Klice od graha

Znanost, osobna iskustva i životne mudrosti
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Ja klice zelene soje jedem sirove.
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13072
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Luna je napisao/la:Ja klice zelene soje jedem sirove.
I?? Da li je tvrdo sjeme..kakav je okus/miris?
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Meni su fine, stavljam ih u salate. Zrno je mekano, nešto poput npr. kuhanog graška al dente. Nema ih potrebe dodatno kuhati. Miris - nespecifičan.
Avatar
Medo
Postovi: 1281
Pridružen/a: 14 lis 2007, 23:02

Post Postao/la Medo »

ogi je napisao/la: I meni, ali sirove klice mahunarki jednostavno nisu jestive
Nejestive u smislu da nisu ukusne, ili da su otrovne?
Naime, bilo je govora o tome kako grah u sirovom stanju sadrži u sebi neke otrove, pa je možda slična situacija i s klicama? :?
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13072
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Medo je napisao/la:
ogi je napisao/la: I meni, ali sirove klice mahunarki jednostavno nisu jestive
Nejestive u smislu da nisu ukusne, ili da su otrovne?
Naime, bilo je govora o tome kako grah u sirovom stanju sadrži u sebi neke otrove, pa je možda slična situacija i s klicama? :?
Miris nije privlacan, nesto kao kiselo mlijeko
Sam grah je dovoljno mekan da se moze izgrist ali nije ukusan
Kad se kratko prokuha postane puno ukusniji nego grah kuhan na klasican nacin

Sumnjam da je kao sirov otrovan ali mislim da je tesko probavljiv
Avatar
breza
Postovi: 83
Pridružen/a: 04 pro 2008, 21:39

Azuki klice

Post Postao/la breza »

danas je napokon kucnuo čas ! :skace:
:vjesticakuha:
taj azuki se bome treba kuhati.. ja sam mislila ono klice, neš ti posla, to će se začas skuhat.. aha! nema razlike, kuhao se preko sat vremena i jos je ostao pomalo tvrd... nadam se da ce jos omeksati :D
dobro su ga prihvatili doma, svi smo pojeli po dva tanjura!
anyway MOJ RECEPT!

5 dana stare /mlade azuki klice (isklijanih od otprilike 250g zrna)
2 veće glavice luka
4 krumpira
1/4 pakiranja sojinih komadica
-jednaka kolicina mrkve kao krumpira
3 češnja češnjaka
1 staklenka Alnatura slatkog kukuruza
začini: sol, papar, crvena slatka paprika (može i ljuta), lovor,bosiljak, vegeta

Upute: prvo ispirjajte luk, kad požuti pridružite mu u lonac sve klice, dolijte vodu i nek se to lijepo kuha jedno 50 minuta. Za to vrijeme zakuhajte vodu s kojom cete preliti soju i isjeckajte svo povrće. Nakon 50 min kuhanja dodajte zacine, soju (i nju možete usitniti, ljepše izgleda), krumpir, mrkvu i kukuruz. Provjeravajte kakav je grah i 5 min pred kraj dodajte češnjak!to je to, uživajte :gladandm:
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13072
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Ja sam danas kupio mungo grah, mozda ce on biti jestiviji :D
Ne zanima me klijanje neceg sto se mora dugo kuhati..gubi se smisao
Avatar
breza
Postovi: 83
Pridružen/a: 04 pro 2008, 21:39

Post Postao/la breza »

ogi je napisao/la:Ja sam danas kupio mungo grah, mozda ce on biti jestiviji :D
Ne zanima me klijanje neceg sto se mora dugo kuhati..gubi se smisao
to je istina, al mi se svidja sto je grah ovako laksi za probavit
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13072
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

breza je napisao/la: to je istina, al mi se svidja sto je grah ovako laksi za probavit
A zasto ne pokusas sa obicnim grahom, meni se on potpuno skuha za 15min. , nakon pola sata je totalno raskuhan
Ukusan je i lagan za probavu
zeljko_ri
Postovi: 2
Pridružen/a: 10 tra 2012, 10:41

Post Postao/la zeljko_ri »

Luna je napisao/la:Ja klice zelene soje jedem sirove.
4-5 dan bolji okus :)
Avatar
pkristo
Postovi: 560
Pridružen/a: 01 pro 2010, 15:38
Lokacija: ZG

Annette Larkins

Post Postao/la pkristo »

Ogi znam da si imao problema s klicama graha kad si ih jeo sirove, ali evo ti još jedne potvrde da se klice slanutka i leće (i za sad, koliko znam, samo te dvije grahorice) mogu jesti sirove: http://thefruitdoctor.blogspot.com/2012 ... an-70.html
"3) You grow a lot of your own food. What do you grow and how did you get started with that?

I grow bananas, mulberries, mangos, noni, lettuce, collards, spinach, mustards, turnips, lettuce, tomatoes, and other vegetable plants. Additionally, there are the herbs like basil, mint, parsley, rosemary, and cilantro. I also sprout various seeds such as alfalfa, garbanzos, lentils and broccoli, to name a few. "

Annette je raw vegan.
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13072
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Trenutno me ne zanimaju mahunarke, nekak su mi suhe :D od kada ne pijem vodu ;)
Avatar
pkristo
Postovi: 560
Pridružen/a: 01 pro 2010, 15:38
Lokacija: ZG

Post Postao/la pkristo »

Klice same po sebi i nisu tako suhe. Staviti ih u blender ili sokovnik s jabukama i đumbirom i zelenjavom meni zvuči kao jako dobra ideja.
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

pkristo je napisao/la:Klice same po sebi i nisu tako suhe. Staviti ih u blender ili sokovnik s jabukama i đumbirom i zelenjavom meni zvuči kao jako dobra ideja.
Grah sa jabukama? Ne mogu percipirati taj okus :D
Avatar
pkristo
Postovi: 560
Pridružen/a: 01 pro 2010, 15:38
Lokacija: ZG

Post Postao/la pkristo »

Luna je napisao/la:Grah sa jabukama? Ne mogu percipirati taj okus :D
Probaj jednom! ;) Dakako samo leća i slanutak dolaze u obzir jer ostale grahorice nisu dobre (tj. zdrave) sirove.
Leća je, doduše, grahorica, ali nema baš okus klasičnog graha. Meni su klice leće sasvim fine. A volim i jabuke! :)
Odgovori