Bubamare

Zemlja, kompost, alati, tehnike...
Odgovori
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Bubamare

Post Postao/la Ogi »

slika

Poznato je da jedu biljne uši
Navodno cak i jajasca krumpirove zlatice??
SilveK
Kontakt:

Post Postao/la SilveK »

Bubamare su prirodni neprijatelj biljnjih ušiju, i ličinke bubamare, i odrasle bubamare. Stoga je poželjno u vrtu imati i cvijeće koje privlači bubamare, a to su između ostalog i cinije i lavanda.
Uši "uzgajaju" mravi radi medene rose koje uši luče dok se dobro najedu biljnih sokova, i štite uši od bubamara - kad bubarama krene na uši, mravi napadaju nju.
Na ovoj se slici vidi bubamara u pohodu na crne uši, ali tu je i mrav koji će ju uskoro napasti da obrani svoje "kravice"

slika

Ovo je ličinka bubamare - upamtite da ju ne bi nepotrebno tamanili - može pojesti jako puno ušiju

slika

Jajašca bubamara odlaže na naličje listova, isto kao i krumpirova zlatica, a jajašca su joj nešto manja i svijetlija od jajašca krumpirove zlatice.

Da li bubamara tamani jajašca krumpirove zlatice - to neznam, ali znam da to rade neke vrste pauka i smrdljivi martini ;)
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

SilveK je napisao/la:Da li bubamara tamani jajašca krumpirove zlatice - to neznam, ali znam da to rade neke vrste pauka i smrdljivi martini ;)
Njih nebi volio imati brdo oko sebe ali bubamare :fulllove:
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Bubamare su prirodni neprijatelj biljnjih ušiju, i ličinke bubamare, i odrasle bubamare.
Nego, bila ja prije 10-tak dana u svom vrtu vidjela na novoniknulim stabiljkama graha jako puno lisnih ušiju. Dođem pred neki dan i spremam se da ću ih pošpricati uljanom repicom. Kad ono - ušiju za 2/3 manje, a naokolo sve puno bubamara :fulllove:

Tako da nisam ništa dirala :)
prima

Post Postao/la prima »

uljana repica? pomaže kod lisnih ušiju na grahu?
ja imam pravu najezdu, nisam ništa dirala dok ih je bilo razumno malo, ali kad su baš preuzele vlast pokušala sam sa buhačem i sa čajem od koprive, ali bez rezultata. sad ih istuširam vodom (jačim mlazom) i to traje par dana, pa opet sve ispočetka. na moju veliku radost grah jako dobro rađa i već neko vrijeme berem mahune svaki dan, pa se nadam da smo našli neki kompromis, uši i ja :)
SilveK
Kontakt:

Post Postao/la SilveK »

Konačno sam završila članak o bubamarama, zadnje 2 godine ganjala sam ih po vrtu :D
Bilo mi je fascinantno kad sam prvi put vidjela kako izgledaju kukuljice i kako se iz njih izvlače mlade bubamare :)

http://biovrt.com/2012/01/03/bubamare-coccinellidae/
Odgovori