Rajčica

Rajčica, paprika, patliđan, krumpir, bunika, duhan, mjehurica, feferoni, ...
Odgovori
Luna
Kontakt:

Rajčica

Post Postao/la Luna »

slika

Rajčica je slatka poput voća i niskokalorična kako se od povrća i očekuje. Pripada onim namirnicama koje hvale i gurmani i nutricionisti, a još je važnije da se velik broj jela s rajčicom može pripremiti na brzinu. Jednako je fina sirova i u jelima, a iako je podrijetlom s Anda, iako su je prvi uzgojili Azteci, danas je zastupljena u velikom broju nacionalnih kuhinja i skoro da nema proizvoda koji se na tržištu može nabaviti u više verzija: svježa, smrznuta, pelat, koncentrat, kečap, gotove salse (umaci) na sto načina...

U 100 g rajčice ima samo 25 kcal, a osim 97% vode sadrži još i 4% ugljikohidrata i ispod 1% bjelančevina. No, najveća vrijednost rajčice su važni vitamini, minerali i antioksidanti: karoten, provitamin A, likopen (crveni pigment i snažni antioksidant koji štiti od brojnih bolesti i djeluje antikancerogeno), vitamin C, vitamini skupina B, E, i K, kalij, magnezij, kalcij, željezo, bakar, mangan, kobalt, jod, cink, fluor, organske kiseline, pektini...

Kako je željezo iskoristivo uz prisutnost vitamina C, a likopen uz masnoće, sirova rajčica odličan je izvor željeza, dok će za iskoristivost likopena biti potrebni pripremiti je s uljem.
aspalatus

Post Postao/la aspalatus »

jako volim pome ali ovo sto se nudi na pazaru je prestrasno...sve su isto kao s te slike gore + imaju florescentno zelenu sluz oko sjemenki...svih ce nas potrovati...gdje vi kupujete pome? ja sam odustala nakon par neuspjesnih pokusaja da kupim obicnu normalnu pomu :placko:
kad sam imala svoje pome niti jedna nije imala tu uzasnu zelenu sluz a i sjemencice su bile manje i bilo ih je manje iako su pome bile pozamasne..

P.S. inace list pome je otrovan kao i sjemenke pa ako mozete ne stavljajte ih u salatu ( sjemenke) , zato su nasi stari recepti kod pripreme sase uvijek cijedili pomu kroz sito ili kako se vec zove ona naprava za sasu da bi odstranili koru i sjemenke
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Danas sam gledao paradajz u Metrou..plastika plastika
SilveK
Kontakt:

Post Postao/la SilveK »

Joj da, čista plastika, nema nikakve veze s pravom rajčicom :( Ja zato tu rajčicu niti ne kupujem, jedem rajčicu samo dok ju imam na vrtu :)
A polako se može početi sijati u čašice...baš nešto planiram sjetvu rajčice za drugi tjedan...sitna koktel mi se sama zasijava po vrtu, a nabavila sam neke egzotične vrste uz one koje imam (evergreen, lime, black plum, žuta kruškica..), a i naravno divne starinske sorte ogormnih plodova... :plese:
floraifauna

Post Postao/la floraifauna »

Ako netko treba imam domaćeg sjemena velike krupne rajčice. Dao mi je stric koji ima svoje sjeme 20-tak godina.
shasha

Post Postao/la shasha »

:smijeh1: :smijeh1: (to ti je Silvek,za paradajz tvoj,prošlogodišnji)
:sos: za TM :D
Nego,kak ide ove godine?Moj je krasan,već mu kroz teglicu(onu humusnu)korjenje izlazi van.
SilveK
Kontakt:

Post Postao/la SilveK »

Ma bilo ga je nakraju, samo ne puno, grr plamenjača :oops: :smijeh1:
Ma dobro napreduje, posijala sam sve i svašta i raste lagano :D
Drug Mile

Post Postao/la Drug Mile »

Može li se rajčica uzgajati bez štapa uz koji bi se vezala, i je li to praktično? Zašto se tikvice, krastavci, dinje, lubenice i mnogo drugo povrće pušta da puzi po zemlji a rajčica se veže uz štap? Pretpostavljam da plod trune u kontaktu sa zemljom, ali ako slama pomaže kod jagode, može li se onda i rajčica pustiti da puzi po slami?

Pitam ne zato jer mi je teško naći štapove ili zato jer mi se ne da vezati rajčicu, nego tražim pokrivače tla u šumskom vrtu. Sadio bih mix povrća čim gušće da pokrijem tlo, a rajčica mi izgleda baš kao biljka koju se na silu pokušava podignuti, a ona bi puzala.
Marijanči

Post Postao/la Marijanči »

Manasobu Fukuoka je u svojoj knjizi napisao da je on pustio rajčice da polegnu na tlo, ali je stavio podlogu , tj. malčirao sa slamom

ja sam tražila sjeme rajčica, iz organskog uzgoja
i naletjela sam na stranicu gdje je bio i popis sorti
preko 700 vrsta :shock:
smadzar
Kontakt:

EKO HUJIĆ

Post Postao/la smadzar »

Sva pitanja oko uzgoja račjice organskim putem slobodno postavite i na http://www.eko-hujic.hr
Ogi
Site Admin
Kontakt:

Re: EKO HUJIĆ

Post Postao/la Ogi »

smadzar je napisao/la:Sva pitanja oko uzgoja račjice organskim putem slobodno postavite i na http://www.eko-hujic.hr
Vidim da puno koristite plastične folije i cijevi za navodnjavanje
Mislim da je bolje izbjegavati plastiku što je više moguće
Plastika uvijek ima svoj miris što znači da sigurno nešto otpušta, posebno u uvjetima vlage i sunca

Zašto ne pokrov od slame?
Željezne cijevi za navodnjavanje?
Odgovori