haha..vidim samo problemčić, treba ručno pomaknuti sat, kao one stare vurepkristo je napisao/la:Ali ja sam u ZG, a ne u Ateni! Da vratim na ZG (GMT+1) kad završi ljetno računanje vremena? Ne vidiš problem?
Negativna iskustva sa sirovom prehranom
12 koraka
I ova knjiga http://www.mediafire.com/?yq2cb3cr92bd9vm (Victoria Boutenko: 12 koraka do sirove ishrane) mi se čini vrlo zanimljiva. Baš sam si isprintao recepte iz nje pa ću malo probati.
Nego, imam jedno pitanje: kako se borite sa goitrogenima iz sirovih kupusnjača i cvjetače, fitohemaglutininom iz svježeg graha, hidrazinima iz sirovih gljiva, hidrocijanida iz sirovih mahunarki, solaninom iz sirovih melancana ?
Imate li neki trik kako eliminirati ove toksine iz sirove hrane, a da nije termička obrada ? Ili vam nije dosta npr, goitrogena u jabukama, kruškama, kikirikiju i jagodama kao i drugih otrova iz zraka i vode, pa se trudite nadodati još iz sirovih kupusnjača, mahunarki, patlidžana, gljiva... ?
Drugi pristup je prikupiti više informacija: http://www.livestrong.com/article/40434 ... -raw-diet/Medo je napisao/la:Nisu baš sve stvari jestive kao sirove.
Ako neka biljka u sirovom stanju sadrži neke toksične tvari, ili bar postoje sumnje u tom pogledu, a osoba želi 100% biti na sirovom, onda jednostavno neće ni na koji način koristiti tu biljku (npr. grah) i to bi trebala biti sva mudrost.
Općenito proces stvaranja klica (sprouting) poboljšava i lužnatost biljaka pa su i time zdraviji i pogodniji za ljudsku ishranu. Često si ubacujem proklijale grahorice u varivo, a to je i sastavni dio nekih nacionalnih jela (recimo Pad Thai) pa stvarno ne vidim problem u konzumiranju grahorica. Ipak je to prva hrana u povijesti koja je omogućila siromasima da ostanu snažni i sposobni raditi cijeli dan. Ne bih ja tek tako lako otpilio grahorice.
Govorim općenito o grahoricama:ogi je napisao/la:Sve se može zgurati u usta ali sirove klice graha meni nisu privlačne za jelo
Imam nekoliko knjiga o klicama i u svima piše da klice graha treba kuhati
"Uncooked barley, amaranth, buckwheat, millet, oats, rye, spelt, quinoa, wheat berries, kamut, mung beans, garbanzo beans and lentils are edible raw when soaked and sprouted. Young peas and fresh corn on the cob are also suitable for a raw diet. Larger beans such as black beans, fava beans, kidney beans, lima beans, navy beans, pinto beans and soybeans are unpalatable raw and may contain toxic compounds only removable by cooking.".
Dakle slanutak, grašak, leća, mung...su jestivi bez kuhanja. Pretpostavljam da grah koji se koristi za Pad Thai nije ovaj naš domaći šareni...
All in all treba samo proučavati. Ja uglavnom radim klice leće i super su.
Isto tako, važno je sagledati stvari u cijelosti i dobro proučavati. Neke su namirnice bolje kad se kuhaju: "While it may be true in general that fruits and vegetables lose some of their minerals, vitamins and other essential nutrients when cooked, there are foods that are better for you when cooked than when eaten raw. According to the April 2002 issue of "Journal of Agriculture and Food Chemistry," when tomatoes are cooked, their level of the antioxidant lycopene increases. Antioxidants protect the cells in your body from the effects of chemicals that can cause cell damage and trigger cancer growth. So, a diet that allows for some cooked vegetables may be healthier than a 100 percent raw diet."
Uostalom one grahorice koje imaju toksine koji se ne mogu očistiti klijanjem su jako zdrave kad se skuhaju. Meni se sviđa ideja sirove ishrane, ali zašto bi mi to bila religija?
Uostalom one grahorice koje imaju toksine koji se ne mogu očistiti klijanjem su jako zdrave kad se skuhaju. Meni se sviđa ideja sirove ishrane, ali zašto bi mi to bila religija?
Upravo to.pkristo je napisao/la:Meni se sviđa ideja sirove ishrane, ali zašto bi mi to bila religija?
Baš kad smo na temi graha koji je dakle dvojben u kontekstu sirove prehrane, ja ga i dalje namjeravam jesti kuhanog, jer mi je naprosto dobar i ne želim se toga odricati.
Ne namjeravam se odreći čak ni kave, jer mi je to gušt.
(Vjerojatno ovdje ima onih koji se zgražavaju na samo spominjanje kave, pa molim da se suzdrže od komentara i čuđenja.
Samim tim što je netko vegan, vegetarijanac ili - da nategnemo kompromis - jede vrlo malo mesa, već je po pitanju zdravlja u značajnoj prednosti u odnosu na ostatak populacije, a ako je k tome nekih 70% na sirovoj hrani, još bolje. Bar meni je biti 100% na sirovom ipak nekako nedostižan cilj za sada.
pozdrav svima
citala sam ovo sto ste pisali gore, i u principu se slazem sa vama , ne zelim da razmisljam cili dan o tome sto cu jesti, niti da mi prehrana postane religija, ali evo moje jadno iskustvo od 6 mjeseci 100 % sirove hrane prije dvije godine ili koliko vec ne sjecam se detalja, mi je ostalo u jako pozitivnom sjecanju jer sam tada iako sam imala uzasne zdravstvene probleme ipak bila sposobna hodati okolo ici na probe i cak imati koncerte... dok nisam pocela jesti raw nisam to mogla, uglavnom sam se vukla po kuci bez snage da bilo sta napravim ... nakon pola godine sam prestala iako to nisam htjela ali jebg.. prva tri miseca ove godine sam opet bila na 100 % ali me sjebalo to sta sam bila nesto lose smiksala , bolio me stomak danima uzas haha... i pomislila sam da bi mi bas trebala jedna lagana juhica..
sad sam opet na sirovom putu s razlikom sta sam natjerala cilu obitej na to.. nevjerovatno je kako svaki put, svaki novi pokusaj, otkrijem pregrst novih mogucnosti u ovoj prehrani tako da se nadam da ce ovaj put to biti to i da se vise necu vracat na kuhanje hrane. sad kad smo svi na sirovom mi je puno lakse jer ne moram smisljat dva rucka dvije vecere i tako...
duboko vjerujem da sve probleme koje smo imali mi koji smo se uhvatili u kostac sa sirovim proizlaze iz neznanja... predugo smo zivjeli na jedan nacin i o "alternativi" ( koja to zapravo i nije ) ne znamo bas mnogo, a onda opet svi smo razliciti, nekome smeta ovo nekome ono to je sve normalno
onog trenutka kad budem ovde u dvorisu vidila macku kako friga goluba , povjerovatcu da je kuhana hrana ono pravo, do tad nista
kiss <3
Tu smo negdjeMedo je napisao/la:
Baš kad smo na temi graha koji je dakle dvojben u kontekstu sirove prehrane, ja ga i dalje namjeravam jesti kuhanog, jer mi je naprosto dobar i ne želim se toga odricati.
Ne namjeravam se odreći čak ni kave, jer mi je to gušt.
(Vjerojatno ovdje ima onih koji se zgražavaju na samo spominjanje kave, pa molim da se suzdrže od komentara i čuđenja.)
Samim tim što je netko vegan, vegetarijanac ili - da nategnemo kompromis - jede vrlo malo mesa, već je po pitanju zdravlja u značajnoj prednosti u odnosu na ostatak populacije, a ako je k tome nekih 70% na sirovoj hrani, još bolje. Bar meni je biti 100% na sirovom ipak nekako nedostižan cilj za sada.
Za brokulu i kelj neki ljudi smatraju da treba jesti sirovo kako bi smo sačuvali vrijedne sastojke dobre za organizam. Ali ne bi se smjeli jesti nekuhani. Sirova brokula, kupus, prokulice, kelj, blitva, špinat, raštika, hren i cvjetača obiluju goitrogenima koji u organizmu sprječavaju izdvajanje joda iz hrane, osim toga su i teško probavljivi - mogu izazvati grčeve