Zemljani Zemljani
Zasadimo prvo ljubav
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Radič

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Glavočike
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11167
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 26.12.2011. pon. 22:27    Naslov: Radič Citiraj i odgovori



http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/3018/2

Radič ponekad dolazi i pod nazivom crvena cikorija, a spada u porodicu Asteraceae. Ima crveno-ljubičaste listove s bijelim žilama. Njegovi čvrsti listovi imaju gorak okus koji se najčešće koriste u pripremi salata, narezani na rezance ili manje komade.

Radič se u prehrani koristi od davnih dana. Egipćani su ga uzgajali od njegova divljeg pretka, a Plinije je u svom dijelu Naturalis Historia napisao da je, osim u prehrani, radič dobar za čišćenje krvi i protiv nesanice. U srednjem vijeku radič je posebno popularan među svećenicima kojima je on dobrodošao sastojak za njihovu dominantnu vegetarijansku prehranu. Danas poznati crveni radič uzgojen je tek 1860. godine od strane belgijskog agronoma Francesca Van Den Borrea.

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost 100 g svježeg radiča iznosi 23 kcal / 96 kJ. Od toga sadrži 4,5% ugljikohidrata, 1,4% proteina i 0,25% masti.
Od minerala u radiču se nalaze kalcij (19 mg što čini 2,3% RDA), željezo (0,57 mg što čini 4% RDA), magnezij (13 mg što čini 3,5% RDA), fosfor (40 mg što čini 5,7% RDA), cink (0,6 mg što čini 6% RDA), bakar (0,34 mg što čini 34% RDA) i mangan (0,14 mg što čini 7% RDA).
Od vitamina radič sadrži vitamin C (8 mg što čini 10% RDA), tiamin (0,06 mg što čini 5,5% RDA), riboflavin (0,028 mg što čini 2% RDA), niacin (0,255 mg što čini 1,6% RDA), vitamin B6 (0,06 mg što čini 4% RDA), vitamin A (1 mcg što čini 0,125% RDA), vitamin K (255,2 mcg što čini 340% RDA) i vitamin E (2,26 mcg što čini 19% RDA).
Od ostalih nutrijenata radič na 100 g sadrži 3,5 g vlakana i karotenoide lutein + zeaksantin 8,8 mg.

Ljekovitost

Tamnocrvena boja radiča upućuje na bogat antioksidativni sastav, što potvrđuju iznenađujući rezultati nedavne studije Sveučilišta Urbino objavljene u British Journal of Nutrition koja ga stavlja u rang s borovnicama i špinatom. Uloga antioksidansa u našem organizmu od velike je važnosti jer sprečava štetno djelovanje slobodnih radikala na stanice, što može dovesti do vrlo ozbiljnih oboljenja kardiovaskularnog sustava, dijabetesa ili raka. Antioksidansi također imaju moć da na prirodan način uspore starenje. Stoga nam svakodnevna prehrana treba biti bogata šarenim povrćem i voćem koji su najbolji izvor ovih vrijednih i ljekovitih spojeva.
Gorki okus radiča ponekad je uzrok što ga češće ne konzumiramo, međutim baš zahvaljujući spojevima koji daju taj specifičan okus ova biljka ima snažno ljekovito djelovanje na organe probavnog sustava. Radič djeluje na jačanje apetita, kao diuretik, laksativ, također vrlo učinkovito potiče rad jetre i slezene. Osim toga ublažava žgaravicu, smanjuje pojavu nadutosti i potiče izlučivanje žuči što pomaže kod razgradnje masti.
Radič nadalje sadrži veliki udio inulina koji se u probavi pretvara u oblik koji pomaže u sporijem rastu šećera u krvi, što je vrlo korisno za osobe oboljele od dijabetesa.
American Journal of Maternal Child Nursing preporučuje dodatak mladih listova radiča u salati za smanjenje oticanja koja se javljaju pred kraj trudnoće.
Radič doprinosi snižavanju krvnog tlaka i reducira rizik od pojave anemije te ima jako antivirusno i antimikrobno djelovanje.
U svom sastavu radič sadrži i pektin koji u zajedničkom djelovanju s vitaminom C ima detoksikacijski učinak na krv i probavu, a studije provedene u Rusiji potvrđuju da pomaže kod uklanjanja teških metala i radioaktivnih elemenata iz tkiva.

Kupovanje i čuvanje

Radič može biti crvene, zelene ili žute boje, a nazivi za pojedine sorte radiča razlikuju se u pojedinim regijama Hrvatske pa tako i u raznim dijelovima svijeta. Ako kupujete mladi radič, listići će biti zelene boje, a ovisno o sorti, kako rastu dobivaju crvene i žute nijanse ili potpuno promijene boju u crvenu, žutu s crvenim, bijelim i zelenim nijansama. Najčešći radič je onaj sa zagasito crvenom bojom listova protkanih bijelim žilama. Za razliku od mladog radiča kojeg možete kupiti u proljeće i ljeto na tržnici, radič okruglih i duguljasto zbijenih listova možete kupiti tijekom cijele godine u supermarketima.
Prilikom kupnje listovi radiča trebaju biti svježi i čvrsti, bez tamnih promjena boje koje su znak kvarenja.

Mladi radič najbolje je potrošiti istog dana ili sljedećeg dana od kupnje, a radič u glavicama možete čuvati nekoliko dana u hladnjaku. Najbolje je ako radič u hladnjaku čuvate zamotanog u papirnatoj vrećici ili kuhinjskom papiru. Možete ga čuvati i u hermetički zatvorenim posudama ili vakumiranim plastičnim vrećicama.

www.coolinarika.com
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Glavočike Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan