....i tesko mi je vjerovati da je voce i te umjetne tvorevine kao taj fruktozni sirup jednako....mozda sam u krivu al uzasno bi voljela da nisam
Ma dobro se osjecam,uzivam ali imam te neke probleme koji me muce pa volim nekad porazgovarat,cut tudja misljenja, kao sto kazes zato i jesmo tu da ucimo jedni od drugih
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12596 Lokacija: Zagreb
Postano: 4.7.2014. pet. 14:00 Naslov:
Freelee i Durianridera ne pratim.. ..ali mislim da sada jedu i škrobastu kuhanu hranu?
Mislim da si se udebljala od škroba za večeru više nego od voća
Ne znam da li su sve fruktoze iste ali sigurno da je istu količinu fruktoze bolje unijeti kroz voće...
Voće sam počeo smanjivati kada sam skužio koliko je fruktoza zaista slatka, izblendao sam trešnje bez vode i pokušao popiti, ništa u životu slađe nisam okusio, nisam mogao popiti sok od šake trešanja koje dok normalno jedem mogu pojesti punu zdjelu.
Imam prijateljicu koja se ubijala u npr. lubenicama i dinjama, na pregledu su joj otkrili masnu jetru, alkohol ne pije, mršava...
Na voću sam izdržao godinu dana, nisam se osjećao dobro i nisam primijetio neke prednosti ili bolje zdravlje.
Ne znam da li si vidjela 30bananasadaysucks, tamo je bila masa ljudi sa lošim 811 iskustvom
Ako ti se bude dalo vidi malo novije video uratke od Freelee pa mi reci sto mislis
Jep, prva dva obroka voce, kasnije kuhano.
Ja isto mislim,ali kad krumpire i rizu voliiiiiim Mada se nisam vagala, moze bit i da mi se ucinilo,jer nikad nisam jela toliko UH, uvijek je bilo UH za dorucak i poslije treninga,ostalo proteini i masti i specijalno ne UH navecer. a sad sve obrnuto pa mi mozda to izaziva malo zbrku u glavi i percepciji
kako moze zbog lubenice i dinje imat masnu jetru?
Razumijem, probao si,nije islo i to je to.
Jesam da al isto tako ima hrpa pozitivnih svjedocanstava tako da valjda ipak ispada da smo svi malo razliciti,nekom pase ovo nekom ono....
Pridružen/a: 11. 09. 2007. Postovi: 12596 Lokacija: Zagreb
Postano: 6.7.2014. ned. 13:30 Naslov:
Čitam ovaj tvoj RT4: "1000+ calories from fruit for breakfast and 1000+ from fruit for lunch"
Prema tome dnevno je potrebno 4-6kg kvalitetnog voća kojeg je teško nabaviti i pojesti svaki dan.
Danas sam pojeo 2x0.5kg marelica koje rade umjerenu oscilaciju šećera s razmakom od sat vremena da se malo podsjetim osjećaja iz 2012-te
Ponoviti to 8x dnevno svaki dan?? nenenene
šššššš..relax, I still love fruits, I still love raw food
Jesti razumjela što je rekla za masnoće pod točkom 3?
Anyway, razum polako pobjeđuje, samo da sada ne pretjera sa krumpirićima
Pretpostavka za njen uzrok masne jetre je previše fruktoze, posebno kasno na večer kada dođe s posla.
Različiti jesmo ali tehnologija je ista pa bi i optimalno gorivo trebalo biti
Mislim da je veća razlika u tome u kakvom nam je stanju organizam, prije svega crijeva i ostatak probavnog sustava...
Ne možeš otvarati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš glasovati u anketama.